PC

Xilence Performance A Series 730W – Zajos, de olcsó

Ezúttal a Xilence Performace A Series-be tartozó 730W-os tápegység vendégeskedett nálunk egy teszt erejéig. Ez a táp az árával kíván hódítani. Hogy ez mennyire sikerül az kiderül a tesztből.

Csomagolás és Dizájn:
A csomagolásnál valószínűleg törekedtek arra, hogy minél gazdaságosabb legyen. A doboz amiben rejtőzik, szó szerint csurig van tömve a táppal. Semmi szivacsbélés, csak a natúr táp és egy tápkábel 4 csavarral megfűszerezve. Dizájnt tekintve a Xilence többi termékét is kísérő vörös-fekete kombóval találkozhatunk.

A táp oldalán dorbornyomott XILENCE felirat található. Szerintem nagyon mutatós darab lehet bármilyen gépben. Semmi olyan matrica nem található rajta, ami esetleg elcsúfíthatná.

Xilence 2
Felépítés és Teljesítmény:
Felépítést tekintve “hagyománykövető” fix kábelezéssel rendelkezik, modularitásnak nyoma sincs. Bár a 18000Ft-os bruttó árért cserébe nem is illik ilyet elvárni. Egyetlen 12V-os “rail” található a motorháztető alatt, maximum 56A-es terhelhetőséggel. Valószínűleg található némi tartalék ebben az ágban, mert az 5V,3.3V,stb. ágak a 12V-ból kerülnek előállításra. Belső felépítés korrektnek tűnik nincs sehonnan sem kispórólva egy alkatrész sem.
A kábelek kicsit rövidebbek a Cooler Master VSM750 kábeleinél, (kicsit szűkösen) de azért elég hosszúak, hogy be lehessen kábelezni a tesztpadot. Csatlakozókból van bőven. Találunk itt mindenfélét: 20+4-es ATX, 4+4-es CPU, 6db SATA, 3db Molex, 1db Floppy és 4db 6+2PIN-es PCI-express tápcsatlakozót. Még a legéhesebb rendszereket is el tudja látni ennivalóval. Példaként egy 2-utas CFX vagy SLI rendszert is gond nélkül el tudna látni, bár mi csak egy húzott GTX970 – i7 4770K párossal próbáltuk ki, hogy hogyan teljesít.

Xilence 6
Információk a csatlakozókról és a teljesítményről.

A tápegység 80 Plus minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 20, 50 és 100%-os terhelés mellett is minimum 80%-os hatásfokkal kell működnie. Ez 20% veszteséget jelent szinte minden esetben, és ez bizony hő formájában távozik a tápból.
730W-nak a 20%-a 146W ami egy GTX970 maximális TDP-jének felel meg. 500W-os terhelésnél is tetemes hőmennyiség (100W) keletkezik. Terheléses tesztre most is a műterheléseket vetettük be. Ennek az eredménye a következő lett:

1

Komolyabb terhelésre a táp meleg levegővel válaszolt. A hatásfok a táp leadott teljesítménye és a hálózatból felvett teljesítmény hányadosa. Az ebből kapott hatásfokok megfeleltek az előírtnak. Egy új EU-s rendelet szerint (meg nem erősített forrásból származó adat) az EU-ba nem kerülhet olyan tápegység, ami nem rendelkezik minimum 80 Plus minősítéssel. Szóval ott Kínában fel kell kötni a felkötnivalót, mert különben kiszorulnak az őket éltető európai piacról. Példaként a méltán híres “Codegány” tápegységeket említeném, ami mindenféle védelemtől mentesen, kispórólt alkatrészekkel kerülnek be az áldozat gépeibe. Ezek a tápok maximum valaki után hajítani valók. De a Xilence jelen tesztalanya minden szükséges védelemmel rendelkezik amit csak kívánhatunk: OVP (Túlfeszültség védelem), UVP (Alacsony tápfesz. védelem), OCP (Túláram védelem), OTP (Túlmelegedés elleni védelem), SCP (Rövidzár védelem), OLP (Túlterhelés védelem). A tápfeszültségek stabilitása rendben van, a 12V-os ág feszültsége nem esett egyszer sem 12V alá. De fölé is csak néhány 10 mV-al ment.

Xilence 5
Egyetlen probléma van vele, hogy hangos. Ugyanis még alapjáraton (minimális fogyasztás) is elég zajosnak mondanám. Pl. a CM VSM750-nek abszolút semmi hangja nem volt még teljes terhelésen sem. De azért nem annyira borzasztó mint amennyire itt annak hangzik. Ha egyszer nem figyelünk oda a hangjára akkor utána észre sem fogjuk venni. Hogy el tudjuk képzelni: Egy minimális fordulatszámon pörgő alap Intel hűtő valamivel hangosabb a tápnál. A legtöbb tápot jóval csendesebbnek mondanám. A terheléssel egyenes arányosságban növekszik a zajszint körülbelül 70%-os terhelésig.

Összegzés:
Ez a tápegység azoknak lehet jó választás, akik minél olcsóbban meg akarják úszni a tápegységre való költekezést és esetlegesen később fejlesztenék a gépüket. A rendszer fogyasztásának növekedesével egyre komolyabb hőmennyiség keletkezik a tápon belül ami a 80% körüli hatásfoknak tudható be. Ez nem jó, de még szódával elmegy. Kábelek rendben vannak, de egy kicsivel lehetnének hosszabbak. Zajszint még a probléma a melegedés mellett. Dizájn abszólót rendben van, arra nincs panasz. A tápegységre mindössze 2 év garanciát vállal a gyártó, ami nem tól jó, de nem ad okot aggódásra a tápegység, mivel minőséginek tűnő belsővel rendelkezik.

Xilence 4

Pro:

  • Jó ár
  • Terhelhetőség és stabilitás
  • Dizájn
  • Csatlakozók megfelelő mennyisége

Kontra:

  • A kábelek egy kicsit, de csak kicsit lehetnének hosszabbak.
  • Zajszint
  • Melegedés

A végső értékelésnél mindent figyelembe vettünk. Azt is, hogy egy-egy tulajdonság mennyire zavaró vagy éppen előnyös. A jó ár manapság mindennél fontosabb. Az sem túl rossz ha van elég csatlakozó. Dizájn is egy fontos szempont. (Én pl. Thermaltake tápot soha sem vennék akármilyen jó bele is van). Terhelhetőség is nagyon fontos, de aligha lesz teljesen leterhelve (nem is ajánlott a melegedés miatt). Kábelek hossza nem nagy gond, ebbe is csak azért kötöttünk bele, mert nem biztos, hogy minden ruhásszekrény méretű bódéba elég a rendelkezésre álló kábelhossz. Ami nagyobb probléma, az a zajszint és a melegedés. A zaj még úgy ahogy elviseljük, de a melegedés nagyobb probléma lehet, mivel az kihat az alkatrészek élettartamára. Fontos megjegyezni, hogy a táp hátulján kiáramló levegő hőmérséklete nem egyenlő az alkatrészek hőmérsékletével. Lehet, hogy a kiáramló levegő 40°C-os miközben az egyik kapcsoló-FET éppen füstbombát gyárt az egyik szűrőkondenzátorból, de ez aligha fordulhat elő.

Térjünk a lényegre: A táp jó vétel, mivel jó áron kelleti magát, de vannak kisebb problémái amiket könnyen lehetne orvosolni, egy jobb ventilátor beépítésével.

Update: a Xilence-től kapott információk szerint a zajos ventilátorokkal szerelt tápegységek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az első kereskedelmi forgalomba szánt termékek már új, javított ventilátorral érkeznek, így a zaj probléma elvileg megszűnik. Amennyiben ez így van, megelőlegezünk neki egy Bronz díjat!

Hunit Bronz


A tápegységet a Xilence-től kaptuk tesztre.
Ezúton is köszönjük!

Xilence Logo

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top