PC

Toshiba Camileo XSports – Méltó ellenfél

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ún. akciókamerák. Ezek ilyen (többnyire) apró kamerák, amelyek már lassan egy atomtámadást is túl képesek élni. Nagy látószöggel, csillió-billió pixeles felbontással és masszív, de könnyű szerkezettel rendelkeznek. Tesztalanyunk majdnem minden kritériumnak megfelel a fentebb felsoroltakból, hogy minek nem felelt meg, az a tesztből kiderül.

Mit rejt a doboz?

A viszonylag kisméretű dobozban, aminek átlátszó eleje mögött a már „bepáncélozott” kamera és a hozzá való csuklóra helyezhető távirányító lapul meg. Találhatunk még egy halom tartozékot. Mint pl.: sisakra tapasztható tartó, biciklivázra, vagy bármilyen csőre erősíthető tartó, állványmenetes tartozék, amelynek segítéségével tok nélkül is rögzíthetővé, vagy állványra szerelhetővé válik a kamera. Találunk még itt töltőt, adatkábel és egy használati útmutatót. Plusz tartozékok megvásárolhatóak, mint például mellkas pánt és fejpánt.

Toshiba Camileo kiegeszitokkel

Külsőségek:

A kamera elülső borítása a lencse horizontális középvonala mentél válik ketté. Felül egy fekete gumiborítással, alul pedig egy szálcsiszolt alumínium betéttel. Értelemszerűen elöl, találjuk a lencsét, a mikrofont és a bekapcsolást valamint az üzemmódot jelző LED-et. Feliratokkal nincsen túlságosan elcsúfítva, mindössze egy szolid TOSHIBA felirat és a funkciókat jelezni próbáló kis felirat és ábra töri meg a kamera elejének egyhangúságát. A lencse kapott egy napellenzőt is amely segít megszüntetni a nemkívánatos becsillanásokat.

Jobb oldalt találjuk a fedelet, amely mögött egy microSD foglalat, egy Micro USB aljzat és az akku helye található. Külső mikrofont sajnos nem csatlakoztathatunk, mivel nincs csatlakozó erre a célra elhelyezve.
Baloldalon mindössze a bekapcsoló gombot találjuk. Valamint a tetején a felvételt indító és megállító gombot.

Hátoldalán található a többi kezelőszerv és a nem túl méretes, de nagyon hasznos 2 hüvelykes színes LCD kjelző amely segítségével navigálhatunk a menüben és visszanézhetőek a felvételek.

djmedia:51

Használat:

A dobozból kivéve nincs semmi más dolgunk, mint egy kicsit megnézegetni, a nekünk megfelelő rögzítőelemet felszerelni és használni. Menürendszer egyszerű, átlátható és logikus. A közelítés-távolítás funkcióját (is) ellátó gombbal lépkedhetünk a menüben, a „play” gombbal OK-zhatunk, és a „menü” gombbal léphetünk eggyel visszább.

Főbb menüpontok:

 • Felvételi mód (Videó, Videó+Fotó, Timelapse, Fotó)
 • Felvételi mód beállításai (Itt állíthatjuk be az aktuális üzemmód paramétereit)
 • Almenübe lépés (kamera beállításai, kártya formázása, távirányító párosítása, stb)

Észrevételek a használat során:

A menüben aktiválva az Upside-down módot, használhatatlanná válik 1-2 funkció és néhol korlátolt lesz a másodpercenként rögzíthető képkockák száma. pl. 720p 120FPS és a WVGA 240FPS nem elérhető ilyenkor. Digitális zoomot nem érdemes használni, mert igencsak pixeles képet kapunk.

Valamint a képstabilizátor a fejmozgást nagyon jól „eltűnteti, de cserébe egy egyenes vonal mentén fog mozogni a kép és irányváltáskor darabos a mozgás. Valószínűleg szenzoreltolásos módszert alkalmaz a kamera és ezért tapasztalhatóak a fentebb leírtak.
A csuklóra rögzíthető távirányító egyszerűen párosítható: kapcsoljuk be, és nyomjunk a „remote pairing” menüpontra. A kamera az aktuális üzemmódot az elöl lévő LED segítségével különböző színekkel jelzi. Néhány példa:

 • Lassú piros villogás: Készenlét
 • Folyamatos zöld fény: Töltés
 • Folyamatos türkiz fény: Timelapse üzemmód
 • Kék fény: Fotó mód

Az ütésálló tokba téve a menürendszer kezelése egy kicsit nehézkes a viszonylag kemény gombok miatt. De mellette szóljon, hogy nagyon masszív a tok.
Csináltam pár leejtéses tesztet, el is lett dobva jó messzire, de abszolút semmi baja nem lett sem a kamerának, sem a toknak.

djmedia:52

A kiegészítők nagy része kompatibilis a GoPro kamerákkal is, bár olykor a Camileo igen nagy mérete beleszólhat.

Toshiba Camileo lencsehiba

Képminőség:

Az egyik legfontosabb tulajdonságról is ejtek pár szót. Alapvetően a képminőség nagyon is rendben van. Az olcsó akciókamerákra biztosan köröket ver, de a GoPro Hero3 Silver modellt is meg-meg szorongatja.

A kép közepén jól látható, hogy a jpeg feldolgozó igyekszik megtartani a részleteket és még élesít is egy kicsit a képen, de a kép szélén – a nagy látószögű lencse miatt – nagyon erős torzulás és némi kromatikus aberráció is észrevehető.

                Toshiba Camileo 11 Toshiba Camileo 12

Felhős időben a dinamikatartomány rendben van, de „fényszegény” helyeken igencsak meggyűlik a baja a különbségekkel az automatikának. Néha nehéz dolga van, de viszont nem tétlenkedik. Ez a videóban is megfigyelhető. Mikrofon csillapítása is rendben van. Egy hangosabb ajtócsapódás nem érte el azt a szintet, amikor már torzít.

 

djmedia:53

A folyosóra kiérve egy kicsit kivilágosodik a kép, de nem szórakozik sokat a gép, és azonnal rászabályoz.

Üzemidő:

Egy feltöltéssel kicsivel több mint egy óra anyag rögzíthető 60FPS-el. 720p felbontás mellett ez  másfél órára nő. Tartozékként megvásárolható egy plusz akku aminek megvétele erősen ajánlott. Főleg ha hosszabb útra megyünk a kamerával. Jó ez az akkuidő, de egy kicsit tovább is bírhatná.

Összegzés:

A Toshiba kamerája igen komoly ellenfé. Rengeteg kiegészítő jár hozzá, képminőségbeli elvárásokat hozza, anyaghasználat abszolút jónak mondható nem érződik rajta semmilyen olcsóság vagy spórolás, plusz van egy kijelző is a tarsolyában a Camileonak, ami igen komoly fegyver a konkurens termékekkel szemben. És nem mellesleg a maga kategóriájában olcsónak mondható.

Pro:

 • Jó anyagminőség
 • Sok tartozék
 • Megfelelő képminőség
 • Kijelző
 • Kompatibilitás GoPro kiegészítőkkel
 • Sok megvásárolható tartozék
 • Kedvező ár

Kontra:

 • Nagy méret
 • Kicsit gyenge akkuidő

hunitarany1v0

Minden tulajdonságát számításba véve odaítéltünk neki egy Arany díjat.

toshiba logo

A Toshiba Camileo tesztet a Toshiba magyarországi képviselete tette lehetővé.
Köszönjük!

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top