PC

Thonet&Vander Spiel – A kis morgós

Bevezetés:

A Thonet&Vander (továbbiakban T&V) Spiel fantázianevű 2.1-es hangrendszerét arra tervezték, hogy relatív kevés pénzért sokat nyújtson. Rendelkezik kettő darab 4W-os szatelit hangsugárzóval, és egy darab 8W-os mélynyomóval. Árban kb. 10 ezer forintot kóstál, ezt figyelembe véve próbáltuk véleményezni a kicsikét.

Külsőségek:

A T&V Spiel nagyon, de nagyon extraminimál designt vonultat fel. Semmi extra, szögletes formák jellemzik, egyedül a hangerőszabályzó az, ami némi ferdeséget mutat. A szatelitek – amelyekben egy-egy 2,5”-es hangsugárzó bújik meg – műanyagból készültek, sajnos nagyon is érződik a súlyán, de ennyi pénzért csoda hogy kapunk valamit manapság. J Ezek elejét egy durvább szövet borítja, amin szolidan díszeleg egy T&V logó. Maguk a hangszórók egy kb. 15°-os szöget zárnak be a síkkal, ez jótékonyan hat a hangzásra. A kábelezés az sajnos fix (a bemenet szempontjából). A hangerőszabályzóból indul ki egy kábel, aminek a végén találunk egy 3,5mm-es Jack csatlakozót. A szatelitek egy-egy RCA kábellel csatlakoznak a mélynyomóban megbúvó erősítőhöz.

principal spiel
A mélynyomó lelke egy 4”-es hangsugárzó, mégpedig ugyanaz a papírmembrános, ami a szatelitekben is megtalálható. A mélynyomó mérete 150 x 205 x 216 mm, szóval az elhelyezés nem fog gondot jelenteni. Dizájn tekintetében ugyanazt vehetjük észre, mint amit a szateliteknél. Szögletes forma, durva szövet az előlapon, és egy szolid logó. Az egészet „vezérli” egy egyszerű hangerőszabályzó, ami egy potenciométerből és egy darab fehér LEDből áll. Ennek a végén lóg a 3,5mm-es jack csatlakozó aminek segítségével különböző eszközökhöz csatlakoztathatjuk a hangszórót. A mélynyomó hátoldalán találjuk a csatlakozókat, amik kimerülnek 2db RCA és egy 230V-os hálózati csatlakozóban. Megjegyezném hogy a hangerőszabályzó forgatógombja… néha leesik… tekerem-tekerem és… leesik. De azért van „jó” oldala is. Ennek hála észrevettem egy hibáját a terméknek, amit eleinte teljesen másnak tudtam be. De erről a továbbiakban. Egyébként annak az egyszer fehér LEDnek a fényereje nem zavaró, éjjelilámpaként is funkcionálhat akár.

designspielHangzás:

Általánosságban a hangzás rendben van. Alapzaj nincs, magasak szépen szólalnak meg, szinte csengenek azok a hangok. Középtartomány egy kicsit hátrányban van. El van nyomva, de ez nem is akkora baj, esetleg az énekhangok egy kicsit gyengébben szólalhatnak meg emiatt. Mély… Na itt egy kicsit gondolkodóba estem, mert nem tudtam eldönteni, hogy ez tényleg ilyen, vagy csak egy hibás darabot kaptunk tesztre? Hosszas tesztelés után kiderült, hogy bizony ez ilyen és nem is lehet vele mit kezdeni. A mély hangok egyszerűen túl vannak adagolva, (szerencsére nem telepszik rá a többi tartományra, bár ez lehetetlen a 2.1-es konfiguráció miatt) kb. negyed hangerő fölött olyan csúnyán elkezd torzítani, hogy szintet már zörög. Mivel “BASS” nevű “tekerentyű” nem található sehol sem a cuccon, ezért hangszínszabályzóval húztuk visszább a mélyeket a hangerővel egyetemben, így már sikerült egyensúlyba hozni a hangokat. Nagyjából minden a helyére került. Szép brummogós, de lágy mélyeket adott ki magából a kocka az asztalon. Tesztelésre egy Xonar DGX hangkártyát használtunk, hogy ne lehessen azt mondani, hogy egy Realtek akármivel próbálkoztunk. (Bár a célközönség valószínűleg az utóbbit fogja bevetni) Akik Realtek féle cuccal próbálkoznak, azok se keseredjenek el, mindössze egy kis időt el kell tölteni a hangszíszabályó belövésével.
A zenék, amelyekkel tesztelve lesznek a továbbiakban is a különböző audió cuccok, a következőek:

 • Au5&Fractal – Secret Weapon
 • Madonna – Push
 • Disturbed – Decadence
 • Jamie Woon – Shoulda
 • Don Omar ft. Lucenzo – Danza Kuduro
 • Adele – Skyfall
 • 2Pac – Ambitionz Az a Ridah
 • Porter Robinson – Sad Machine
 • Zámbó Jimmy – Európa
  img prod2 spiel

Próbáltunk a legkülönfélébb műfajokból összeválogatni zenéket és ezeket megszólaltatni a tesztalanyon. Eredmények ugye mindegyiknél mások lettek, valamelyikben a basszus játszik főszerepet, valamelyekben az énekhangok és van ahol a magasabb hangok élveznek prioritást.
Ahogy fentebb leírtam, a magas hangokkal nincsen probléma. Hozza azt a szinten amit az embert elvár ezért a pénzért, sőt még többet is. Középtartomány egy kicsit gyenguszka, de ez különösebben nem zavaró. A mélyhangok túladagolása viszont annál inkább. Erre még rátesz a probléma amit a hangerőszabályzónak köszönhetően vettem észre. A LED ami ott „csillog-villog”, az a „keményebb” bassszusoknál szinte elalszik. Ami arra utal, hogy a tápegység rettentően alul van méretezve, és nem képes ellátni rendesen a valószínűleg valamilyen TDA IC-re épülő erősítőfokozatokat. De azért nem kell rögtön az ördögöt a falra festeni. Ezek a torzítások csak nagyon extrém esetben jelentkeznek. Alapból a hangkártya által valószínűleg túl van vezérelve az erősítő. Erre rájön a kicsit gyenge táp.

Összegzés:

Összességében 10 ezer Ft-ért nagyon jó kis cucc ez. Nem egy egész nappali hangosítására való, hanem csak pl. egy asztal környékét képes zenével ellátni hatékonyan. Amire való arra bőven elég.
Hangzás rendben van, anyaghasználat rendben van, és ami manapság nagyon is számít: Az ÁR.
Egy tanács a használatához: Lehet, hogy ez a normális, de én azt javaslom, hogy minél inkább a padló szintjére költöztessük a mélynyomót, mivel így sokkal brummmogósabbnak érezhetjük a mélyeket. És kevésbé hallatszanak a torzítások.

Pro:

 • Kellemes hangzás
 • Dizájn
 • Ár

Kontra:

 • Gyengének tűnő tápellátás(?)
 • Hangerőszabályzó lehetne jobb minőségű
 • Mélyhangok kontrollálásának hiánya

A helyén kezelve a dolgokat állíthatom, hogy nagyon kevés olyan 2.1-es hangrendszer van ebben az árkategóriában, ami többet tudna nyújtani. Az egész úgy egyben van, nem érződik annyira rajta az olcsóság. Hangzásban hozza az elvárt szintet. Vannak ugyan gyengeségei de még így is megéri megvenni ha nem egy nappalit akarunk vele hangosítani. Ez egy amolyan “PC Speaker” a jobbik fajtából.
Nem is húzom tovább: Megkapja tőlünk a neki járó Ezüst értékelést.

hunitezust1v0

A tesztet a
logo
tette lehetővé.

Köszönjük!

 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top