Bemutató Gaming

Philips Momentum 436M6VBPAB Teszt

A Philips neve a legtöbbek számára bizonyára a televíziós piacról lehet ismerős, hiszen a márka már nagyon régóta jelen van az említett piacon, ugyanakkor az elmúlt években rengeteg változás történt a házuk táján, de szerencsére ezt a felhasználók nem veszik észre, hiszen a márkanév ugyanúgy számos innovatív és a hétköznapokat megkönnyítő terméken tűnik fel hétről hétre.

Ha már a televíziókat emlegettük, akkor talán mai tesztalanyunkat látva is sokan egyből egy tévére gondolnának, pedig jelen esetben a Philips Momentum 436M6VBPAB monitorról van szó, mellyel egy folyamatosan növekvő piac igényeit kívánja kielégíteni a Philips. Ezt a terméket ugyanis főként a konzolos játékosoknak készítették, mely óriási piacot jelent világszerte, hiszen egyre többen hagyják ott a PC-s szegments. Egyfelől a fiatalok nagy része a mindennapjait már az okostelefonon éli, játékra pedig jóval olcsóban lehet beszerezni egy PlayStation vagy Xbox One konzolt, melyek újabb generációja már egészen jó képélményt, 4K felbontást és egyre több fps-t kínál, ehhez pedig kiváló társ lehet egy ilyen monitor.

Külső

Külsőre egy átlagos televíziónak tűnik a készülék, mely területen a Philips már óriási tapasztalattal rendelkezik, de hatalmas innovációt a dizájn terén ne várjunk. A masszív, két széleken végződő, de az egész monitor alatt végigfutó talpazat is inkább a tévé hatást erősíti, hiszen a monitorok többségénél középen van a talp, de persze a 43 hüvelykes méret már nem játék, kell a stabilitás. A talpazat képes valamelyest előre-hátra dönteni a monitort, hatalmas mozgásterünk nincs. Azonban nem muszáj a csomagban található talpat használni, hiszen VESA kompatibilis hátsó modult kapunk, vagyis akár egyedi talpra is szerelhetjük, mellyel akár el is lehet forgatni a képernyőt, de a falra is gond nélkül felmegy.

A fényes fekete burkolat mondhatni, hogy átlagos méretben fut körbe a képernyő körül, láttunk már márkán belül és a televíziós piacon is vékonyabb kávákat és kifinomultabb külsőt, nem ezért fogunk első látásra beleszeretni, de összességében panaszunk nem lehet rá.

Képernyő

A 43 hüvelykes (108 cm) MVA/LCD panel 4K felbontást kínál vagyis 3840 x 2160 pixel jelenik meg rajta, mely pixelsűrűséget tekintve nagyjából egy 27 hüvelykes 1440p-s monitornak felel meg. A 4K felbontás örvendetes, hiszen a mostani konzolok már néhány játéknál támogatják, egyre több 4K-s videótartalom érhető el és a PC-s szegmens grafikus kártyái is egyre több fps-t produkálnak 4K felbontás esetében, arról nem is beszélve, hogy a hamarosan érkező következő konzolgeneráció már teljes mértékben a 4K felbontásra építhet.

Persze jól tudjuk, hogy nem csak a pixelek száma és a felbontás a lényeg, a valós képminőség és a hozzá kapcsolódó extrák is fontosak. Ilyen extra például a High Dynamic Range (HDR 1000) támogatás is, mely a képélményt hivatott javítani a szélesebb színskálával és a kontrasztosabb képpel. Ez szint fontos lehet a játékosok számára, hiszen egyre több a HDR-kompatibilis tartalom és ezek aránya a jövőben csak nőni fog.

A kontrasztarány kimondottan magas, a natív 4000:1-es érték kimondottan jónak számít, hiszen sok MVA-s kijelzőnél közel kétszer nagyobb, míg az IPS vagy TN paneles monitor esetében akár négyszer kisebb kontrasztról beszélhetünk. A Quantom Dot technológiás 10-bites panel színmélysége is a legjobbak között van a piacán. Az alacsony bemeneti késleltetés funkció is hasznos, hiszen a 4m-os válaszidő a 4K-s gamer monitorok szintjét jelenti, ez igazán dicséretes.

A képernyő kapcsán a HDR mellett az adaptív képfrissítést is támogatja a termék, ami itt jóformán az AMD FreeSync technológiának felel meg, amit például az Xbox One X konzol is támogat, de a legtöbb AMD Radeon kártya és most már az újabb NVIDIA GeForce modellek is támogatják. Ez egy nagyon jó dolog, pláne úgy, hogy a 4K felbontás mellé 60Hz-es képfrissítés társul, sok AAA játék esetében pedig a 60 fps-t nem mindig tudják tartani a számítógépek, konzolok.

A képminőség tehát összességében hozza az elvárt szintet, a márkához hűen megfelelő, jó néhány valóban hasznos extra funkcióval kiegészítve, melyből látszik, hogy tényleg gondoltak a játékosokra.

Egyebek

Fontos még megemlíteni a Philips Ambiglow technológiát, mely természetesen nem maradhatott le erről a termékről, hiszen a tévék után egy ideje már a komolyabb monitorok piacán is alkalmazza a gyártó. Ilyenkor a televízió elemezi a bejövő képi adatokat és azokhoz igazítva biztosít hangulatvilágítást. A televíziós megoldásokkal ellentétben itt csak a készülék alsó részén találunk ledeket, amely alapesetben nem is jelent akkora problémát, hiszen asztalon vagy tévéállványon használva tényleg különleges képélményt kínál, de a falra téve kissé fura lehet.

Nem tévéről van szó, mégis kapunk hozzá egy praktikus távirányítót, melyen a fő funkciókat érhetjük el, mint például a fényerő állítása, illetve ezzel tudunk könnyen és gyorsan belépni, illetve navigálni a menüben. A menü meglehetősen letisztult és egyszerű, magyarul is elérhetőek a funkciók, mely sokak számára lesz nagy segítség. Sokan talán alap dolognak veszi 2019-ben egy tévé méretű megoldásnál, de mivel monitorral van dolgunk, ezért ne lepődjünk meg, hogy nincsenek Smart TV funkciót. Nem kapunk dedikált appokat és hasonló funkciókat, de mivel úgyis csatlakoztatunk hozzá egy számítógépet vagy egy konzolt, ezért biztosított például a YouTube vagy a Netflix elérés.

Hangszórót is kapott a monitor, mely nem váltja kis a házimozi rendszereket vagy hangprojektorokat, de kellően jól használható és a DTS opcióval még szélesebb hangskálát kapunk.

Csatlakozások

A tévék esetében temérdek HDMI-ről és néhány egyéb csatlakozásról számolnánk be nektek, de itt egy monitorról van szó. Ettől függetlenül az egy darab HDMI 2.0 csatlakozást kissé kevésnek érezzük, hiszen mi van például akkor, ha két konzolunk van? A számítógépeket és tabletek esetében használható az 1-1 darab DisplayPort 1.4, illetve USB-C csatlakozó is, illetve a szokásos audio-csatlakozások mellett két darab USB 3.0 is található a készüléken. Összességében tehát nem rossz a felhozatal, de legalább egy HDMI még hiányzik nekünk.

Fájó pont, de számítottunk rá, hogy TV csatlakozásról csak álmodni lehet, nincs antenna csatlakozó, a Philips véletlenül sem szeretne a 43 hüvelykes tévéinek egy ilyen erős kihívót állítani.

Gaming

Említettük már, hogy elsősorban játékosoknak készült ez a megoldás és mi is pontosan elsősorban a konzolos gamereknek ajánlanánk. A 4ms-os GtG válaszidő persze valójában játék közben jóval magasabb, nagyjából 11-12ms körül lehet, ami a televíziókhoz hasonlítva nagyon jó érték. A gyors válaszidő, a különféle dedikált gamer módok, a HDR technológia és a 48-60Hz között működő adaptív képfrissítés kiváló nagyképernyős gamer monitorrá teszi a Philips Momentum 436M6VBPAB-t.

Összegzés

A Momentum 436M6VBPAB jelenleg itthon nagyjából 170 000 Ft környékén szerezhető be. Ez nem kevés összes, hiszen sima 43 hüvelykes, 4K felbontású televíziókat már 100 000 Ft környékén is találunk, de ha már a HDR 1000-et, az adaptív képfrissítést, a kimagasló kontraszt arányt és az alacsony bemeneti késleltetést is hozzáadjuk, akkor nem igazán akad kihívója a piacon.

Jobb minőségű 4K HDR tévéket 150 000 Ft környékén vehetünk és akkor azokhoz mérve ez a 20 ezres felár már nem sok és még Ambiglow is van. Összességében nekünk nagyon tetszett a Philips Momentum 436M6VBPAB, elsősorban Xbox One X konzolt hajtó játékosoknak ajánljuk, de grafikus és 3D-s munkát végző PC-seknek és a következő konzolgenerációkra szinte biztosan frissítőknek is kiváló vétel lehet.

Ad

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top