PC

Philips 258B6QUEB teszt

A megjelenítők piacán nem csak a játékosoknak szánt vonal hozott fontos újításokat az elmúlt pár évben, hanem az általános és üzleti felhasználásra szánt modellek is rengeteget fejlődtek.

 A Philips volt olyan rendes és néhány hétre kölcsönadta nekünk a Philips 258B6QUEB modelljét, melyet nagyon szerettünk volna kipróbálni, hiszen az egyike azon újdonságoknak, melyek már számításba vették az USB-C csatlakozás térhódítását a hordozható számítógépek és az okostelefonok piacán. Az USB-C csatlakozó ugyanis hang és képátvitelre is képes a töltés és az adatátvitel mellett, vagyis egy igazi multifunkciós kincs, mely ráadásul univerzális, vagyis rosszul nem is tudnánk bedugni se a monitorba se a készülékekbe a kábelt, ami az élettartamot is jócskán megnövelheti. A viszonylag friss csatlakozás és a Philips szaktudása egyértelműen arra sarkalt minket, hogy ne csak a monitorról alkotott véleményünket, hanem ezt a teljesen új lehetőséget és már-már öoszisztémát is megosszuk veletek.

phil1

Dizájn

Kezdjük is azzal, hogy mi is pontosan a Philips 258B6QUEB. Nos, egy 25 hüvelykes prémium monitor, mely főként az üzleti szektort célozza meg, de ez nem jelenti azt, hogy az otthonokba ne tenne jó szolgálatot, sőt! Példás anyaghasználat, széltől-szélig érő kijelző és összességében egy nagyon modern, egyáltalán nem hivalkodó külső jellemzi. A mindössze 8,5mm-es kávák kiemelik az unalmas, fekete műanyaggal operáló társai közül, kikapcsolva pedig a széleken csak egy 3mm-es csík látszik. A csiszolt fém hatású műanyag is a minőségre utal, illetve sokkal jobban mutat, mint a fényes, egyszínű társai. Hátulról nézve azért már nem ilyen szép a helyzet, látszik, hogy a tervezők sok energiát nem fordítottak erre a részre, de igazából a felhasználók sem sűrűn nézik majd ezt a felületet így talán megengedhették maguknak az egyszerű fekete hátsót.

 

Kijelző

A 25 hüvelykes IPS LCD panel 2560 x 1440 pixelt jelenít meg, az IPS megoldásnak hála pedig a betekintési szögek is kiválóak. A panelt egyébként az LG készítette, 1000:1-es kontraszt aránnyal és 350 nites fényerővel rendelkezik. A 14ms-os szürke-szürke válaszidő és a standard 16,7 millió szín átlagos értéknek mondható, az input lag pedig 26ms körül van általános felhasználáskor, vagyis a játékosoknak egyáltalán nem ajánlott ez a monitor, de vélhetően a látókörükbe sem kerülne egy ilyen termék. A színek telítettek, a kontraszt megfelelő, félprofi munkára is teljesen alkalmas a monitor, de hiába az Apple laptopok körében most kimondottan hasító USB-C csatlakozó, professzionális munkára azért válasszunk inkább egy másik Philips modellt.

 

phil2

 

Egyebek

Eméítettük már az USB-C csatlakozást, mely a megnyerő dizájn mellett egyértelműen a monitor fő attrakciója és hasznossága, de nem mehetünk el például a standard 10 centiméteres VESA támogatás mellett sem. A baráti kezelőfelület és az egyszerű navigáció szintén fontos lehet sokak számára, arról nem is beszélve, hogy az USB-C mellett azért van más opció is. A DVI, VGA és HDMI csatlakozó mellett még DisplayPort csatlakozást is találunk, a 4-es USB HUB pedig két USB 2.0 és két USB 3.0 csatlakozásból áll, vagyis az összes perifériáknak és egyéb adattárolóknak jut majd hely. A beépített hangszóróktól sokat nem kell várni, vészmegoldásként tökéletesek, de jelen van a 3,5mm-es kimenet is a külső eszköz biztosításához. 

 

Összegzés

A monitor 120 000 Ft környékén vásárolható meg, mely egyáltalán nem olcsó ahhoz képest, hogy viszonyla átlagos tudással van dolgunk. Egyfelől azonban meg kell fizetnünk az USB-C kényelmét és azt, hogy a Philips elsők között állt elő ilyen megjelenítővel, másfelől pedig ez a csatlakozás sokkal időtállóbbá teszi, mintha vennénk egy jobbfajta HDMI-s megjelenítőt 70-90 000 Ft környékén. A megragadó dizájn és a minőségi kialakítás szintén nem mindannapi az unalmas, fekete műanyag mezőnyben, a 25 hüvelykes méret pedig a kisebb helyeken is kényelmessé teszi. Nekünk tehát nagyon tetszett a monitor, a MacBook Pro laptopokhoz vagy egyéb USB-C csatlakozóval szerelt hordozható számítógépekhez kiváló választás lehet akár otthonra, napi pár óra használatára, de ha vállalkozásunk van, akkor egy egész flottát kialakíthatunk, ha a dolgozinknak USB-C-s gépet adunk.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top