PC

Olympus M.ZUIKO Digital ED 40-150MM f/4-5.6 – Belenéztünk

Bevezető:

Következő fotózáshoz kötődő tesztalanyunk egy könnyű és kompakt teleobjektív. Felcsavarható minden micro 4/3 bajonettel rendelkező vázra (pl. Olympus PEN, OM-D, Panasonic LUMIX) ez az obi már nem mai csirke. 2011 eleje óta érhető el kereskedelmi forgalomban, és azóta meg is vásárolható 100 ezer forintért.

Specifikációk:

Az obi gyújtótávolsága 40-150mm-ig terjed (80-300 ekv.), 13 lencsét tartalmaz, amit 10 csoportba rendeztek. A zoomolás a teljes lencserendszer mozgatásával történik (a frontlencse eltávolodik a kamerától), a fókuszálás az objektíven belül lett megoldva mikromotorok segítéségével (a fókuszgyűrű impulzusokat küld a váznak, ami mozgatja a motorokat). Legkisebb fókusztávolság 0,9m. Legnagyobb rekesznyílás f/4.0, a legkisebb pedig f/22. A méreteket tekintve jól állunk. Átmérője mindössze 63,5mm és a hossza (összetolt állapotban) sem haladja meg a 83mm-t. Súlya is elenyésző, 190g-ot nyom a mérlegen.

Használat:

Ahogy említettük, az obi felcsavarható bármilyen olyan vázra ami micro 4/3-os bajonettel rendelkezik, de ezek közül is erősen ajánlott az olyan vázak használata, amelyek rendelkeznek szenzoreltolásos képstabilizátorral, mivel optikai nem szerepel a obi fegyvertárában.

Ez még probléma lehet, ha kézből akarunk fotózni vagy olyan vázunk van, ami nem rendelkezik szenzoreltolásos stabilizátorral. Súlya mindössze 190 gramm, ami a műanyag tubusnak és az ugyancsak műanyag bajonettnek köszönhető (ez felveti ezt a kérdést: Mennyire lesz tartós?) és nagyon kicsinek is mondható a tenyérnyi méretével. A fókuszgyűrű az objektív félig elektronikus működtetése miatt „végtelenített”, azaz a fókuszálás elektronikusan, motorok segítségével történik (hangtalanul). Emiatt a fókuszálás egy kicsit „darabos”, és a zoomtartomány végén a fókuszálás nehézkessé vált. Az objektív 58mm-es szűrőket képes fogadni a frontlencse felöli végén, és ugyanitt napellenzőt is (ami ajánlott). A zoomgyűrű elég széles ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni, viszont az én megítélésem szerint kicsit könnyen jár, talán túlságosan is. Szó sincs arról, hogy magától „kiugrik”, csak könnyen jár, és ezért könnyű elállítani egy véletlen hozzányúlás esetén, mondjuk videózásnál nagyon hasznos, hogy nem kell rángatni a gépet, miközben a minél simább és folyamatosabb felvételre törekszünk.

A lencse 3,75x-ös zoomátfogással rendelkezik (80-300mm ekvivalens), a látószögek 30° (40mm) – 8,2° (150mm)-ig terjednek.

Olympus 40 150 40mm

Látószög 40mm-es gyújtótávon

Olympus 40 150 150mm

Látószög 150mm-es gyújtótávon

Lencsehibák: Az objektív sajnos hajlamos ilyesmire, bár a kedvező árát tekintve nem meglepő.
Kromatikus aberrációból van egy kevés, és peremsötétedésből is akad, bár az utóbbit nehéz észrevenni. Kromatikus aberráció leginkább akkor jelentkezik, ha a fókusztartományon kívül esik egy erősen kontrasztos rész, valamint ha kiprovokáljuk az obiból, akkor elég rendesen képes teleszórni a képet ezzel a hibával.

Olympus 40 150 kromabb 2

Kromatikus aberráció (provokált)

Olympus 40 150 kromabb

Kromatikus aberráció (módosítatlan kép)

Olympus 40 150 kromabb jav

Kromatikus aberráció (korrigált)

A fizika törvényeit nem kerülhetjük meg, ezért a diffrakció (elhajlás) is felüti a fejét, f/16-tól kezdve.

Olympus 40 150 diff 2

Diffrakció f/16 rekeszérték mellett

Olympus 40 150 diff

Diffrakció f/22 rekeszérték mellett

Meglepő, de már 70mm-es gyújtótávnál is problémát okozhat a levegő hullámzása, már ami a háttérben lévő tereptárgyakat illeti.

Élesség és „bokeh”: Az objektív F5.6-on érzi igazán jól magát, és a hátteret is nagyon szépen elmossa még ilyen viszonylag szűk rekesznyílás mellett is.
A hét darab lekerekített lamella kör alakú rekesznyílást eredményez, aminek hála szép képek készíthetőek, ha játszunk egy kicsit a bokeh-val.

Olympus bokeh

Becsillanásról azért nem ejtünk szót, mivel a használat során nem jelentkezett ez a jelenség. Próbáltuk kiprovokálni belőle erős ellenfényben, de nem sikerült.

Galéria:

djmedia:75

A képek zöme kézből készült egy Olympus E-PL5-ös váz használatával. A képek RAW (ORF) formátumban kerültek rögzítésre és ebből lettek JPG-be konvertálva, a szükséges módosítások után.

Összegzés:

Az Olympus ezen objektíve, egy kellemes és olcsó darab. Rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, amit egy teleobjektívnek tudnia kell, és kedvező ára ellenére igen jó képminőséget produkál.

Pro:

  • Pehelysúlyú
  • Kompakt
  • Árához viszonyított jó képminőség
  • Könnyen kezelhető
  • Kedvező ár

 

Kontra:

  • Megkérdőjelezhető tartósság
  • Lencsehibák (szerencsére korrigálhatóak, de jelen vannak)
  • Motoros fókusz „darabossága”

Az M.ZUIKO Digtal ED 40-150 f/4-5.6 objektívet az Olympus mintabolttól kaptuk tesztelésre.

Köszönjük!

Olympus logo

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top