PC

MSI Z97M Gaming – Gaming helytakarékosan

Legújabb tesztalanyunk az MSI Z97M Gaming fantázianevű alaplap, ami elsősorban azokat a játékosokat veszik célba akik helytakarékos módon akarnak maguknak “csatahajót” építeni (mert bizony erre a lapra alapozva lehet).

Megjelenés:

Az alaplap az MSI Dragon Army termékcsaládjába tartozik, és ennek megfelelően a Sárkány motívumot alkalmazó dizájnt vonultat fel. Az alaplap mérete MicroATX így egy viszonylag kompakt erőmű építhető erre alapozva.

 

1

Alaptulajdonságok:

Az alaplap LGA1150-es foglalatba illeszkedő processzorokat képes fogadni és ezeket a processzorokat egy 8 fázisú tápellátás hivatott “étellel” ellátni. Memóriamodulokból maximum 4db-ot képes befalni az alaplap. Bővítőhelyeket tekintve sem állunk rosszul: Kapunk 1-1 1x-es PCI-E foglalatot (2.0-ás) és 1-1 16x-os PCI-E foglalatot. Utóbbiak közül a második “csak” 8x-os sávszélességet biztosít, szóval erre mindenféleképpen oda kell figyelnünk ha esetleg a második foglalatot használjuk. Ez csak a legkomolyabb grafikus kártyák esetében jelenthet némi korlátozást, a legtöbb esetben semmit sem zavar/lassít. SATA csatlakozókból 6db lapul meg az alaplap szélén, ezek mindegyike 90°-os és 6Gb/s sávszélességet biztosít. Ha már a háttértáraknak szánt csatlakozóknál járunk, akkor érdemes kiemelni, hogy találhatunk még egy M.2 foglalatot, amit ha használunk, akkor az 5-ös és 6-os számú SATA port használhatatlanná válik. De hát valamit valamiért. Maximum 10Gb/s-es sebességű M.2-es kártya foglalhat helyet melynek maximális hossza 8cm lehet. Hátlapi csatlakozókat tekintve nem szégyenkezhet az Z97M Gaming: Találhatunk itt 6db USB 3.0-ás portot, 2db eSATA csatlakozót, 2db “Gaming” USB portot egy ugyancsak ilyen PS/2 csatlakozó társaságában, amik közvetlen a chipkészlethez csatlakoznak kiiktatva ezzel az USB HUB jelentős késleltetését. Van itt még HDMI, Displayport és egy Gigabites Ethernet csatlakozó is ami mögött egy Killer E2205-ös vezérlő bújik meg. Továbbá egy CMOS Reset gomb is bújkál a csatlakozók között. Tüskesoron találhatunk 2db USB 3.0-ás és 4db USB 2.0-ás csatlakozót. 4db PWM támogatással ellátott ventilátor csatlakozó is megtalálható a repertoárban.

2

“Plusz fícsörök”:

 Az alaplapi audio egy Realtek megoldás, ami az ALC1150-es kodeket foglalja magában kiegészítve az hátlapi (innen az optikai hangkimenet sem hiányzik) és az előlapi csatlakozókra csatlakoztatott fejhallgatót egyaránt meghajtó OP1652 típusú műveleti erősítőkkel. Ezeket egészítik ki még a Nichicon gyártmányú kondik, az aranyozott csatlakozók a hátlapon és az előlapi csatlakozónak fentartott tüskesoron is. Valamint az elszigetelt terület a nyákon ami csak az audio részt illeti. A “hangrendszernek” adhatunk külön tápellátást egy erre a célra kialakított csatlakozón keresztül. Ide egy 3 tűs ventilátor csatlakozót csatlakoztathatunk (anya). Az alaplap rendelkezik még nyákra integrált Ki-be kapcsoló gombbal, reset gombbal és egy “OC Genie” gombbal amit ha a bekapcsolás előtt aktiválunk, akkor kb. 10-15% teljesítménynövekedésre/órajel emelkedésre számíthatunk. Ez egy Intel Core i7-4790K esetében 4,4GHz-es órajelet eredményezett. Tuningra is alkalmas az alaplap (ha már itt járunk), ebben segítségünkre lesz a 8 tűs CPU tápcsatlakozó és a nyolcfázisú tápáramkör. Manuális tuninggal 4,6GHz-es órajelet sikerült elérnünk 1,31V-os magfeszültség alakalmazása mellett. Tovább nem tudtunk nagyon menni, mivel a TDP már a 140W-ot nyaldosta ami nem kedvezett a tápáramköröknek és a CPU se volt mondható hűvösnek a 73°C-os hőmérséklettel. A CPu hőmérsékletét nyomom követhetjük valós időben az alaplap szélén elhelyezett POST kijelzőkkel is amelyek nem csak erre jók, hanem egy DEBUG kódot is kijelez hiba esetén.

3

Gyengeségek:

Figyeljünk oda, hogy milyen CPU hűtőt veszünk mert a jelen esetben alkalmazott Cooler Master Hyper 612 felhelyezése után már az első 16x-os PCI-E foglalatba semmit sem tudtunk tenni, mert rálógott a foglalatra. Ez az alaplap méretéből adódik.
További gyengeség lehet még a 6-ból 2 SATA port kiesése ha használjuk az M.2-es bővítőhelyet. Ez eléggé érthetetlen mivel a Z97-es chipset 10 portot kínál.

4

Pro:

  • Kellemes dizájn
  • Megfelelő mennyiségű csatlakozó
  • M.2 foglalat
  • 2 utas SLI rendszer építhető ki kis méretben
  • CPU tuningra lehetőség

Kontra:

  • Kis hely miatt ügyelni kell a CPU hűtő méretére
  • SATA portok kiesése az M.2 foglalat használata mellett.

Összegzés:

Kellemes kis alaplap. Kis méretben nagyon sok “fícsörrel” kényeztet, nagyon erős rendszer építhető ki kifejezetten játékra használva eltekinthetünk a SATA csatlakozók kis számától is. Tuningtól sem ilyed meg. SLI vagy CFX rendszer sem akadály, bár ilyenkor figyelni kell a CPU hűtő méretére, mert könnyen füst lehet a vége a nem kívánt érintkezésnek.

Mindent figyelembe véve az alaplap Ezüst értékelést kapott, nagyon sok jó tulajdonsága van, de vannak olyan negatívumok amik csúnyán elrontják az összképet.

 

Az alaplapot az MSI Magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre. Ezúttal is Köszönjük!

logo

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top