PC

MSI Z97 MPOWER MAX AC – Tuningra kihegyezve

Tesztpadunkon most az MSI csúcsakategóriás alaplapját, a tuning definícióját megfogalmazó alaplap a Z97 MPOWER MAX AC vendégeskedett.

Mit rejt a doboz?
A tesztalany egy igen méretes dobozban kelleti magát, a dobozt kinyitva két másik doboz bukkan elő, egyikben találjuk magát az alaplapot, a másikban pedig a tartozékokat. Kapunk rengeteg SATA kábelt, SATA – mSATA átalakítót, ami olyan mint egy bővítőkártya, csak nem foglal helyet az alaplapon hanem egy bővítőhelyet a gépház hátulján, megtaláljuk itt még a kétsávos Wi-Fi és 4.0 Bluetooth kombót két antenna társaságában, erről később lesz még szó.

Továbbá van még üzembehelyezési útmutató kibővítve olyan tartalmakkal, amik a tuningolást segíthetik elő.
1Design:
Az alaplap úgy lett megtervezve, hogy elég masszív tuningot lehessen vele véghez vinni és sorra dönthessük meg a világrekordokat a tuningolás különböző ágazataiban.
A CPU-t egy 12 fázisú DigitALL tápáramkör látja egy árammal ami elősegíti a stabil működést extrém tuning esetén is.
Extrém tuningra térjünk ki egy kicsit. kb. 5,5GHz az a határ amit nagyon nehéz lég vagy vízhűtéssel átlépni és itt bizony szükség van már a folyékony nitrogén alkalmazására (továbbiakban LN2). Ezért az MSI mérnökei a fanatikus tuningolók legnagyobb örömére extra helyet alakítottak ki a CPU foglalat körül aminek köszönhetően egy LN2 párologtató torony könnyedén elfér.
A NYÁK úgy lett kialakítva, hogy a tápáramkör még véletlenül se zavarja az adatvonalakat olyan módon, hogy az adat és a tápvonalakat külön rétegen kaptak helyet ezzel elválasztva őket és ez ugyancsak stabilabb működést eredményez.
A CPU körül találhatunk még egy dedikált BCLK (alapórajel) generátort ami a CPU helyett biztosíthatja a stabil órajelet a tuninghoz. Ennek órajele lehet 100, 125 és 167MHz így elméletben 13,36GHz-es órajel is elérhetó lenne 80-as szorzóval de mint tudjuk ez lehetetlen valahol 7GHz környékén van az a határ amit még el lehet érni stabil működés mellett. A tuningot segítheti még a dedikált feszültségmérő pontok elhelyezése az alaplapon melyre multiméterrel rámérve megállapítható az aktuálís magfeszültség, CPU bemeneti feszültség,stb. Egyszerre akár 3 multiméter is használható a 3 földpontnak köszönhetően.

2
Segítség még a DEBUG LED kijelző amelyen hiba esetén egy hibakód, üzemszerű működés esetén pedig a “Core 0” hőmérséklet kerül kijelzésre valós időben. Hibajelzésre van még egy piros LED is amely akkor aktiválódik ha a CPU-t védő áramkorlátozás bekapcsol. Két BIOS memória is jelen van az alaplapon amelyek között egy kapcsolóval válthatunk. Van még egy ún. “SLOW” gomb is amelyet bekapcsolva azonnal a lehető legkisebb órajelre kapcsol az adott processzor (i7-4790K esetében 800MHz a minimum). Ez a rendszerindításnál jöhet jól, hogy ne váljon instabillá a rendszer bootoláskor. Ez felülír bármilyen szoftveres beállítást, mivel ez hardveresen korlátozza az órajelet.
Fellelhető még pár gomb amik közül kettővel “on-the-fly”, azaz valós időben növelhetjük a BCLK-t 1 MHz-es lépésekben. Egy bekapcsoló,reset és a már ismert “OC Genie” gomb.
PCI-e foglalatok sem úszták meg a “tuningot” extra tápellátás adható a PCI-s slotoknak ha esetleg az alap 75W nem lenne elég. Egy 6 tűs PCI-e tápcsatlakozót csatlakoztatva kitoható ez a határ 150W-ra.

3Csatlakozási lehetőségek:
Az alaplap az ATX méret jóvoltából rengeteg csatlakozóval lát el minket. A belső csatlakozókkal/foglalatokkal kezdem, mert ugye azok a fontosabbak. A CPU foglalat LGA1150-es processzorokat képes fogadni i7-el bezárólag, memóriafoglalatból 4db áll rendelkezésünkre, az ebben helyet foglaló (max. 32GB-nyi) modulok maximum 3200MHz-es órajelen ketyeghetnek (alap BCLK mellett), innen nem hiányzik az XMP támogatás sem ami ugyancsak a tuningot segíti elő csak ezúttal memória oldalról.
PCI-e bővítőhelyekből sincs hiány. A 16x-os foglalatok 3.0-ás sávszélességet kínálnak mert a CPU-hoz csatlakoznak az 1x-esek pedig a PCH-ra csatlakoznak és ezek 2.0-ás sávszélességet kínálnak. USB portokból is akad szép számmal, egészen pontosan 12db USB 3.0-ás (4 előlapi és 8 hátlapi), 6db (4 előlapi, 2 hátlapi) 2.0-ás. Tárhelyeket 8db SATA portra és 1db M.2 slothoz csatlakoztathatunk. M.2 használata esetén az 5-ös és 6-os SATA port kiesik. Az M.2 portokból opcionális kiegészítő segítségével kreálhatunk egy SATA Express portot is. Az M.2 és a SATA Express egyaránt 10Gb/s sávszélességet biztosít az adott eszköz számára. Tápcsatlakozókat tekintve is jól áll az alaplap. CPU részére egy 8+4 tűs csatlakozót helyeztek el a mérnökök az alaplap tápellátására a szokásos 24tűs csatlakozó szolgál és a korábban említett 6 tűs PCI-E csatlakozó ad némi extra kakaót a PCI-E slotoknak.
Hátlapi csatlakozók tekintetében nem áll rosszul, bár van kívánnivaló. Találunk itt PS/2 csatlakozót, két USB 2.0-ás és egy rakás (8db) USB 3.0-ás csatlakozót, Displayport és HDMI csatlakozót, optikai audió ki-bemenetet, 6db 3,5mm-es Jack csatlakozót ami a műveleti erősítőkkel és Nippon Chemi-con kondikkal megtámogatott ALC1150 kodekhez csatlakozik. Ez az ún. Audio Boost, ami Asus Xonar DGX szintű hangminőséget kínál megközelítőleg. Megbújik még egy Intel I218-V vezérlőre támaszkodó Ethernet aljzat egy kétsávos AC szabványnak is megfelelő Wi-FI Bluetooth 4.0 kombó ami Wi-FI oldalon elméletben 867Mb/s-os sávszélességet kínál a különböző vezetéknélküli eszközöknek. Ennek segítségével okostelefonról is vezérelhetjük az MSI Command Center alkalmazást, tehát tuningolhatunk is. Ezzel pl. játék közben is OC-zhatunk vagy akkor jöhet még jól, ha félünk hogy a tuning eredménye egy nagy csattanás lesz. 

5

Egy kis tuning:
Mivel az elsődleges felhasználása egy ilyen lapnak a tuningolás, így nem marad ez sem ki a tesztből. Egy OC Genie-s és egy manuális CPU tuningot hajtottunk végre amik a várt eredményeket hozták. A tuningalany szerepét egy Intel Core i7-4790K töltötte be. Ez egy Haswell arhitektúrára alapozó 4 fizikai maggal rendelkező 8 szálas processzor 4 GHz-es alapórajellel és maximálisan 88W-os TDP van megengedve (hiszi a piszi). A tesztalanyunk alapórajelen prime95 alatt stabilan működött semmi probléma nem jött közbe a TDP is 75W körül tetőzött. Ezzel még a hűtő passzívan is elvan. Ezután leállítottuk a gépet, majd bekapcsoltuk az OC Genie-t majd elindítottuk a masinát, megvártuk amíg az OC Genie gomb alatt megbúvó kis kínaiak beállítják azt a maximális órajelet amin még stabil a rendszer és ismét lefuttattuk a tesztet.
Az órajelet az OC Genie 4,2GHz-re lőtte be 1,27V-os magfeszültség mellett. A magfeszültséget egy kicsit soknak találtam, de ha neki ez jó akkor legyen. Ezúttal is lefuttattunk egy rövid 10 perces Prime 95 tesztet. Ezúttal már aktív hűtést használtunk, mert a CPU átlépte a 90W-os TDP keretet amit a hűtés passzív módban elbír. A TDP 98W-on tetőzött és stabilan működött. 1 óra használat után sem volt semmi különös ami stabilitási problémákra utalt volna. Ezután következett a manuális tuning. Itt próbálgatással próbáltuk kideríteni a max. órajelet amin még stabil. A vége 4,7GHz lett 1,33V-os magfesz. mellett.
Prime95 ismételt futtatása mellett stabil maradt a rendszer (4,8GHz-en nem sikerült stabilan tartani a rendszert), a CPU TDP-je 146W(!!!NÉGY)-nál tetőzött ami egy Intel processzortól nem kevés (Még hogy az AMD-k a “kazán” processzorok). A CPU hőmérséklet 83°C közelébe kúszott ami még elmegy, bár hoszabb távon nem ajánlott az ilyen hőmérséklet. És normál használat mellett ritkán fordul elő Prime95 szintű terhelés. Átlagos terhelés mellett 4,7GHz-en (játék,videóvágás,stb) 60°C körül tetőzik a hőmérséklet. Az alaplap VRM-ét hűteni vágyó borda nagyon forró lett a Prime95 teszt végére. Kézzel még éppen nem lehet megfogni. A multiméter hőszondája 86°C-ot mutatott ami a FET-eknek még bőven egészséges LENNE, de a FET-ek sokkal melegebbek belül mint ami a borda hőmérséklete. Szóval ajánlott használni ha lehetséges a bordán fellelhető csatlakozókat amiknek segítéségével vízhűtésbe kapcsolhatjuk a tápellátást. Ajánlott a kétkörös vízhűtés használata komoly tuning esetén.

4
Összegzés:
A Z97 MPOWER MAX AC egy remek lap azoknak akik masszív tuningopciókra vágynak, eszközök tárházát kínálja az erre vágyoknak. Nem csak tuningra lehet egy ilyen deszkát használni, nagyon kemény “gamer PC-t” is lehet építeni ha elég magasra tornázzuk fel az órajeleket. Az LGA2011-et lehet nem fogjuk vele beérni, de mindenképpen combos teljesítménynövekedést érhetünk el egy komoly tuninggal. Átlagembernek ott vannak az olcsóbb alaplapok ez nem egy játékszer, komoly munkaeszközként is lehet tekinteni rá.

Pro:

  • Lehetőség masszív tuningra
  • Ütős dizájn
  • Combos tápellátás minden téren
  • Egész jó audio rész
  • LN2 támogatás
  • Rengeteg csatlakozó

Kontra:

  • Kicsit drága

Összegezve a tapasztaltakat és azt amit kínál a Z97 MPOWER MAX, arra jutottunk, hogy megérdemli az Arany plecsnit.

hunitarany1v0

Az alaplapot az MSI magyarországi képviselete ajánlotta fel tesztre.

MSI logo

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top