PC

Cooler Master Sentinel III teszt

A Cooler Master itthon is rendkívül népszerű márka, hiszen megbízható és a legtöbb esetben megfizethető termékeket gyártanak, melyek között szép számmal kapnak helyet a játékosoknak szánt perifériák. A gamer vonalon mozgó vállalatoknál sok esetben megfigyelhető, hogy van néhány ikonikus név, melyet évről-évre újra elővesznek, fejlesztenek és az aktuális igényekhez szabnak. Mai tesztalanyunk szintén egy ilyen termék, hiszen a Cooler Master Sentinel III előtt már jó néhány “őrszem” bizonyított a piacon.

 

Külső

A dobozban igazából csak az egér és némi papír kapott helyet, nem kapunk telepítő lemezet vagy egyéb apró ajándékot. Már a dobozon keresztül is érződik, de kivéve látszik igazán, hogy egy méretes egérről van szó, melyet főként azok számára ajánlanánk, akik nagyobb tenyérrel rendelkeznek és alapvetően a tenyeres fogás hívei. A pontos méreteket tekintve 135 x 83.6 x 40 mm-es arányokkal van dolgunk, viszonyításképpen az itthon is kedvelt Mizar 124.8 x 60.4 x 40.2 mm-es méretekkel lett megáldva. A méret mellett a súly is nagyon fontos tényező az gamer egér kapscán, a Sentinel III pedig ebben a tekintetben is kiemelkedő. Az egér aljában ugyanis 5 kis korong kapott helyet, melyek egyenként 4,5 grammot tesznek ki, így a súlyelosztás teljes mértékben személyre szabható. Teljesen megtöltve 177.5 grammot nyom az újdonság, míg a súlyokat kivéve 155 grammról beszélhetünk. Őszintén szólva mi jobban szerettük extra súyok nélkül, hiszen még így is a nehezebb egerek közé tartozik. Ismét a Mizar-hoz viszonyítanánk, mely csupán 121 grammos. Az aranyozott USB és a megerősített kábelezés már megszokott a Cooler Master kapcsán, de azért egy sort ezúttal is megérdemel.

coolermaster cm storm sentinel iii black optikaiusbblack6400dpi sgm 6020 klow1

 

Gombok

A 8 rendelkezésre álló gomb közül a két alapvető gomb és a görgő gombként való használata már teljesen megszokott, azonban még mindig maradt 5. Ebből 3 a görgőnél kapott helyet (egy előtte, kettő mögötte), míg kettő az egér bal oldalán. Ott kapott helyet a Storm Tactix nevezetű gomb is, mely lényegében előhözza a többi 7 lehetőség másodlagos funkcióját, így összesen 15 beállítást adhatunk meg, ami már több, mint elegendő kell hogy legyen. Ezt természetesen szoftveresen konfigurálhatjuk és profilonként változtathatjuk. Érdemes még megjegyezni, hogy a gombok alatt mechanikus kapcsolók kaptak helyet, így nem csoda, hogy a gyártó 20 millió kattintás fölé teszi az élettartamot.

4d

 

Szenzor

Az ergonómia mellett a nyers tudás is rendkívül fontos egy gamer egér kapcsán, a Cooler Master pedig az 3988-as optikai szenzorra tette le a voksát. Ez a szenzor maximum 6400DPI-re képes, amit 4 szinten egészen 50-től kedzve állíthatunk be. A mellékelt szoftvernek köszönhetően még olyan finomhangolásokat is végezhetünk, mint például az USB frissítés testreszabása, melyet 125 és 1000 Hz között állíthatunk. Aki szeretné megszabni a dupla kattintás sebességét vagya gombok válaszidejét (4-32 ms), az is jó helyen jár.

90d155acc3a50c355934541122d68965

 

RGB LED Világítás és Egyedi Logó

Manapság a LED-világítás nem maradhat el egy gamer periféria kapcsán, ehhez pedig végre a Cooler Master is igazodott, méghozzá nem a megszokott módon. A jobb és balklikk alatt kapunk egy-egy “fénysugárt”, mely az egér elé vetíti a fényt, ez pedi este igazán hatásos tud lenni. Mindemellett az egér felső részén is helyet kapott egy LED-es terület, amely főként akkor kap szerepet, amikor a kezünk nincs rajta a terméken. Ezzel tehát jól kiegészítették a két irányt a fejlesztők, a szoftverben pedig a teljes RGB skáláról választhatunk, illetve jó néhány beépített effekttel dobhatjuk fel a hangulatot. A világítás kapcsán egyedül a LED-ek erőssége az, mely nem minden esetben kielégítő, jobban örültünk volna 1-2 fokkal erősebb megoldásoknak.

Az egér egyik legkülönlegesebb pontja a felső OLED-kijelző, melyen nem csak az aktuális DPI értékeket láthatjuk, hanem egyedi logót is beállíthatunk a szoftver segítségével. A megadott méreteken és fájformátumon belül tényleg bármit kirakhatunk, ami szép és jó, de igazából nem túl hasznos. Az egyik gond az egér, hogy az egér felső részén van, így használat közben nem látjuk, a másik pedig a nagyságával és a funkcionalitásával van. Jobban örülnénk mondjuk a jobb elülső részen elhelyezett, játékokkal is összeköthető megoldásnak, mely valódi hasznot is hoz.

snetinel3lgooprofg

 

Összegzés

Cooler Master Sentinel III már megvásárolható a hazai boltokban, méghozzá 16 500 Ft környékén, 3 év garanciával. Ez az ár teljesen átlagosnak és inkább közép, mint felsőkategóriásnak mondható, miközben a garanciaidő kimagasló. A tudást és a felszereltséget tekintve már inkább a felsőbb szegmensben kap helyet az új Sentinel, de a méretei és a súlya miatt kötelező kipróbálni a vásárlás előtt. Akihez ezek az adottságot passzolnak, az hosszú évekre egy modern, kényelmes és jól felszerelt gamer egér tulajdonosa lesz.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top