PC

Cooler Master MasterMouse Pro L bemutató

Oldalunkon már számos perifériáról olvashattatok hosszabban, közülük sokkal igencsak meg voltunk elégedetve, de a Cooler Master újdonsága azon kevesek közé tartozik, mely próbál valami frissességet hozni a piacra. Szerkesztőségünkben vendégeskedett a vállalat legújabb felsőkategóriás egere, a Cooler Master MasterMouse Pro L, mely moduláris borítást, RGB LED világítást és kétkezes formavilágot kínál elérhető áron. De hogyan teljesít? Az alábbiakban kiderül.

P1010331

 

A doboz és külső

A vállalat egy ideje új szlogennel és felfogással készíti a termékeit, mely minden kategóriában változásokat hozott. Nem beszélhetünk például már a CM Storm brandről, mely korábban a gamer perifériákat gyűjtötte maga alá. Az egységesítés jegyében itt is a “Master” szóval kezdődik a termék neve és a doboza is szürke, mint például a MasterCase 3-as ház vagy a MasterKeys Pro billentyűzet esetében. A doboz semmi extrát nem nyújt, elől az egér kép látható, hátul pedig a legfontosabb információkat találjuk, tényleg semmi érdekes, a vállalat van olyan tapasztalt, hogy tudja, a doboz tartalma a lényeg. Belepillantva az egeret, némi papírt és egy extra kis dobozt találunk, ami egyben az egér egyik legjobb tulajdonságának kulcsa. A dobozban ugyanis egy új szett borítást találunk, pontosabban egy felsőrészt és két oldalsó részt, amelyeket néhány másodperc alatt felhelyezhetünk az egérre, miután levettük az eredetit.

Ennek lényege a tökéletes kényelem lenne, hiszen nem két egyforma borításról beszélünk. Az egyik az úgynevezett “tenyeres” fogáshoz, míg a másik a “karom” fogáshoz optimális a gyártó szerint. A méretbéli különbségek tényleg ezt igazolják, de egy nagyon átlagos játékos vélhetően a gyári méretekkel is teljesen elégedett lesz. A moduláris felépítés másik pozitív hozománya a személyre szabhatóság és az egyediség, hiszen a vállalat honlapján elérjük a panelek 3D-s terveit, vagyis bárki nyomtathat magának egy személyre szabott borítást, amit mi meg is fogunk majd tenni. Ilyen lehetőséget nagyon kevesen kínálnak, végre tényleg egyedi egerünk lehet, akár teljesen más színben.

P1010328

Ahogy említettük, egy kétkezes egérről van szó, tehát jobb és balkezes játékosok számára egyeránt kényelmes használatot biztosít, ami szintén nagy előny a jobbkezes többséggel szemben. Ennek megfelelően mindkét oldalon azonos a gombkiosztás, két-két extra gomb áll a játékosok rendelkezésére, melyek természetesen egyben az “előre-vissza” gomboknak is megfelelnek. Elől csak a görgő kapott helyet, melynek mérete és fogása szerintünk pont tökéltes, a felülete nagy bordákat kapott, ami remek tapadást biztosít. Érdekesség lehet, hogy a DPI kapcsoló az egér alján kapott helyet, vagyis éles játék közben nem a legkényelmesebb a váltás, de őszintén szólva a legtöbben egy jól beállított egeret használnak és nem váltogatják az érzékenységet. Az egér teljes mértékben műanyag borítást kapott, amivel nincs is gond, az átlagosnál erősebb összetételről van szó, nagyon masszívnak tűnik az összkép.

A külsőhöz mindenképpen hozzátartozik még az RGB LED világítás, mely az egér több pontján is helyet kapott. Egyfelől a görgőnél is áramlik a fény, másrészről pedig az egér mindkét oldalán, elől helyet kapott egy “hármas rács” ami szintén átengedi a fényt, de a legnagyobb felület egyértelműen az egér hátulján/alján található vonal, mely egyben az asztalunkat, illetve egérpadunkat is bevilágítja. A fényáramok elhelyezése mondhatni, hogy egészen praktikus, hiszen játék közben a legtöbb egér világítása úgysem látszik, hiszen rajta tenyerelünk, maximum ha az első/alsó részre tennénk, akkor látnánk belől valamit. Ha viszont éppen nem használjuk, akkor a MasterMouse Pro L inkább tartozik a minimalista gamer kiegészítők közé, mintsem a világító karácsonyfadíszekhez, hiszen jórészt az alsó/hátsó LED-ekre vagyunk utalva. Ez nem feltétlenül gond, de mondjuk a felső részen lévő Cooler Master Logó-t is szívesen megnéztük volna ilyenkor a fényes pompájában.

P1010326


Szoftver

A Cooler Master jóideig volt annak a híve, hogy inkább a terméken magán állítgassuk a dolgokat, mintsem szoftveresen. Ezt főként a billentyűzetek piacán figyelhettük meg, ám az utóbbi időben már azért ott is lehetőség van szoftvers optimalizálásra. Természetesen a MasterMouse  Pro L mellé is jár egy szoftver, mely meglehetősen átlátható és egyszerű. Gyorsnak ugyan nem a leggyorsabb segédeszköz, amit valaha használtunk, de őszintén szólva ezt sem fogjuk minden nap megnyitogatni. A főmenüben a gomboknak adhatunk meg parancsokat, mindegyiket teljesen át lehet állítani, még az első DPI kapcsolót is, de őszintén szólva mi nem nagyon nyúltunk ehhez, hiszen a gombok pont azt tudják, amit kell nekik és amihez kézre állnak. A Storm Tactix rész lehetővé teszi, hogy másodlagos funkciókat adjunk mnidegyik gombnak, ami hasznosan hangzik, de mivel ez nem egy MMO vagy MOBA egér, sokkal inkább egy FPS-TPS stílushoz kifejlesztett modell, ezért mi ezt sem tartjuk gyakran használt lehetőségnek.

software

A LED fül a már taglalt RGB LED világjtás személyre szabására szolgál. Természetesen a kevert színek mellett  lehetőség van különféle effektetk aktiválására is, legyen az pulzáló, statikus vagy színváltó. A Sensor fülön magát az Avago PMW-3360-as optikai szenzort állítgathatjuk, vagyis annak az érzékenységi szintjeit. A 4 szintet teljesen személyre lehet szabni, de akik jártasabbak az eSport világában, azok tudják, hogy 400-800 DPI fölé nem nagyon érdemes menni. Lehetőség van az egérpadhoz kalibrálni az egeret, ami kissé parasztvakításnak tűnik, de hamar megvan, így akár érdemes ezt a funkciót is kihasználni. A Macro fülön értelemszerűen a macro beállításokat kezelhetjük, illetve mindent profilokba rendezhetünk, de akik rengeteg gombra és funkcióra vágynak, lehet hogy alapból jobban járnak egy másik egérrel.

Használat

Eddig főként  körítésről beszéltünk, de egy gamer egér esetében nincs is fontosabb annál, hogy valójában hogyan teljesít játék közben. Szerkesztőségünk több tagja is aktívan játszik a Counter-Strike Global Offensive játékkal, így főként azzal teszteltük az egeret. 400 DPI-n, szinte alapbeállításokkal használtuk és azt kell mondjuk, hogy abszolút a legjobbak között van. A szenzor a piac egyik legjobba, a fogása remek, megbízható fegyvernek bizonyult.  Mi egyébként maradtunk az alap borításon, egyedül azon gondolkodtunk el, hogy nyomtatunk hozzá egy újat, valami egyedit, hiszen mégiscsak jobban a szívünkhöz tud úgy nőni egy periéfira, ha az a mi színünkben pompázok és az oldalára mondjuk  becenevünk van gravírozva.

A szenzor egyébként 12 000 DPI-re képes, így majdnem hogy határtalan opciónk van az érzékenységet illetően, tehát játékstílustól függetlenül remek választás lehet ez az egér. A kábellel együtt 127 grammos összsúly a könnyebb modellek közé repíti az újdonságot, de azért nem olyan könnyű, mint például a 90 grammos Fnatic Gear Flick, ami nem is baj, nem árt, ha érezzük az egér súlyát. A többhetes teszt alatt mindig stabilan, megbízhatóan teljsített az egér, nem volt kimaradás vagy pontatlanság, ami nagyon fontos.

P1010329

Összességében tényleg nem tudunk rosszat mondani róla, kiváló felsőkategóriás termékről van szó, melynek természetesen rengeteg ellenfele van. Ez főként az árkategóriájából adódik, hiszen a MasterMouse Pro L jelenleg 60 euróért rendelhető a vállalat hivatalon oldaláról, itthon valamivel drágábban kerülhet a boltok többségébe, de a legtöbb híres “eSport” márka egere bőven 20 ezer forint felett tanyázik és velük könnyedén felveszi a verenyt a MasterMouse Pro L, megbízhatóság terén pedig a Cooler Masterre sosem volt panasz, míg sok márkánál 1-2 év után már garanciáztathatjuk vagy cserélhetjük az egeret, hiába adtunk ki érte 20-30 ezer forintot.

Végszóként annyit mondanánk el, hogy aki minőségi, felsőkategóriás egeret keres, az most nem igazán talál jobb ár/érték arányút a piacon. Jelenleg kevés helyről lehet itthon beszerezni, de a vállalat online európai boltjának ára sem túl vészes, a hazai képviselet elmondás szerint pedig hamarosan a legtöbb áruházba megérkezik az újdonság.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top