PC

Cooler Master MasterKeys Pro L / S teszt

A Cooler Master-t itthon sem kell bemutatnunk, hiszen hazánkban is rendkívül népszerű márkáról van szó, mely kezdetben főként PC-s hűtésekkel foglalkozott, majd pedig a számítógépházak és a tápegységek piacán szerzett magának komoly hírnevet. Az utóbbi években a játékosoknak szánt perifériákra is nagy hangsúlyt fektettek és igazándiból felállítottak egy piaci standardot a mechanikus billentyűzetek piacán.

Mai tesztünkben a vállalat legújabb csúcsbillentyűzeteit mutatjuk be nektek, melyeket Cooler Master MasterKeys Pro L / S néven találtok meg a hazai boltokban. Az újdonságok a vállalat jelenlegi uralkodói és csak nemrég váltak elérhetővé, így remekül példázzák, hogy hogyan épül fel egy komoly mechanikus billentyűzet 2016-ban. A névadásból már látszik, hogy ezúttal nem a CM Storm brand alatt valamilyen új családnévvel jelentkezve dobták piacra az új periférákat, hanem egységesíteni próbálnak a “Master” név alatt, mellyel a házak, tápok és hűtések piacán már találkozhattunk, hamarosan pedig még több periféria esetében bukkan majd fel ez a név.

cm masterkeys info

 

A fenti kép remekül szemlélteti a két billentyűzet legnagyobb különbségét és legfontosabb tulajdonságait. A MasterKeys Pro L egy hagyományos, megszokott kiosztású modell, míg a MasterKeys Pro L egy kompaktabb TKL (numpadot mellőző) változat. Szerencsére felszereltségileg nincs különbség a két tesztalanyunk között, így mindkét modell felsőkategóriás tulajdonságokkal bír és egy tesztben is jól megférnek egymás mellett.

 

Külső

Kezdjük elsőként az újdonságok külsejével. A Cooler Master billentyűzetei sosem szenvedtek feltűnési viszketegségben. A vállalat mindig is a minimalista, vékony peremekkel operáló billentyűzetek híve volt, ez pedig a legújabb modelleknél sincs másképpen. Mindkét billentyűzet rendkívül letisztult külsővel rendelkezik, semmilyen extra gomb, hangerőszabályzó vagy csatlakozás nincs rajtuk. Az extra funkciók mindegyikét a billentyűkkel vezérelhetjük különféle kombinációkat használva.

Az anyaghasználatra egyáltalán nem lehet panaszunk, abszolút felsőkategóriás megoldásokról van szó. A műanyag váz jó minőségű, rendkívül merev tartást biztosít, nem recseg és nem ropog. Érdekesség lehet, hogy a billentyűk alatt egy fehér fém lemezt találunk, ami a tartósság mellett azt a célt szolgálja, hogy a LED világítás még jobban kiemelkedjen. Ez egy apró kis trükk, amit már korább CM billentyűzeteknél is láthattunk, de alapjáraton még jól is néz ki, akár világítás nélkül is.

A billentyűzetek alján a kábelelvezetőket és a kipattintható talpakat találjuk, melyek stabilan tartják a vázat. Sok minden mást nem lehet elmondani az újdonságokról, hiszen tényleg egy rendkívül minimalista párosról beszélhetünk.

 

cooler master masterkeys pro s 1

 

Belső

A belső specifikáció általában nem sokakat érdekel egy billentyűzet esetében és inkább csak a kapcsolókra figyelnek. Azért fontos megemlíteni, hogy egy ARM Cortex M3 MCU dolgozik a házban, mely gyorsabb elődjeinél. A kapcsolatókat a német Cherry szállítja, így több változatban is piacra kerülnek a termékek. A MasterKeys L nálunk Cherry MX Red kapcsolóval járt, míg a kisebbik modell Cherry MX Brown mechanikus kapcsolókat kapott. Ezek a piac legjobb kapcsolói, a Cherry továbbra is vezető márka, viszont nagyon sokan már házon belüli megoldásokat fejlesztenek, így érdekes lehet majd megnézni, hogy mihez kezd a Cooler Master 1-2 év múlva.

A kapcsolók háza átlátszó, mely azért fontos, hiszen bele lettek építve a LED-ek, vagyis így még több fényt kapunk. A Cooler Masterre ilyen téren sosem lehetett panaszunk, általában minőségi és kellően erős LED világítást használnak, ez pedig jelen esetben is igaz. Végre ők is átváltottak RGB technológiára, vagyis a felhasználóknak tényleg tengernyi lehetőségük van. Színek, formák, effektek tárháza áll a rendelkezésünkre, melyet legegyszerűbben szoftveresen állíthatunk be.

 

mkp 9b

 

Szoftver és funkciók

A Cooler Master sokáig annak a híve volt, hogy mindent a billentyűzet különféle kombinációival állítsunk be és az maradjon is úgy a beépített memóriának köszönhetően. Ez sokaknak kényelmetlennek tűnt, az pedig való igaz, hogy ki kellett tanulni, hogy mit-mivel-hogyan. A MasterKeys családhoz már jár egy dedikált szoftver is, melyben mindent beállíthatunk. Szerencsére rendkívül egyszerű felépítésű szoftverről van szó, így mindenki könnyen beállíthatjuk a színt, effektet és egyéb dolgokat. Tényleg rengeteg lehetőségünk van, állíthatunk teljes effekteket vagy akár gombonként is megszabhatjuk a színeket, miközben több profilon tárolhatjuk az elkészített beállításokat.

 

Masterkeys Software

 

Használat

A magyar vásárlóknak az egyik fájó pont talán a magyar kiosztás hiánya lehet, de ezt csak nagyon kevés gyártó biztosítja és néhány nap alatt teljesen át lehet állni. Ami a valós használatot illeti, egy megbízható, pontos és minőségi párosról van szó. Az Ant-Ghosting és N-key Rollover technológiáknak hála minden leütéstre figyel a billentyűzet, hibázni aligha lehet. Az 1000Hz-es válaszidő piacvezető a piacon, gamereknek és általános felhasználóknak is abszolút ajánlottak ezek a termékek.

 

Összegzés

A Cooler Master MasterKeys Pro L jelenleg valamivel 30 000 Ft fölött vásárolható meg, ami hiszitek vagy sem, rendkívül jó ár érte. A belépőszint valahol 20 eFt környékén kezdődik és szinte használhatatlanok. A hasonló minőségű riválisok nagy része akár tízezrekkel is drágább lehet. Piacra kerülésekor még a Pro L is közel volt a 40-50 ezer Ft-hoz így 30 körül tényleg nagyon jó vétel. Hosszú távra tervezhettek vele, a piac egyik legstrapabíróbb és legletisztultabb megoldásával van dolgunk.

A Cooler Master MasterKeys Pro S jelenleg még nem igazán szerezhető be itthon, de árában nem lesz sokkal olcsóbb. Ezért inkább praktikai szempontokat kell figyelembe venni a vásárlásnál. Összességében mi rendkívül meg voltunk elégedve a Cooler Master újdonságaival, abszolút az elithez tartoznak és alig várjuk, hogy a jövőben mivel újítanak. Őszintén megnéznénk, hogy milyen friss modellt készítenének a jövőben, ami mellőzi ezt a minimalista dizájnt, mert a tudásuk megvan hozzá és a piaci igény is.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top