PC

AOC U2868PQU – Nagy kép, 4K

Bevezető és kicsomagolás

Az AOC U2868PQU 28 inches 4K-s szörnyetegét, egy hatalmas dobozban kaptuk kézhez. A doboz esztétikája az első dolog amivel találkozunk. Jelen esetben a dobozon nincs semmi extra, egy kis grafikai dizájn és a kék, piros és fekete színek dominanciája jellemző. Amikor az ember kiad egy kalap pénzt egy ilyen termékért, szeretné az első pillanattól örömét lelni benne, a csomagolás azonban nem dobogtatta meg a kicsi szívünket. A következő lépés a kicsomagolás. Nem tudom ki, hogy van vele, én élvezem ezt a műveletet. Jó érzés eltávolítani a köntöst. Mint a gyerekek karácsonykor. 

 

AOC U2868PQU2 k

A kicsomagolása viszonylag egyszerű, a doboz záró fedelének második rétegén található egy gyorstelepítési útmutató. Az ötlet jó, de szereléskor,

AOC U2868PQU4 kgyakorlatlanoknak kényelmetlen lehet megküzdeni a hatalmas monitorral, miközben mellette meg kell küzdeni a dobozzal is. A doboz tetején találhatóak meg a kábelek, tartozékok, optikai lemez a szoftverekkel, kissé oldalra becsúsztatva pedig a talp. 

AOC U2868PQU10 k

Tartozékokat tekintve minden szükségeset megkapunk, HDMI kábel, VGA kábel, audió kábel, tápkábel, DisplayPort kábel van mellékelve. A monitor kivétele következik a hungarocell fedlap leszedése után. Kiemelése viszonylag egyszerű, akár egy 

kézzel is elvégezhető a monitor nyakrészénél fogva. A forgó talp hasznos dolog, főleg egy ekkora monitor használatánál lehet előnyös a gyors és egyszerű elforgatási lehetőség. Felhelyezése gyors és egyszerű, a nyakhoz illesztés után egy szárnyas csavarral rögzíthető.

Összeszerelés

A bekötés is gyorsan megy, a monitor belső tápegységgel rendelkezik, így kicsit talán vastagabb a külső tápegységes vetélytársaknál, de ez akár előny is lehet, ha valaki nem szeret adapterekkel bajlódni. A csatlakozók az alsó részen (VGA, HDMI betáp, audió) helyezkednek el, az oldalsó részen pedig az USB bemenet és HUB kapott helyet. Természetesen USB 3.0 is rendelkezésre áll, valamit képes gyorstöltőként is üzemelni. Az USB hub hasznos funkció a kábelrengeteg elrendezésekor.

AOC U2868PQU1 k

Kinézet, dizájn

A beüzemelés után vessünk pár pillantást a külcsínyre. Mondhatjuk, hogy egyszerű, letisztult formák jellemzik, de ez kicsit közhelyes lenne. Egy terméknél, amely a technológia egyik újdonságát (4K) foglalja magába, egy szolíd hivalkodás, egy csipetnyi dizájn nem ártott volna, és nem ment volna a funkcionalitás rovására. Valljuk be a forma egy kicsit unalmas már, de ízlések és pofonok, vannak felhasználók, akiknek ez egyáltalán nem fontos. Ami azonban fontos, az a használhatóság. Nagyon tetszett az állítható magasság. Gyakorlatilag nem volt olyan ülés pozíció, amihez ne lehetett volna kényelmesen beállítani, nem beszélve a pivot funkcióról, ami szerkesztés, tervezés és akár netezés közben is szinte elengedhetetlen. A talp forgathatóságát már említettük, így együtt pedig nagyon jó benyomást keltett. A monitor hatalmas, de így sem jelentett problémát a beállítása és a forgatása. Bekapc

solás után automatikusan a bemeneti aktív jel forrására kapcsolódott, egyből bejött a Windows 8 kezdőképenyője és máris kezdődhetett a szórakozás.

A kép és a funkciók

AOC U2868PQU5 kA beépített TN panel nem újdonság, 3840×2160 pixeles felbontásra képes, valamint 60Hz-es képfrissítési frekvenciával rendelkezik. Jelen állapotban a 60Hz szerintünk elég. A nagyobb frekvencia kihajtásához már igen erős GPU kellene, ezzel azonban még megbirkózott a tesztmasinában lévő MSI GTX 660 Ti. Az UHD felbontást normál munka mellett szokni kell, és sasszeműek előnyben. az ikonok összemennek, azonban rengeteg ablak pakolható egymás mellé. Ha a monitort ilyen felbontás mellett akarjuk használni, érdemes egy 8200 DPIs egérre is beruházni, mi a CM Storm Sentinel Advance II-t használtuk. Ezzel már nem kellett hozzá az egész irodát bejárni, hogy az asztal alsó sarkából eljussunk a felsőbe. A monitor kép a képben funkciót is kapott, amely bármilyen bemeneti kombinációval használható. A gyártó 70 000 000:1-hez kontrasztot adott meg, és 1ms szürke-szürke válaszidőt. A kontrasztot mérni nem mértük, de szemre nem volt gond vele. Kipróbáltuk a kedvenc szimulátorunkkal, az iRacinggel és internetes AOC U2868PQU8 k
képernyőtesztelővel is. A fényerő elég volt és a színeket is jól hozta. TN panelhez képest a színek nagyon élethűek és élénkek voltak. IPS paneleknél láthatóak jobb színek is, de ebben a ka

tegóriában már ez is nagyon-nagyon jó. A teljesen sötét képek hagynak kívánni valót maguk után, a képernyő alsó, felső és oldalsó szélein beszűrődött egy kis fény, ami nem volt zavaró, de észrevehető. Teljesen fehér esetén fordítva jelentkezett. A kép tehát jó volt, egyetlen apró hibát azonban megemlítenék, találtam rajta egy fehéren 

AOC U2868PQU9 k

világító pixelt. Egyes gyártóknál ez már garanciális, az AOC-nál úgy tudom egy pixel, agy subpixel miatt nem garanciázzák. Ez az egy világító pixel még nem volt zavaró, bár a képernyő alsó harmadánál volt és középen. A probléma ezzel az, hogy ha valaki kifizet közel bruttó 150 000 forintot egy ilyen monitorért, biztosan nem lesz boldogabb egy világító pixellel. Sőt, valószínűleg csalódott lesz. Ez a hiba azonban a technológiából ered és elképzelhető, hogy csak minden ezredik ilyen készüléknél jön elő. Az OSD menü jól használható, könnyen személyre szabható, tartalmaz előre beállított felhasználói módokat (internet, gaming, text stb.) amelyek között gyorsan válthatunk, ha arra van szükség. A magyar nyelv hiánya nem meglepő, hiszen sok gyártó ezt nem kínálja, így be kell érnünk az angollal, vagy másik általunk beszélt nyelvvel. Árban amúgy az alsó szegmensbe tartozik, a konkurens gyártók többségénél olcsóbb. A Philips 288P6LJEB 134 200 bruttó magyar forinttal az egyik olcsóbb versenyző, a Dell P2815Q pedig a másik a 120 000 forint körüli vételárával.

Értékelés

Az AOC U2868PQU jó választás. Jó árban van, és az árához képest jó teljesítményt nyújt, azonban vannak, voltak negatívumai is. Mindenesetre én hozzá tudnék szokni a használatához.

Pozitívum:

– Élénk, jó színek
– Jó ár
– 1ms GTG válaszidő
– Kiváló képminőség
– USB HUB
– Pivot
– Forgatható talp
– Magasságállítás
– Minden felhasználáshoz szükséges kábel a dobozban

Negatívum:

– Pixel hiba (bár valószínűleg ez nagyon ritka)
– Beépített hangszórók gyengék

Köszönjük a lehetőséget az AOC magyarországi disztribútorának, az Expert Zrt.-nek.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top