PC

Adatok biztonságban – Seagate NAS 2Bay teszt

A Seagate a merevlemez piac egyik meghatározó cége a Western Digital mellett. Piaci részesedésük évről évre fej-fej mellett halad. A két technológiai óriás hosszú évek óta foglalkozik a merevlemezek és egyéb tárolási megoldások fejlesztésén és gyártásán. A merevlemezek piaca azonban mára nem korlátozódik csak a számítógépekre, illetve a szervertermekre. Amennyiben adatainkat fizikailag is biztonságban szeretnénk tudni, érdemes lehet átgondolni az otthoni megoldásokat. A jelenleg piacon fellelhető felhő alapú tárolók kiválóak, de ha nem akarjuk egy életen át elkötelezni magunkat valamelyik szolgáltató mellett, akkor bizony okos döntés lehet beruházni egy NAS tárolóba.

A NAS (Network Attached Storage) egy hálózatra kapcsolt tárolóeszköz, jelen tesztünkben pedig a Seagate által forgalmazott két rekeszes eszközről fogunk pár szót ejteni.

Seagate NAS 2 Bay Front

A doboz sok cicomát nem tartalmaz, látjuk rajta magát az eszközt, és az alapfunkciókat. Kibontás után sem ér minket túl nagy meglepetés, benne a kétrekeszes eszköz a feltétlenül szükséges tartozékokkal, amely tartalmazza az adaptert és a hálózati kábelt. A teszthez két 3.5″-es HDD-t vettünk igénybe, az egyik egy 2TB-s Western Digital, a másik pedig egy 1.5TB-os Samsung volt, de képes a 2.5″-es HDD-k fogadására is. A rekeszek egyetlen mozdulattal eltávolíthatók, a merevlemezek pedig könynen belehelyezhetőek, szerszámra nincs hozzá szükség, hiszen a rack műanyag tüskéi tartják a helyükön őket. A rack-be szerelés után egyszerűen vissza kell őket csúsztatni a helyükre. Ezután összedugjuk az adapterrel, a villamos hálózattal, majd pedig a routerünk egyik portjával, és elvileg kész is vagyunk. Az eszközön kívül találjuk a bekapcsoló gombot LED világítással. A bekapcsoló gomb alatt egy egy érintéses mentés gomb található, erről még később ejtek pár szót. Elöl és hátul is találunk 1-1 USB 3.0-ás portot, amelyhez külső merevlemezt, printert, vagy UPS-t köthetünk.
Az NAS természetesen Hot Swap funkciót is tartalmaz, így ha valamelyik merevlemezünk tönkremenne, az eszköz működése közben is cserélhető. A beüzemelése relatíve egyszerű volt, az Asus RT-N66U router admin felületéről azonnal elértük az eszközt és a böngésző segítségével el is kezdük a NAS operációs rendszerének telepítését.
Telepítés közben a NAS figyelmeztetett minket, hogy a merevlemezek formázásra kerülnek, vagyis a folyamat alatt az adataink el fognak veszni. Elképzelhető, hogy megoldható lett volna enélkül is, de mivel két, adat nélküli merevlemezünk volt, ezzel nem törődve léptünk tovább.
A telepítési folyamat elég lassú, időközben elgondolkoztam, hogy esetleg valami nem sikerült, de aztán csak befejezte a dolgot. A telepítés végeztével elnevezhetjük az eszközünket, majd pedig admin nevet és jelszót választhatunk. Ha kész, már bent is vagyunk a kezelőben. Sajnos a kezelőfelület magyar nyelven nem elérhető, így vagy megtanulunk angolul, vagy szótárazunk. A felület maga nem bonyolult, rengeteg beállítási lehetőséggel rendelkezik. A felületről elérhetőek a beállítások a File és Download Manager, a Backup Manager és az App Manager.

djmedia:87

A telepítés végén értesít minket a NAS, hogy lehetőségünk van mobil applikációt is letölteni az eszközhöz, így egyből a Play Store-ba (Android esetén) vagy az AppStore-be (iOS) esetén juthatunk el. A letöltések között MacOS kliens és Windows kliens is megtalálható. A Device Manager lehetőséget biztosít a beéllítások elvégzésére, itt állítható be, hogy elérhető legyen-e az eszköz külső hálózatról, bekapcsolhatjuk a szinkronizálást, időzónát, dátumot állíthatunk be. A Services menüpont szolgál a különböző funkciók ki és bekapcsolására, például itt kapcsolható be az FTP használat, az Sdrive funkció, és a nyomtató-szerver is.
A hálózati beállításoknál látjuk a kapcsolati adatokat (IP cím stb.), beállíthatjuk a proxy-t, a távoli elérést (dinamikus IP cím esetén igényelhetünk egy fix webcímet), valamint a Port Forwarding beállítások is itt találhatóak. A Power menüpontban van lehetőség megadnunk a Power Saving módot, időintervallumokat, napszakokat adhatunk meg, hogy mikor legyen az eszköz ki illetve bekapcsolva. A Monitoring a rendszer állapotáról közöl adatokat, látható a rendszer állapota, hűmérsékleti adatok, memória és CPU terhelés, valamint a merevlemezek állapota. A Storage overview-ben a tároló adatait láthatjuk, mivel a kisebbik merevlemezhez igazodik, nekünk ez most 1.5 TB volt, SimplyRaid-ben, amely az adatok tükrözését jelenti.
Vagyis ha bármelyik HDD-nk meghibásodik, az adataink nem vesznek el. Csak ki kell szedni a meghibásodott HDD-t, a Seagate NAS pedig készít az adatainkról egy biztonsági másolatot.
A Download Manager kitűnő társ azoknak akik torrenteket használnak, itt betallózva a torret file-t, vagy a letöltendő adat URL-ét a Download Manager elvégzi a piszkos munkát, és vissza is seedel.
A Backup Manager a mentések automatizálását teszi lehetővé. Lehetőség van helyi adatmentésre, felhőbe való mentésre, hálózati mentésre és visszaállításra is. Szinte teljesen automatizálható a folyamat, így ha ezt a részt jó testreszabjuk nem kell többé elveszett adatok miatt aggódnunk. Legalábbis a NAS-on lévő adatok miatt. Próbáltam rájönni, hogy egyes számítógépekről lehet-e automatikusan, bizonyos időközönként a NAS-ra menteni adatokat, de sajnos nem sikerült. Erre úgy tűnik nincs megoldása a Seagate-nek, tehát itt külső szoftvertámogatást kell igénybe vennünk, ha ilyesmit szeretnénk. Ez a funkció egyébként nagyon hiányzott. 
A következő rész az App Manager, amely a Seagate NAS OS-re (amely egy Linux alapú oprendszer) telepí fel különböző alkalmazásokat. A választék nem túl nagy, van antivírus szoftver, megfigyelő rendszer kezelő app, média szerver, felhő alapú tároló app, és akár WordPress-t is telepíthetünk rá, ha blogolni szeretnénk. Appokat elvileg lehet manuálisan is telepíteni, aminek segítségével szinte korlátlanok a lehetőségek, és akár 3rd party (vagyis nem Seagate által készített) szoftverek telepítésére is van lehetőség.

djmedia:88

van még egy File Browser részünk is, amely ahogy a neve is mutatja az eszközön lévő fájlok kezelésére szolgál.
A specifikációkról nem tettünk eddig túl sok említést. A NAS-ban egy 1.2GHz-es ARM processzor teszi a dolgát, amelyhez 512MB DDR3 ram kapcsolódik. Elül ahogy már említettük ledek jelzik az eszköz állapotát és az aktivitást, a két USB 3.0 port pedig a bővítésnek ad teret. A hálózati kapcsolatért egy gigabites ethernet csatlakozó felel, a fizikai adatvédelemről pedig az eszköz hátulján elhelyezkedő Kensington zár gondoskodik.
Alapból SimplyRAID-ben indul az eszköz, és lehetőség van az adatok titkosítására is. A SimplyRAID mellett természetesen lehetőség van normál RAID módok választására is, és JBOD módra, amely nem tartalmazza az adatok visszaállításának lehetőségét. Az eszköz aktív hűtést tartalmaz, a hátulján lévő ventilátor hűti az alkatrészeket és a HDD-ket.
A Seagate NAS 2-Bay végfelhasználói ára merevlemezek nélkül bruttó 55 900 forintos áron érhető el, amely 3 év garanciát is tartalmaz.
Mindent összevetve, a Seagate egy igen jó ár érték arányú NAS-al jelentkezett a piacon, ennél talán csak egyes Synology típusokat találunk olcsóbban.

Seagate NAS 2 Bay Back
Pro:

  • Jó ár/érték arány
  • Egyszerű kezelhetőség
  • Megfelelő hardver
  • Online kezelőfelület néhány helyen kissé fapados

Kontra:

  • Kicsit zavaró ventilátor zaj
  • Lehetne több app
  • Magyar kezelőfelület hiánya
  • Automatikus mentés külső eszközről nem megoldott

A Seagate NAS 2-Bay-t a Compmarket Zrt. bocsájtotta rendelkezésünkre.

Köszönjük!

 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top