PC

Vajon mennyire okos az okosóra?

Szerkesztőségünk két új eszközzel bővült egy teszt erejéig, nevezetesen a Mykronoz által gyártott Zewatch2 és a Zebracelet2 okosórákkal. A márkáról esetleg azoknak, akik még nem hallottak róluk érdemes megemlíteni, hogy egy viszonylag fiatal, svájci illetőségű 2013-ban alapított brand-ről beszélhetünk. Termékpalettájuk ennek okán még viszonylag szűkös, viszont a bizonyítási vágy annál nagyobb lehet, gondolhatjuk, hisz új belépőként minden szereplő bizonyítani szeretne. Ezt vizsgáljuk meg most a két általuk gyártott termék kipróbálásával.

Zewatch2

Elsőként a Zewatch2-re helyeznénk a hangsúlyt.
Ha a zewatch2-t vesszük szemügyre, egyértelműen kitűnik, hogy egy férfiaknak szánt óráról beszélhetünk. Kinézetre nem hivalkodó, kellően visszafogott. A mindennapokban használva az órát elmondható, hogy viselése nem zavaró, sőt kifejezetten kellemes érzést kelt. Ehhez hozzájárul a kompakt mérete, egészen pontosan a 35gr-os tömeg és az 59x30x9mm-es mérete. Az óra a fekete mellett megtalálható még fehér, kék, ezüst, piros, lila színben. Az óra szíja több fokozatban állítható, így a nagyobb csuklóval rendelkező férfiak is könnyen megtalálhatják a számításukat.

djmedia:79

Zebracelet2

Másik teszttermékünk a hivatalosan „pink gold” néven található meg. Ez a design és szín egyértelműen a hölgyeket szólítja meg, sem mint a férfiakat. A színválaszték ennél az óránál is ugyanúgy opcionális, mint a zewatch2 esetében.

djmedia:80

 

Specifikáció (Zewatch2)
Méret: 59x30x9 mm
Tömeg: 35gramm
Bluetooth: 2.1 & 4.0
Akkumulátor: 130mAH Li-ion
Töltési idő: 1,5 óra
Kijelző: OLED monokróm
Vízállóság: nincs 
Specifikáció (Zebracelet2)
Méret: 73x32x12,5mm
Tömeg: 36gramm
Bluetooth: 2.1 & 4.0
Akkumulátor: 130mAH Li-ion
Töltési idő: 1,5 óra
Vízállóság: nincs
Kijelző: OLED monokróm 

 
Kompatibilitás: iOS7+ (iPhone 4s+, iPad mini, iPod touch 5th), Android 2.3+, Windows Phone 8.1, korlátozottan más Bluetooth 4.0-val rendelkező okos eszközök.
A termékek kicsomagolásakor túl sok tartozékot nem találunk, csak a legszükségesebbeket.
Megkapjuk magát az órát, egy kisméretű használati útmutatót és az USB-s töltőkábelt.

Használhatóság

mykronoz pic1Az órák számos képességgel rendelkeznek, amelyeknek a mindennapok során hasznát is tudjuk venni. Tudunk hívást fogadni, és elutasítani, az órák képesek megjeleníteni, hogy épp ki hív minket név és telefonszám szerint is. Jelzi, ha épp sms-t kaptunk, rendelkezik egy beépített mikrofonnal, amivel hangutasításokat adhatunk. 
Fitnesz szempontból rendelkezik lépésszámlálóval, számolja az elégetett kalóriákat, és képes mérni a napi megtett távolságot. Ezeket az adatokat pedig diagramok segítségével szemlélteti a felhasználónak.
Hogy az órák minden funkcióját kiaknázzuk, szerkesztőségünk egyik okos telefonját, jelen esetben egy iPhone 5s-t állítottunk csatasorba, hogy megnézzük mit is tud a zewatch2 és a zebracelet2. Az órák bluetooth kapcsolat segítségével viszonylag hamar képesek voltak összekapcsolódni a telefonnal, amihez előzetesen az App Store-ból le kell töltenünk a hivatalos alkalmazást az órához, hogy minden funkciót élvezni tudjunk. Miután összekapcsoltuk a két eszközt, megnyílik az alkalmazás menü. Itt a használat regisztrációhoz van kötve, amit pár alapadat megadásával meg is ejthetünk.

Egy ízléses, egyszerű kezdőképernyő fogad minket, kijelezve a legfontosabb dolgokat:
1. megtett lépések
2. távolság
3. elégetett kalóriák.

A program lehetőséget ad, hogy célokat állítsunk be magunknak a kezdőképernyőn látható opciókból. Lehetőség van további emlékeztetők beállítására, jelen esetben 6 darabot állíthatunk be amit, ha eljött az idő, a karóra rezgéssel jelez nekünk.
A kijelző minkét órában egy OLED technológiára alapuló megoldás, ami nem igényel túl nagy megszokást, és még erős napfényben is viszonylag jól látható.

mykronoz pic2Akkumulátort tekintve, ahogy már korábban is említettük, egy 130mAH-ás Lítium ion található az órákban, amivel a gyártó szerint 3 napot képes elmenni egy szusszal az óra. Tapasztalataink alapján a valóságban ez az idő inkább kettő nap közelében mozog, ami átlagos értéknek mondható. Az órák töltése egyszerűen megoldható. A hozzákapott töltő kábelt rácsíptetjük az órára, érdekesség hogy a töltő felső része egy puha borítást kapott, hogy még véletlenül se tegyünk kárt az órában töltés alatt.
A töltés körülbelül másfél-két órát vesz igénybe teljesen lemerült állapotról számítógépre csatlakozás esetén. A zebracelet2 esetében is ugyanakkora kapacitású akkumulátorról beszélhetünk és az üzemidő is hasonlóan alakult, talán 1-2 óra különbség volt tapasztalható a tesztidőszak alatt.

Összegzés, ár

A termékek árát tekintve megállapíthatjuk, hogy nincs nagy különbség árban közöttük. Nagyjából azonos áron juthatunk mind a két órához, bolttól függően. Az órák tervezésekor a cél nem a csúcs minőség, tudás és ár volt, ez megállapítható, ehelyett inkább az alsó-közép kategóriában próbálják a vásárlók kegyeit elnyerni. Az ajánlott fogyasztó ár 25.000ft körül mozog mind a két óra esetében átlagosan. Ezért az összegért számos más órát is választhatunk, mint például a Samsung „Galaxy Gear Fit”, ami mostanra arra az árszintre süllyedt, hogy komoly riválisa lehet tesztpéldányainknak.

PRO:

  1. könnyű kezelhetőség
  2. gyors működés

KONTRA:

  1. magyar nyelv hiánya
  2. enyhén magas ár

Az okosórákat egy teszt erejéig az Expert Zrt. biztosította, ezúton is köszönjük!

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top