PC

Toshiba Satellite S50-B 11X – Maximál elegancia

Megjelenés és ergonómia:

Az S50 egy újrahasznosított dobozból bukkant elő, egy töltőegység társaságában. Kicsomagolva a laptopot a rengeteg csomagolóanyagból egy csodálatos szerkezet kerül a kezünkbe. Mindenhol fém borítással találkozhatunk. A szálcsiszolt alumínium felületeket a vele megegyező színű műanyag elemek teszik teljessé. Formára követi az előző tesztalanyunkat: Szép, kerek és íves formák egyvelege teszi szemrevalóvá az S50-et. Az egyre inkább háttérbe szoruló optikai meghajtót elhagyták, ennek köszönhetően számos mm-t sikerült faragni a noti vastagságán. Mindössze 19mm-es vastagságával és bekvalifikálta magát az ultrabook-ok közé. Ehhez a vastagsághoz 2,09kg-os tömeg társul.

g8 satellite-s50-b4A váz annyira merev, hogy a gépet a sarkánál megfogva és felemelve sem hajlik el semennyire sem.
Kinyitva a laptopot elénk tárul a 15,6 hüvelykes, 1366×768 képpont felbontású TN paneles fényes felületű kijelző, amelyről sok mindent nem tudok elmondani. Színek nem a legjobbak, betekintési szögek sem túl acélosak, de fényerőben aligha szenvedhet hiány. Még igen erős fények mellett is tökéletesen látható a képernyő (sötétben a maximum fényerő szó szerint fájdalmat okoz). Ebből kifolyólag minimum fényerőn alacsonyan marad a fogyasztás és még fényerő is van, amennyi kell a használathoz. Ennek a tetején található egy HD webkamera, amellyel videóhívásokat bonyolíthatunk le. Gyenge fényviszonyok között elég zajos, de jó fények mellett egész jó képeket gyárt.

A kijelző alatt található egy pár Harman Kardon hangszóró (mélynyomó nélkül), amelyek hihetetlenül tisztán szólnak. Meglepett, hogy hogyan tud ilyen szépen és precízen szólni egy notebook hangszórója. Magas hangok nem sértik az ember fülét, középtartomány is rendben van, az énekes „mondanivalója” tökéletesen érthető. Mélyhangokat nem kell várnunk a mélysugárzó hiányából fakadóan.
A hangszóró alatt található az egyik legjobb dolog (a fémház mellett): A háttérvilágítással rendelkező billentyűzet. Teljes kiosztással találhatja szembe magát a szerencsés vásárló. Az multimédiás és egyéb funkciókat ellátó gombok prioritást élveznek az Fx (F1 – F12) gombokkal szemben. Erre mindenképpen figyeljenek azok, akik erre háklisak. A gombok útja középen felkeményedik, nyomkodni kellemes, gépelni meg még inkább. Matricának tűnő bevonattal is el van látva minden egyes gomb, ami nem matrica, hanem valamilyen kopás álló bevonat.
A háttérvilágítása a billentyűzetnek 3 módban üzemelhet: 1. Folyton bekapcsolva, 2. Pár másodperc tétlenség után kikapcsol, és használatba vételkor újra bekapcsol, 3. Valamint a kikapcsolt állapot.
Megjegyezném, hogy a 150e Ft-os változat (S50-B 11X) rendelkezik a háttér világításos billentyűzetet. Az ennél olcsóbb konfiguráció NEM rendelkezik ezzel.Toshiba satellite-s50-b Következő dolog, ami jelentősen befolyásolja az ergonómiát, a touchpad. Megfelelő méretű, matt bevonatot kapott, és minden fontos gesztust támogat, amely szükség lehet az előre telepített Windows 8.1 funkcióinak kiaknázásához. Az érzékelő felülettel egybeépített gombokkal találkozhatunk, ezek egy kicsit keményen járnak, éppen ezért nem kell attól félni, hogy „tapizás” közben véletlenül megnyomjuk azokat. Végül a gép elején található egy pár LED, amely az akku és a Wi-Fi állapotáról tájékoztat. Térjünk át a gép oldalára. Szemből nézve a gép bal oldalán a töltőcsatlakozó, egy Ethernet csatlakozó és egy 2.0-ás USB csatlakozó sorakozik. A jobb oldalon egy kombinált 3,5mm-es Jack aljzat (fejhallgató – mikrofon), egy pár USB 3.0-ás csatlakozó és egy HDMI port található, a szellőzőnyílás és a Kensington zárnak kialakított nyílás társaságában.

Kicsit foglalkozzunk a belbeccsel, mivel nem elhanyagolható tényező.

A gép lelke egy Intel Core i5-4200U processzor, aminek 1,6GHz-es órajele és 2,6GHz-es Turbo órajele van. Használattól függően változik az órajele a processzornak. Hálózati táplálásról, vagy Akkuról teljesítmény centrikus üzemmódban szinte mindig 2,6GHz-es órajelen teker az i5-ös. Takarékos üzemmódban mind akkuról, mind töltőről olyan alacsony órajelen jár, amilyen alacsonyan csak tud.
A notebookhoz jár egy csodás „Eco” nevezetű alkalmazás, amelyen menedzselhetjük a notebookunk energiaháztartását és figyelhetjük az aktuális fogyasztást. Ezt az egészet tartja kordában egy hűtőventilátor, amely alapjáraton néma, de terhelés hatására megjön a hangja rendesen. Nem túl hangos, de nem a legcsendesebb, amit hallottam.

Üresjáratban a fogyasztás nem érte el a 3W-ot(!), amely igencsak impozáns érték annak tekintetében, hogy az operációs rendszer azért dolgozik a háttérben és a kijelző is működik.
Terhelés alatt a maximum mért érték 38W volt teljes fényerőn, Radeon GPU-val. Van még a fedél alatt 4GB 1600MHz-es RAM (1 modul), amit 16GB-ig bővíthetünk 2db 8GB-os 1600MHz-es modullal. Bővíteni mindenképpen érdemes 8GB-ra.
Toshiba satellite-s50-b2Dedikált GPU-t is kapott a noti, egy AMD Radeon R7 M260 személyében, amely rendelkezik 2GB GDDR3-as dedikált memóriával. Kevésbé erőforrás igényes műveletek során remekül helyt áll. Médialejátszás alkalmával nagy segítség lehet 4K tartalmak lejátszásánál. Háttértár szerepét egy 750GB-os merevlemez tölti be. Tempója átlagos, egy SSD-nél jóval lassabb, mármint ami az apró fájlműveleteket érinti. 120MB/s-es írási/olvasási tempót diktál nagy fájlok mozgatásánál. Szinte csak az alkalmazások betöltődésénél lehet észrevenni a tempóbeli hiányosságokat, de összességében képes kiszolgálni az igényeket.
Optikai meghajtóval nem rendelkezik, de ez nem is baj, mivel manapság mindent meg lehet oldani a Zinternet és az USB-s tárolóeszközök segítségével.
Akkumulátorról és az üzemidőről ejtenék egy pár szót: Az akku ügyesen egybe van építve a készülékkel, de két csavar eltávolítása után kivehető és meghibásodás esetén cserélhető.
A gyártó a maximális üzemidőt 6 és fél órában határozta meg, ami abból a szempontból igaz, hogy kibír annyit. Sőt még többet is. PDF olvasással és Word-be jegyzeteléssel minimális fényerőn kibírt
7 és fél órát! Kint hagyva az asztalon várva hogy lemerüljön 11 óra alatt adta meg magát.

Összegzés, kinek ajánljuk?

Ez a gép nagyszerű társ lehet azoknak, akik sokat gépelnek és elsősorban irodai, programozói vagy valamilyen hasonló dologra használják a gépeiket. És nem szeretnének lemondani a szórakozásról sem. Egy TV-re rádugva máris szórakoztató-központot varázsolhatunk a gépből. Sok TV hangszórója gyengébb minőségű, mint ami ebben a gépben van. A váza a gépnek nagyon merev és masszív, a szálcsiszolt alumínium felület nem gyűjti az ujjlenyomatokat, de a piszok összeszedésére hajlamos lehet. A dedikált GPU nagyon jól jöhet multimédiás és párhuzamosítható feladatoknál (videóvágás, 3D render, stb.). Kicsit 200ezer Ft alatt lévő árával igen jó vétel lehet.

Toshiba satellite-s50-b3

Pro:

  • Brutál jó anyaghasználat
  • Szuper billentyűzet
  • Harman Kardon hangrendszer
  • Szép dizájn
  • Jó ár
  • Jó akkuidő

Kontra:

  • Gyenge kijelző

Nekünk nagyon tetszett, az általa itt eltöltött idő alatt kellemes társ volt mind munkában, mind szórakoztatásban. Fájó szívvel, de egy Arany díjjal engedjük el a Satellite S50-B 11X-et.

hunitarany1v0

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top