PC

Tabletes mindenes – Toshiba Encore 2 (WT10-A-102) teszt

Bizonyára sokunk került abba a helyzetbe, hogy munkára, vagy csak szórakozásra szerettünk volna venni valamilyen laptopfélét, ami könnyű, megfelelő teljesítményt nyújt mindennapi használatra, hosszú akkuideje van és még olcsó is. A jelen tesztalanyunk, az Encore 2 egy belépő szintű Windowsos tablet, amely ezeknek a kritériumoknak próbál meg eleget tenni több-kevesebb (inkább több) sikerrel.

Külsőségek, csomagolás:

Az aprócska dobozban a tabletet egy töltőt és egy Bluetooth-os billentyűzetet találunk egy Office 365 + Onedrive előfizetéssel karöltve. A dobozból kivéve és egy kicsit megforgatva erre-arra semmi különöset nem vehetünk észre, csak egy kis idő után tűnik fel, hogy nincs rajta teljes méretű USB port, valamint memóriakártyákból is csak microSD méretűeket képes fogadni a masina. De aggodalomra semmi ok!

A gép oldalán található egy microUSB aljzat, amelyet OTG-támogatással is elláttak (ez szolgál töltésre is), ami egy megfelelő (külön megvásárolandó) kábel segítségével rögtön rendes USB porttá alakítható át, ezzel kibővítve a csatlakoztatási lehetőségeket. A készülékház szürke festést kapott, a hátoldal matt felületű és enyhe pezsgőszínű festést kapott, az elejét teljes egészében egy üveglap fedi.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}
Toshiba Encore 2 1{/edsanimate}

Elöl semmi egyebet nem találni, mint a 10,1”-es 1280×800 pixel felbontású IPS kijelzőt, a HD webkamerát és egy szolid Toshiba logót a bal alsó sarokban. Baloldalt található a kombinált 3,5mm-es Jack aljzat, amelyhez mikrofon és fejhallgató csatlakoztatható, a sorban a következő egy hangszóró (a párja a jobb oldalon), ezt követi a fentebb említett microSD kártyafoglalat és egy microHDMI kimenet, majd a sort zárja az OTG támogatással ellátott microUSB aljzat. Hátoldalon egy 5MPixel felbontású autofókusszal ellátott kamera található. 550g-os súlya lehetővé teszi azt is, hogy akár egy kézben tartva is használjuk.

Kijelző:

A kijelző 10,1” méretű 1280×800 pixel felbontású, ami ~150PPI-nek felel meg. Ez a pixelsűrűség már elég ahhoz, hogy megfelelő távolságból élvezhető képet kapjunk. Homogenitással nincs probléma, felhősödésnek nyoma sincs, a színek szépek és a betekintési szögek is rendben vannak. Tudja, amit kell. Az érintőpanel 10 ujjat képes egyszerre érzékelni, ez lehetővé teszi a Windows 8.1 rendszer összes gesztusának használatát. Érintéseket pontosan, különösebb késleltetés nélkül érzékeli.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}
Toshiba Encore 2 2{/edsanimate}

Vezeték nélküli kapcsolati lehetőségek:

A gép Bluetooth-szal és Wi-Fi-vel egyaránt el van látva, a jel vételével probléma nem adódott a használat során, és nem dobálta el a hálózatot sem. Mobil hálózatokhoz sajnos nem tudunk alapesetben kapcsolódni, de egy USB-s egységgel ez a probléma megoldható.

Hangszórók:

Hangszórók minősége hagy némi kívánni valót maga után, de összességében rendben van, kicsit lapos és doboz a hangzás, de az előre telepített DTS szoftverrel egy kis dinamikát csempészhetünk a hangszórókba. Basszusokra nem kell számítani, a közép és magas tartomány a domináns.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}

Toshiba Encore 2 3

{/edsanimate}

Hardver:

A gép lelke egy Intel Atom Z3735F processzor, ez 2,2 W-os TDP-vel rendelkezik, 4 magot vonultat fel, amelyek 1,33 Ghz-es alap és 1,83 Ghz-es Burst órajelen ketyeghetnek. Ezt segíti egy Intel HD Graphics iGP, ami 311 MHz-es alap és 646 MHz-es Burst órajelen üzemel, és jelenléte pozitív hatással van a gép működésére. Memóriából 2 GB-ot kapunk (DDR3L-RS 10,8 GB maximum elméleti sávszélességgel) ez elegendőnek bizonyul néhány nyitott lapon való böngészésre és dokumentum szerkesztésre. Valamint a legtöbb, Windows Áruházban található alkalmazás és játék futtatására is. Annak ellenére, hogy nem egy izompacsirta a gép, elégnek bizonyult a GTA San Andreas használatára natív felbontáson, maximális grafikai beállítások mellett szinte mindig 60 FPS-sel. Napi használat során nem tapasztaltunk akadást, szépen tette a dolgát a gép. A 2 GB RAM nem annyira szomorú, mert a „Windows 8.1 with Bing” zökkenőmentesen fut rajta, de a belső tárhely, ami mindössze 32 GB, az egy kicsit szűkösnek ígérkezik. Tehát egy gyorsabb fajta microSD kártya (legalább Class10) használata mindenképp javasolt.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}
Toshiba Encore 2 4{/edsanimate}

Kamera:

Az előlapi kamera leginkább videotelefonálásra alkalmas, viszont a hátlapi kamera már egész korrekt. Relatív jó képeket lehet vele lőni, és a Windows Kamera alkalmazásával készíthetünk gömbpanorámát is.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}
Toshiba Encore 2 6{/edsanimate}

Akkuidő:

Ez, visszafogott használattal, alacsony fényerőn, kb. 8-9 órát jelent, ami az átlagostól (10+ óra) egy kicsit elmarad, míg a nagyobb számítási kapacitást igénylő alkalmazások (pl. játékok) számára egyszeri feltöltéssel kb. másfél óránk jut.

Ami egy kicsit szokatlan volt, ahhoz hogy teljesen feltöltsük, kb. 5 óra kell. Nappal egy töltéssel elleszünk vele, viszont éjszaka mindenképp érdemes a hálózatra kapcsolni.

Billentyűzet:

Tartozékként kapunk egy Bluetoothos billentyűzetet, amit ha origamiszerűen kihajtogatunk, akkor rátehetjük a tabletet és laptopot varázsolhatunk belőle. Nem egészen ugyanaz lesz az eredmény mintha egy átalakítható táblagépünk lenne, mivel nincs benne plusz USB-csatlakozó, valamint hosszabb üzemidőt biztosító kiegészítő akku sem, , valamint nem dönthető „tapizós” pozícióba.

Összegzés:

Az Encore 2 a 80000Ft körüli árával nagyon jó vétel lehet azoknak, aki nem szeretnének sokat áldozni egy olyan, könnyű és hordozható gépre, ami értékelhető teljesítmény nyújt a mindennapi használat során.

Pro:

  • Jó ár-érték arány
  • Megfelelő teljesítmény a mindennapi feladatokhoz
  • Szép dizájn és jó anyaghasználat
  • Jó kijelző
  • Tartozék billentyűzet

Kontra:

  • Szűkös tárhely
  • Teljes méretű USB port hiánya
  • Átlagosnál egy kicsit gyengébb akkuidő

A Toshiba belépő szintű Windowsos táblagépe a tárhely szűkössége és az USB port hiánya miatt Ezüst értékelést érdemel tőlünk…

hunitezust1v0

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top