PC

FeminIT: Toshiba Click Mini – rá lehet kattanni

Ezzel a cikkel elindítjuk legújabb rovatunkat melynek célja, hogy a mai korban elengedhetetlenül használatos és divatos kütyüket mutassunk be nőknek, női szemmel. A fókusz a tesztek során minden esetben a használhatóságon lesz. Jómagam gyakorló anyukaként és egyben dolgozó nőként azt igyekszem majd szem előtt tartani, hogy egy eszköz mennyire könnyíti meg az életem – akár a munka, akár a gyereknevelés terén. Első tesztem alanya egy Satellite Click Mini a Toshibától gyöngyházfehér színben. Ez egy letisztult, modern külsővel rendelkező 2 – in – 1 notebook/tablet, leválasztható kijelzővel és igazán hosszú üzemidővel.

 

Első kézbevétel

A dobozból kivéve egy igazán szép, apró notebookkal találtam szembe magam, amihez tartozékként töltőt és magyar nyelvű leírást is tartozék a dobozban. Itt csupán egy hordtáskát, vagy védőtokot hiányoltam, az jó lenne, ha lenne hozzá. Súlyra nekem kicsit furán nehéznek tűnt, könnyebb modellt vártam, de azért persze valójában nem mondhatjuk soknak a kevesebb, mint 1kg-os súlyával.
A kijelző egyetlen gombnyomással könnyedén leválasztható és máris csak egy tablet van a kezünkben. Körbeforgatva találkozunk egy elülső és egy hátsó kamerával is, melyből az előbbi 2MPixeles, az utóbbi pedig 5MPixeles. Portok tekintetében – a teljesség igénye nélkül-, a klasszikus USB-n kívül (notebook módban) rendelkezik micro-USB-vel és egy rettentően hasznos micro-HDMI csatlakozási lehetőséggel is.

Toshiba Satellite Click Mini

 

Használat közben

Az éles használatot notebook módban kezdtem és bekapcsolva a gépet egy Windows 8.1-es oprendszerrel találtam szemben magam. Ami azért hasznos, mert sok dolgunk nincs vele, az üzletből kihozva, kidobozolva azonnal használatba is vehetjük. Rögtön videó lejátszásával kezdtem neki a tesztelésnek és igazán pozitív „Hűha” élményben volt részem. Egy jó minőségű HD filmelőzetest választottam és nagyon szép képet kaptam, szakadozás nélküli pontos videó lejátszással, valódi mozi élménnyel. Bele tudtam feledkezni és ezt igazán nem vártam ettől a kis géptől. Nem hiába írja a gyártó a honlapján, hogy különösen ajánlott fotók vagy filmek / videók nézéséhez (16:10-es arány, 1920×1200 felbontás, 176 fokos betekintési szöggel). Mindezeket a Click Miniben dolgozó Intel® HD grafikus kártyának és Intel® Atom™Z3735F processzornak köszönhetjük, nem is beszélve a 2GB-os DDR3L memóriáról.
De ha már a videóról beszélünk, azt azért hozzá kell tegyük, hogy a 22,6cm-es (8,9”) kijelző fényes nappal azért igencsak tükröződik, de ez nincs máshogyan a többi hasonló eszközzel sem.
Cserébe viszont a hangja is egész jó – persze ne várjunk igazi zeneélményt -, a Dolby Digital Plus hangzásnak köszönhetően, tényleg élvezhetők a videók és filmek vele.

djmedia:90

Ami még engem igazán megfogott az első leírást elolvasva erről a gépről, az a rettentően hosszú üzemidő, nagyon kíváncsi voltam, vajon igaz-e a gyártó állítása (közel 13 órás üzemidő laptop módban és közel 7 óra tablet módban). Ezt is videó nézésével teszteltem, illetve be kell valljam itt volt egy hatalmas segítségem, aki hajlandó volt feláldozni magát és egész nap Bogyó és Babócát nézni. Nem kellett csalódnom, igazán maratoni 10 órás menetet hozott ez a kis masina, úgy, hogy bizony mi nem vettük lejjebb a fényerőt! Biztos vagyok benne, hogy valóban meglett volna a közel 13 óra, le a kalappal!

A gépen 2 kamera található, az elülső videó beszélgetésekhez használható, a hátulsó pedig talán fotózáshoz lett tervezve, de sajnos nem tudja betölteni ezt a funkcióját. A készített képek rossz minősége miatt nem javaslom, hogy erre hagyatkozzunk. De nekem igazán fölösleges is ez a hátsó kamera, jobb ha el is felejtjük, hogy van.

djmedia:89

A notebookos tesztet egy másik számomra fontos részel zártam, ez pedig a billentyűzet tesztelése. Ehhez egy ingyenes office programot telepítettem a gépre, mert szerettem volna látni, hogy mennyire jól lehet a pici billentyűzeten gépelni, mondjuk ha az a feladat, hogy hosszabb szöveget írjon az ember a munkája kapcsán. Részemről úgy érzem, hogy kifejezetten jól lehet ilyen szempontból használni ezt a modellt. Egy tárgyalás során vagy munkahelyi értekezleten nagyon jól tud jönni a kompakt mérete és hordozhatósága miatt. Ami kicsit fura az a billentyűk kopogóssága, nem mondható puhának. A billentyű kicsi mérete tehát engem egyáltalán nem zavar, egy nagy, vastag ujjú férfinak szinte biztosan meggyűlne vele a baja. A touchpad pontos és jó tapintású.

Természetesen tablet módban, leválasztva is használtam a Click Minit, de nekem jobban tetszett a notebookként való alkalmazás. Talán azért mert kicsit régimódi vagyok és mindig jobban tetszettek a notebookok, de nem igazán éreztem pontosnak a tablet érintőképernyőjén való gépelést, sok volt a melléütés, a kicsinyítés-nagyítás sem mindig ment egyetlen pöccintésre. De villamoson/buszon olvasáshoz, gyorsan megnézni valamit tökéletes. Illetve biztos vagyok benne, hogy a fiatalabb generáció fél perc alatt ügyesen játszana rajta 

Összegzés

A Toshiba Click Mini 2-in-1 tablet / notebook igazán kitűnő megoldás arra az esetre, ha az ember lánya nincs normál asztali gép vagy notebook közelben. Buszon könyvet olvasni, tárgyalásra excelt vagy egy prezit vinni (a micro-HDMI segítségével projektorra kitenni). Kocsiban gyerek kezébe nyomni és ezzel néhány perc nyugalmat nyerni:)

FeminIT faktor:

1.    Igazán csajos színekben kapható: gyöngyházfehér és szaténarany
2.    Kevesebb, mint 1kg és elfér a táskánkban
3.    Telefontöltővel is tölthető
4.    Jól bírja szusszal (hosszú üzemidő)
5.    „Hűha” moziélmény

Férfi szemmel lehet, hogy nem „díjképes”, de egy női felhasználóként nézve könnyen bele lehet szeretni, ezért én gondolkodás nélkül adok neki egy ARANY plecsnit!

Köszönjük a Toshiba Magyarországnak, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsátotta!

 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top