PC

Teszt – MSI GTX 950 GAMING 2G – Kártyát a népnek

A grafikus kártyák piaca egy igen érdekes terület, hiszen rendkívül széles a paletta, de ennek köszönhetően igen színes és jól szegmentálható. Az NVIDIA és AMD párosa között zajló csatában legtöbbször az aktuális zászlóshajókról lehet hallani, azt azonban nem szabad elfeledni, hogy a középkategória fogy a legjobban. Ennek igen egszerű az oka, hiszen itt találjuk a legjobb ár/érték arányú modelleket, melyek a legtöbb felhasználó számára bőségesen elegendő erőt biztosítanak.

 

Az NVIDIA GTX 900-as szériája úgy ahogy van, a valaha kiadott egyik legjobban felépített és legerősebb család, a kezdeti felsőkategóriás modellek után pedig mostanság lefelé terjeszkedik a vállalat. Nem is olyan régen hivatalosan is bemutatkozott a GTX 950, mely a sokak által kedvelt GTX 750 sikereit hivatott megismételni.

MSI GTX 950 GAMING 2G 1

Az MSI GTX 950 GAMING 2G is erre a sikerre ítélt modellre épül, a GAMING jelző pedig még ebben a kategóriában sem csak parasztvakítás. A kártya ugyanis tényleg a gamerek kedvenve lehet, hiszen zseniális ár/érték aránnyal rendelkezik és akkor még szót sem ejtettünk a gamer világ felépítéséről.

Sokan ugyanis a legnépszerűbb eSport játékokkal (CS:GO, Dota 2, LoL) játszanak a legtöbbet, míg mellette egy-két aktuális címet is kipróbálnak. Nekik például remek választás lehet az MSI GTX 950-es modellje, hiszen nem titkoltan egy MOBA-király kártyáról van szó, mely természetesen a Counter-Strike szerelmeseinek is bőségesen elegendő erőt ad.

MSI GTX 950 GAMING 2G 2

Akik pedig a legújabb címekkel is próbálkoznának, azoknak sem kell aggódniuk, hiszen minden friss cím játszható vele akár Full HD-ban is. Kérdezhetitek, hogy akkor miért van a piacon a GTX 960 és a többi GTX 900-as kártya, melyre több szempont szerint is lehetne válaszolni, a témára pedig majd egy videó keretében ki is szeretnénk térni. Óriási FPS-számításokba nem mennénk bele, de a tesztelt játékok között helyet kapott például a GTA V és a Mad Max is, melyek optimális beállításokkal teljes mértékben élvezhető játékélményt produkáltak.

MSI GTX 950 GAMING 2G 3

Beszéljünk kicsit magáról az MSI GTX 950 GAMING 2G-ről, hiszen a referenciamodellhez képest akad néhány fontos változás. Az MSI Gaming színekben pompázó TWIN FROZR V-ös hűtést állítólag 18 hónapig fejlesztette a vállalat és gamer kávézókban is helytállt a fejlesztés, így egy igen megbízható és hatékony megoldásról van szó, mely jelen esetben két ventilátorral operál. A külső kapcsán ami még a kicsomagolás után egyből feltűnt, az a méret. A kártya ugyanis meglehetősen robosztus, komoly modell képét festi, mely remek érzés lehet minden játékos számára.

A kártyák kapcsán mostanság alábbhagyott a MHz-háború, de ettől még fontos kiemelni, hogy egy gyárilag felpörgetett kártyáról van szó, az MSI Gaming App segítségével pedig egyszerűen válthatunk az OC, Gaming és Silent módok között. Ezek az opciók előre beállított órajeleket kínálnak a felhasználóknak, a felső határt pedg az OC mód 1317MHz-es órajele jelenti, ami barátok között is remek érték. A grafikus memória 2GB, ami kicsit kevésnek tűnhet, de a kártya céljának tökéletesen megfelel. Az eSport játékoknak bőségesen elegendő, a top címek pedig közepes beállítások mellett jól elvannak vele.

MSI GTX 950 GAMING 2G 4

A hírek szerint várható lesz majd egy Ti modell is, mely akár a 4GB-os változat is lehet, de bővebb információval sajnos még nem rendelkezünk. A kimenetek terén minden szükséges csatlakozó megvan, hiszen 3 DisplayPort, 1 HDMI és egy DVI csatlakozó van a kártyán, az utóbbihoz pedig egy VGA-átalakítót is mellékelt a gyártó. Az MSI GTX 950 GAMING 2G ára jelenleg valamivel 60 000 Ft alatt van, míg a GTX 960 GAMING 2G nagyjából 10 000 Ft-tal drágább. A 60 000 Ft még mindig nem kevés összeg egy grafikus kártyáért, de figyelembe kell venni, hogy ezek a hazai árak, hiszen nemzetközi szinten ennél sokkal jobb ár/érték aránnyal rendelkezik a kártya. Fő ellenfele, az AMD Radeon R7 370 valamivel olcsóbb, de ott egy régi megoldás átcímkézéséről van szó, míg az NVIDIA egy remek és új alapot használt a GTX 950 esetében. A teljesítmény terén oda-vissza adogat a két kártya, összességében a GTX 950-ből talán több kihozható és a fogyasztása is jobb, illetve maga az NVIDIA is jobban csengő név mostanság a játékok és a szoftveres optimalizálás terén.

Végszóként ki kell jelentenünk, hogy az MSI GTX 950 GAMING 2G tényleg egy népkártya lehet, friss modell lévén még kicsit magas az ára, de az ősz második felében, illetve az ünnepi szezonban nagyon jó vétel lehet azok számára, akik a legnépszerűbb eSport játékokkal játszanak. Akik nem bírnak várni, azoknak a 2GB-os MSI GTX 960 GAMING egyelőre ajánlottabb, ha pedig sikerül még többet spórolni az ünnepekre, akkor pedig a 4GB-os MSI GTX 960 GAMING lehet az optimális választás.

A relatíve magas ár miatt egy bronz plecsnit adunk rá.

bronze transparent HU másolata

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top