PC

Roccat Kova – Teszt

A német Roccat már évek óta a játékosoknak szánt perifériák egyik piacvezető gyártója, ugyanakkor a manapság igen felkapott márkáktól egy kicsit különc utakon jár. Akik jártasak az eSport világában, azok számára feltűnő lehet, hogy a nagyobb csapatok és rendezvények kapcsán viszonylag ritkán bukkan fel a gyártó, ezzel pedig rengeteg marketing költséget spórol meg, miközben a több éves tapasztalat és a jó pár ikonikus termék folyamatosan a csúcson tartja őket. A gyártó egyik legismertebb perifériája egyértelműen a Roccat Kova, melynek nemrég érkezett meg a legfrissebb változata, mi pedig a Pixel jóvoltából ki is próbálhattuk.

A jelenlegihez hasonló kiélezett küzdelemben már nem elég a felhalmozott örökség, minden terméknek érdemi fejlesztésen kell átesnie ahhoz, hogy a potenciális vásárlókat megnyerjék vagy éppen a korábbi vásárlót megtartsák a gyártók. Persze egy Kova nem véletlenül Kova, így aki már látta vagy használta, annak ismerős lehet a látvány. Ezzel el is érkeztünk a külsőhöz, melyben a Roccat mindig is erős volt. A tervezők nagyon ráéreztek arra, hogyan kell karaktert adni egy perifériának. Az új Roccat Kova egy modern, éles vonalvezetéssel operáló újdonság, mely autós hasonlattal élve mindenképpen egy villámgyors sportkocsinak mondható.

roccat kova kep 1

A sportkocsis hasonlat a méretaránynál is fennáll, mely a teszt elején el is vezet minket az egér legrosszabb tulajdonságához. Én egy viszonylag nagy egérrel játszok már évek óta, az új Kova pedig számomra kicsi. No persze nem használhatatlanul kicsi és biztos vagyok benne, hogy hosszabb ideig vagy éppen állandó egérként használva meg lehet szokni, de vásárlás előtt ennél a modellnél különösen ajánlott a személyes próba. Szerencsére a Pixelben erre mindenkinek lehetősége is van és ahogy említettem, erősen ajánlott élni vele.

Az elmúlt években viszonylag sok vad vonalvezetéssel megformált egér került piacra, ezek nagy része azonban sokak számára kényelmetlennek bizonyult, csupán a képeken néztek ki jól azok az éles vonalak. A Roccat Kova esetében azonban erről szó sincs. Az egér remekül illik a kézbe és a gombok is úgy lettek elhelyezve, illetve olyan nyomásérzékenységgel lettek ellátva, hogy menet közben véletlenül se nyomjunk félre. A 12 egyedileg programozható gomb soknak tűnhet, de ebben benne foglaltatik az összes alapgomb, illetve az a 12 inkább 22, hiszen az Easy-Shift névre keresztelt, mindkét oldalon megtalálható kis gomb új funkciókat ad a többi gombnak. Az új Roccat Kova egyik legfőbb karakterisztikai eleme egyben a leghasznosabb fegyvere is, hiszen a két Smart Cast gomb sokszor életmentő lehet egy-egy játékban, ráadásul annyira kézenfekvő, hogy már az első használat után szinte reflexszerűen nyúltam oda. A kétkezes kialakítás a balkezes játékosok számára lehet örömteli hír, ez pedig mindenképpen plusz pont a gyártó számára.

roccat kova kep 2

A gombok és a kialakítás mellett egy gamer egér esetében szenzor a harmadik fontos tényező. Szerencsére a gyártók kezdik belátni, hogy nincs értelme a CPI vagy éppen DPI háborúnak, bár most már a számok helyett mindenféle “egyedi megoldással” igyekeznek kitűnni. Az új Roccat Kova lelke egy natív módban 3500 DPI-s optikai szenzor, mely “Overdrive módban” 7000 DPI-re képes. Ez kicsit furán hangzik és az is, de a gyártók mellett már a témában jártasabb játékosokat sem a számok győzik meg, így a natív mód maximális 3500 DPI-je is teljesen megfelelő a legtöbb gamer számára. Főként FPS-játékokkal teszteltem az egeret és egyáltalán nem tapasztaltam fura viselkedést a szenzortól. Gyors és pontos megoldásról van szó, amit egy ilyen ikonikus névtől el is várhatunk.

A teszt végére az idei év (na jó már a tavalyi évé is) egyik legtrendibb “fícsöre” maradt, ez pedig nem más, mint a teljes mértékben személyre szabható RGB világítás. A 16,8 millió színvariációt külön-külön állíthatjuk saját ízlésünk szerint a görgőnél és az egér hátsó felénél. Őszintén szólva a vegyes színösszetétel szerintem rontott a hangulaton, így érdemes a két világító felületet összehangolni. Mindezt a Roccat Swarm névre keresztelt alkalmazásban tehetjük meg, ahol egyébként beprogramozhatjuk a gombokat, állíthatjuk a DPI-szinteket, illetve még rengeteg egyéb dolgot érhetünk el. A szoftver első használata után megfogadtam, hogy néhány sort szentelek neki, hiszen a Roccat iszonyatosan jó munkát végzett és szoftveres téren az egyik legmegbízhatóbb gyártó. Azt már talán mondanom sem kell, hogy a Kova első csatlakoztatásakor már meg is jött a friss firmware az egérhez, illetve az okostelefonoss alkalmazást is érdemes telepíteni.

roccat kova kep 3

Összességében egy remek egérről van szó, mely méltó a Kova névre és egyben fel is adja a leckét a következő generációnak, na meg a rengeteg ellenfélnek. Az egér kapcsán az egyetlen negatívum (tenyeres fogású és nagyobb kézfejjel rendelkező játékosok esetében) a mérete lehet, de ezzel együtt kell élni, úgy pedig nem nehéz, hogy akad még pár szuper egér a Roccat kínálatában. A formaterv zseniális, merész és ezzel szinte egyedülálló a piacon.

A tesztpéldányért még egyszer köszönet a Pixel-nek, a teszt pedig partnerünk blogjára, www.smartboy.hu-ra is kikerült.

Ad

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top