PC

Olympus VF-4 Elektronikus kereső teszt – A precíz keresés segítője

Kicsit elszakadva a hagyományos IT termékektől, kipróbáltunk egy fotózást elősegítő terméket is. A fotósok tudják mennyire fontos a jó beállítás, a megfelelő fókusz, a jó témaválasztás és nem utolsó sorban a részletek. A VF-4 segít egy kicsit mindegyikben, lássuk hogyan végzi a dolgát.

Külsőségek:

Optikai keresőt kiszedve egy fényképezőgépből bizonyára nem túl sokan láttak. Aki csak beépítve látott ilyet annak elsőre igen furcsa látvány lehet a VF-4, mivel hatalmas mérete van még a fényképezőgéphez képest is, amire feltettük (Olympus Pen Lite E-PL5).

Színe fekete, emiatt a napon egy kicsit felmelegedhet (működést nem befolyásolta), a jobb oldalán található egy dioptria állító tárcsa, a szemkagyló alatt található egy gomb, amellyel a kereső és a kijelző között válthatunk, valamint egy közelségérzékelő is megbújik ugyanitt.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}
Olympus VF 4{/edsanimate}

Használat és használat közbeni tapasztalatok:

Ahhoz, hogy használatba vehessük, nincs más dolgunk, mint egy olyan Olympus géphet csatlakoztatni, amelyen található AP2-es csatlakozó, és már működik is. Fontos, hogy egyes modelleken csakis kizárólag Firmware frissítés után működik a kereső. Ezek a modellek: E-PL5, E-PM2, E-M5, E-PL3, E-PM1, E-P3, E-PL2, E-PL1, E-PL1, E-P2 és XZ-2. Bekapcsolás után vagy a kijelző lesz aktív, vagy a kereső, annak függvényében, hogy melyiket használtuk utoljára. Ha a közelségérzékelő aktív, (amit E-PL5-ös vázzal nem sikerült működésre bírni) akkor csakis akkor fog a kereső működni, ha oda tesszük a szemünket a szemkagyló elé, vagy manuálisan váltottunk át.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}

Olympus VF 4 2

{/edsanimate}

Szemüvegesekre is gondoltak az Olympusnál, ezért a dioptria állítható + és – 3 között 0.5-ös lépésekben. Ha ez a beállítás megtörtént, akkor a keresőben található 2 360 000 pixel felbontású kijelző színhőmérsékletének állítására is van lehetőség zöld vagy narancs irányban 8-8 lépésben. Képminőségre nincs különösebb panasz, mindössze a színek fakóbbak a kijelzőénél, viszont felbontásban messze felette jár. Egy kicsit bosszantó viszont, hogy komponálás közben nem a teljes felbontáson üzemel a kereső, és ezért pixeles a kép. Ami miatt viszont fontos részleteket hagyhatunk figyelmen kívül. Kép elkészültekor teljes felbontásban tárja elénk a képet a masina, és utána bele is nagyíthatunk akár a keresőt használva. A kereső dönthető is, maximum 90 fokban, ami kis szögből történő fotózáskor és videózáskor lehet nagyon hasznos. Alaphelyzetben egy kis műanyag pöcök rögzíti a keresőt, ami idővel elkophat, éppen ezért kerüljük a felesleges nyitogatást. Nagyon hasznos erős napfényben, mivel ilyenkor a kijelzőn alig látni valamit. Ami még esetleg negatívum lehet, az a viszonylag magas ára. A VF-4-ért, a boltokban akár 80ezer Ft-ot is elkérhetnek, ami nem mindenkinek érheti meg. Beépített vaku nélküli gépek esetében a vakupapucs kiesik a repertoárból, erre érdemes figyelni.

Pro:

  • Levehető
  • Jó képminőség
  • Dönthető mechanika

Kontra:

  • Komponálás közbeni csökkentett felbontás
  • Magas ár

A VF-4 kereső egy Ezüst értékelést kap tőlünk, a jó képminőség és a dönthető mechanika miatt, valamint a hasznossága miatt, de egy-két negatívum beárnyékolja a képet. Emiatt kap csak Ezüstöt.

hunitezust1v0

Az Olympus VF-4 elektronikus keresőt az Olympus mintabolt biztosította a teszt idejére.
Köszönjük!

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top