PC

Nvidia Geforce GTX 160 megjelenés

A verseny kiélesedett az AMD RX 480 bejelentése óta, amely jó teljesítmény/érték arányának köszönheti a népszerűségét. a GTX 1080-ért és a GTX 1070-ért is súlyos forintokat kell kifizetni, amit sajnos kis hazánkban csak kevesen engedhetnek meg maguknak. De szerencsére nem maradt tétlen az Nvidia, és már be is jelentette a GeForce GTX 1060-at, amelyet az alsóbb kategóriának szánt.

Nálunk valószínűleg ez már közép, felső kategória lesz. Mindenesetre az Nvidia ígéreteis szerint a GeForce GTX 1060 teljesítménye a GTX 980-as körül van, vagy még felette is. Nos az elkövetkező napok tesztjeiből ez is ki fog derülni, de az első tesztek alapján egy kicsit ferdít a gyártó, de az első tesztek a referencia kártyával történtek, elképzelhető, hogy a nagyobb VGA gyártók termékei kicsit jobb teljesítményt nyújtanak majd, és esetleg egy kis tunninggal elérhető, vagy túlszárnyalható lesz a GTX 980-as teljesítménye. A GTX 1060 4 TFLOPS/s teljesítményt ígér, a GTX 1080 9 és a GTX 1070 6.45 TFLPS/s-ével szemben.

GeForce GTX 1060

Természetesen a GTX 1060-as esetében is van lehetőség a tunningra, 10-15%-ot el lehet érni anélkül, hogy kárt tennénk a kártyában. A GTX 1060 tehát valahol a GTX 980 és a Radeon RX 480-as teljesítménye körül van. A cél természetesen a konkurencia megszorítása az olcsóbb szegmensben, ez azonban nem biztos, hogy sikerül a GTX 1060 árára 249 dollárt állított be a gyártó, míg az RX 480-as 4GB már 199 dollárért elérhető. Amely azért jelentős különbség. A GTX 1060 előnye, hogy az előd GTX 960-hoz képest közel megduplázták a teljesítményt, úgy hogy az ára is attraktív maradt. A GTX 1070 és 1080-hoz képest mindenképp, valamint van még egy szempont amit figyelembe kell vennünk, az pedig a fogyasztás csökkenése. Ez egy átlag felhasználónak megfoghatatlan fogalom, de egy jó tápegységgel és ezzel a kártyával az év végi villanyóra leolvasás tartogathat kellemes meglepetéseket. Ami hátrányként róható fel, az az SLI támogatás hiánya. Hiszen akinek jelen pillanatban nincs pénze két kártyára, vagy később bővítené, annak nincs lehetősége egy ugyanilyen kártyával bővíteni és akár a 1080-as teljesítményét is túlszárnyalni.

A tesztek szerint a GTX 1060 egy nagyon jó kértya ezért az árért. Aki csak Full HD, vagy 2K felbontásban játszik, azoknak tökéletes választás. A gyártó szerint a founders edition 120W TDP-t fogyaszt, a mérések 137W-ot mutatnak, amely még így is egy kiváló érték. Azonban tápegység választásánál figyelembe kell venni a csúcsfogyasztást is, amely ennél magasabb is lehet.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top