PC

MSI Z97S SLI PLUS – A mindenes

Az MSI nemrégiben bemutatott alaplapját vesszük szemügyre.

 

Bevezetés:

Az MSI egy átfogó megoldást kíván a felhasználók elé tárni a Z97S SLI PLUS személyében. Az alaplap mindennel el van látva ami csak kellhet akár munkára, játékra, multimédiás célokra vagy ezek kombinációjára. Ugyanis egy komplett csatlakozórengeteg található meg az említett alaplapon.

Megjelenés:

Az alaplap letisztult dizájnnal rendelkezik, semmi csicsa, logikusan vannak elhelyezve a csatlakozók, minden ott van ahol lennie kell. A színvilág követi a jól bevált kék-fekete designt. A VRM hűtőbordáktól kezdve, a csatlakozókon át a PCH hűtéséig. Fekete NYÁK-ot kapott az alaplap. Egy gépházban igen mutatós darab lehet belőle. A dobozában találunk egy marék SATA kábelt, egy hátlapi takarólemezt és egy SLI hidat.

Csatlakozási lehetőségek:

A tesztalanyunk teljes ATX méretű, 7 bővítőhellyel rendelkezik, termérdek USB csatlakozóval, melyek közül 8 db USB 3.0-ás és ugyanennyi 2.0-ás. Nagyon ügyesnek kell lennünk hogy mind a 16db csatlakozót megtömjük. Találhatunk még 6db SATA3 (6.0Gb/s) csatlakozót, egy M.2 csatlakozót és egy SATA Express csatlakozót melyből ugyancsak két SATA3-as csatlakozó kreálható. Az M.2 jelenleg jóval jelentősebb mint a SATA Express mivel M.2 interfésszel ellátott SSD rengeteg van a piacon, míg SATA Express-es alig, vagy egyántalán nem található meg a boltok kínálatában.

A hét bővítőhely közül 3db teljes hosszúságú PCI-Express, 2db 1x-es PCI-Express és 2db PCI csatlakozó. A három teljes hosszúságú csatlakozó segítségével 2 utas SLI vagy 3 utas Crossfire-X rendszer építhető ki. 2 utas SLI vagy CFX esetén a csatlakozók 8x – 8x módban működnek, 3 utas CFX esetén 8x – 4x – 4x módban.
Ha SLI vagy CFX rendszert teljesen kihasználjuk akkor bizony ott vagyunk, hogy elfogytak a 3.0-ás PCE-Ex sávok amit a processzor tud kínálni. Ugyanis a CPU maximum 16 sávval tud szolgálni az eszközöknek. (PLX Chip nincs jelen az alaplapon) Ilyenkor jönnek képbe a PCH által felkínált sávok amikből 8 darab van. Ezeken a sávokon “éldegél az M.2-es csatlakozó és a plusz 2db USB 3.0-ás csatlakozót biztosító ASMedia ASM 1042-es chip. Fontos kiemelni, hogy ha az M.2-es csatlakozó használatban van, akkor a SATA Express csatlakozó nem használható arra amire való, csak a SATA 3-as részét használhatjuk. Továbbá ha a PCI_E1 jelű csatlakozót használjuk, akkor a PCI_E3 csatlakozó nem használható.  Fontos még kiemelni, hogy az M.2 foglalatban lévő SSD meghajtó nem köthető RAID tömbbe.

Találhatunk még alaplapra integrált HD Audio-t is, ami a Realtek ALC892-es megoldása. Ez egy eléggé vérszegény megoldás mert csak 92dB-es Jel/Zaj aránnyal és elég szűk frekvenciaspektrummal “büszkélkedhet”, amit leginkább csak Youtube-on videók megtekintésére lehet használni. Komolyabb zenehallgatásra, játékra nem ajánlott. Ezért ehelyett érdemes egy külön hangkártyát vásárolnunk.

Hátlapi portokból sincs hiány, ugyanis itt találhatunk egy kombinált PS/2-es csatlakozót, 2db USB 2.0-ás csatlakozót (további hat tüskesoron érhető el), VGA, DVI-I, 6db USB 3.0-ás csatlakozót (további 2 ugyancsak tüskesoron elérhető), egy Intel I-218V vezérlőre támaszkodó Gigabites LAN csatlakozót, egy HDMI csatlakozót és az integrált audió csatlakozóit. Optikai hangkimenet sajnos nincs.

Felfedezhetünk még 4db DDR3-as memória foglalatot, amelyekben az erre alkalmas modulokat akár 3300 MHz-es frekvencián is járathatjuk. A CPU 8 fázisú tápellátást kapott, a szükséges tápellátást 8tűs csatlakozón szerzi be. A tápellátást felépítő komponensek pedig Military Class 4 minősítéssel vannak ellátva. A 8 fázisú tápellátás a Z97-es chipkészlettel karöltve némi tuningra is ad lehetőséget. Amit vagy az EUFI alapú BIOS-ban vagy az MSI Command Center alkalmazásával tehetünk meg. Ventilátoroknak 5db csatlakozó áll rendelkezésre. Ezekből 2db a CPU hűtő részére, 3db pedig rendszerhűtőknek. Valamennyi PWM támogatással bír (4 tűs). Az alaplap szélén feszültség mérő pontokra bukkanhatunk, ezek segítségével pl. CPU magfeszültséget, és a RAM-ok feszültségét ellenőrizhetjük.

 

Összegzés:

 

Személyes vélemény:

Én ezt az alaplapot főleg munkaállomásokba, esetleg játékos PC-k alapjaként használnám. De egy elég univerzális alaplapról révén szó sok más célra is jó. Belepattinthatunk egy TV tunert is akár vagy egy SATA RAID kártyával kiegészítve szép kis NAS építhető.

Pro:

  • Letisztult design
  • Rengeteg csatlakozó
  • Lehetőség némi tuningra (Mem. és CPU)
  • M.2 csatlakozó.
  • Fejlett CPU tápellátás

Kontra:

  • Gyenge integrált hang
  • Az M.2 és a SATA Express egyidejűleg nem használható
  • Optikai audio kimenet hiánya
  • SLI alaplap lévén rendelkezhetne PLX IC-vel

Értékelés:

Tőlünk megkapta az Arany minősítést, ugyanis a rengeteg jó tulajdonság mellett, nagyon kevés hiányossággal rendelkezik a Z97S SLI PLUS.

hunitarany1v0 

MSI logo

Az alaplapot az MSI magyarországi képviseletétől kaptuk tesztre.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top