PC

MSI Nightblade – Kicsi a bors, de erős is?

Az MSI egy játékosoknak szánt Barebone PC-vel kívánja felkavarni az állóvizet, ami többé kevésbé sikerül is nekik.

Bevezetés:

Ha játékra alkalmas gépre vágyunk akkor valószínűleg az emberek zöme rohan a boltba, hogy vegyen egyet, bátrabbak összeraknak maguknak egyet, bár az utóbbi időkben azoknak a száma, akik saját maguknak rakják össze konfigurációjukat egyre inkább csökkenni látszik. Ugyanis a mobil eszközök korában egyre inkább arra törekszünk, hogy minél kisebb legyen az a valami amit szeretnénk, jelen esetben a PC-nk. A legkisebb méretű PC-ket készen tudjuk megvenni. Ezek nagyon apróak tudnak lenni és viszonylag nagy teljesítményűek, viszont korlátolt vagy egyántalán nem lehetséges a bővíthetőségük.

Erre az igényre a gyártók egyre nagyobb hányada reagál egyre kompaktabb gépházakkal, viszont vannak akik félkész konfigokkal, mint pl. az MSI. A Barebone PC egy olyan gép amiben a legtöbb esetben csak egy alaplapot,tápegységet és hűtőventilátor(oka)t találunk, ami elég sok esetben gyártó által tervez(tet)ett egyedi darabokat takar, hogy minél kompaktabb lehessen az adott konfiguráció. Ritkábban előfordul optikai meghajtó is.

Külsőségek:

A gyártó Gaming szériájában megszokott sárkányos design tárul a szemünk elé amint kivesszük a Nightbladet a már amúgyis ezt a designt felmutató dobozból. Kézbe véve Nightbladet igen csak súlyosnak érződik még üresen is. Ez már egy jó jel, hogy nem spórolták ki az anyagot belőle (0,8-as cink borítású acéllemezből készült a ház, anno ebből készültek az Audi egyes modelljei, de természetesen nem 0,8-as lemezből). A ház oldalát levéve – amit egy reteszelős szerkezet tart a helyén – szemünk elé tárul a belső. Nos itt már az olcsóbb házakra hajaz a Nightblade. Meg is magyarázom miért. Az előlap kapott egy szép szálcsiszolt borítást aminek van egy kis szép krómszerű éle.  Egy “Gaming Series” sárkányos logó is díszeleg az elején, ami nem túl nagy és nem is túl kicsi. Az előlapi panel elhelyezése sem kelti olcsóság érzetét, mert az is nagyon jó helyen van. A ház elején lévő légbeömlő méhsejt rácsot kapott egy ki-be kapcsolható piros háttérvilágítással van megspékelve. Mindenhol szép fekete matt festést kapott, teljesen minőségi érzetet kelt. Kivéve a belseje, ami csupaszon maradt. Ez még nem is lenne probléma, mert plexi oldallapos verzió nincs, de akkor az opcionálisan megvásárolható világító Avexir RAMoknak sincs értelme. Szellőzőnyílásokat találunk a gépház oldalán, az elején, a hátulján, a tetején, az alján(porszűrős) és a másik oldalon is (porszűrős). Ezek közül az elülső,az oldalsó, az alsó és a túloldalt lévő ami beömlő, kettő kiömlő nyílás van amik közül az egyiken keresztül a már említett ventilátor tessékeli kifelé a meleg levegőt és a táp kieömlő nyílása. A ház alján lévő méretes porszűrővel ellátott nyíláson keresztül kap levegőt a videókártya.

 

Belsőségek:

Miután levettük az oldallapot és “elszörnyedtünk”, hogy nincs “kipingálva” a belseje a kuckónak, szemügyre vehetjük a belsejét a Nightbladenek. Ami elsőre feltűnik, az az alaplap. Ugyanis ezek a Barebone PC-k MSI Gaming sorozatú ITX alaplappal érkeznek, amik ugyancsak a sárkányos designt vonultatják fel és igen mutatósak, főleg az opcionálisan megvásárolható Avexir világító RAM modulokkal. A gépház elejében találhatjuk a tápegységet, ami 600W-os és 80+ Bronze minősítéssel rendelekezik. Továbbá találhatunk egy 3,5″-es bővítőhelyet és az optikai meghajtót, ami egy ún. “beetetős” fajtájú. A ház képes elnyelni 2db 2,5″-es és 1db 3,5″-es meghajtót. Az MSI Super RAID szoftverével összeköthetünk egy SSD-t egy merevlemezzel, ezzel létrehozva egy gyors és nagy tárkapacitású adattárolót.
Valamint egy maximum 290mm hosszúságú videókártyát. Jelen esetben egy referencia hűtéssel rendelkező GTX770 vendégeskedik, ami kényelmesen elfér, de akár egy 780Ti is bőven befér. Van még egy 92mm-es ventilátor is előre beépítve ami a ház hátuljában foglal helyet és maximális 4000-es percenkénti fordulatszámon pöröghet. Ez 4 tűs csatlakozón keresztül csatlakozik az alaplaphoz, aminek köszönhetően szabályozható. Amit jól is teszünk, mert ezen az ominózus fordulatszámon eléggé… Hogyismondjam… Süvít. Igen, ez a megfelelő szó rá. Bár ez nem a ventilátor hibája, mert kis házból szívja ki a levegőt ami miatt zajosabb és még egy méhsejtes rácson is átfüjja, ami jelentős szélzajjal jár. Légszállítása megfelelő, még egy gyári Intel hűtőt is ki tudott segíteni annyira, hogy nem kellett thermal throttlingba ütköznie az i7 4770K-nak teljes terhelés alatt, ami jelen pillanatban helyet foglal az alaplapban. Játék közben, ha egy kicsit visszafogjuk, akkor észre sem vehető a hangja. Az utcáról beszűrődő zajok bőven elnyomják a hangját. Bár lehetne több hely a ventilátoroknak és akkor még jobb lenne a helyzet. Kábelmenedzsmentről is ejtenék egy-két szót: A kábelek elvezetése nem a legjobb, ha esztétikusan akarjuk elvezetni a vezetékeket akkor igencsak törni kell a fejünket, hogy hogy tehetnénk meg azt.

 

Hordozhatóság:

A Nightbladenél ügyeltek a hordozhatóságra is, amit a következőkkel oldottak meg. A gép elején található egy masszív fogantyú, ami kapott egy tépőzáras borítást, és ez kényelmesebbé teszi a cipelését. Továbbá a hátulján található négy, kézzel is kitekerhető csavar amelyek műanyag végekkel vannak felvértezve arra az esetre ha le szeretnénk tenni miközben visszük magunkkal egyik LAN Partyról a másikra, egyébként ezek a csavarok a ház burkolatának egyes részeit rögzítik.

 

Összegzés:

 

Személyes vélemény:

Nekem személy szerint tetszik a Nightblade, tetszik benne, hogy kicsi, de mégis brutál alkatrészek pakolhatóak bele (i7 4770K – GTX770). Tetszik még a design, de lehetne később egy átlagembernek szánt kiadás is ami mellőzi a sárkányos díszítéseket. A világítás nagyon kellemes, nem vakulok meg ha ránézek. Tetszik még, hogy nagyon masszív. Mondjuk ha elejteném, azt valószínűleg nem szeretné se a Nightblade se a padló, mert megpakolva van vagy 10 kiló, ha nem több. Ha valaki csendesíteni akar rajta, az úgyis kicseréli a ventilátorokat benne, és nem a gyári Intel hűtő használja, hanem mondjuk egy méretes bordát a CPU-n és egy csendes kifújó ventit betesz hátulra.

 


Pro:

  • Masszív
  • Tágas a mérete ellenére
  • Mutatós
  • Erős konfiguráció építhető bele
  • Hordozható

Kontra:

  • Hangos ventilátor
  • Festetlen beltér
  • Kevés ventilátor hely
  • Relatív gyenge kábelmenedzsment

 

A Nightbladet az MSI Magyarországi képviseletétől kaptuk tesztre.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top