PC

MSI GTX960 GAMING 2G – Játékostárs

Legfrissebb VGA tesztünkben az MSI által feltupírozott GTX960-asról olvashattok, amelyben kiderül, hogy mit is tud ez a kártya felmutatni a konkurensekkel szemben.

Bevezetés:

A GTX960-as a középmezőnybe sorolható be rögtön az AMD R9 280-asa mellé. Árban kb. ugyanott vannak, de az utóbbi egy kicsit olcsóbb. Az MSI 960-asa egy kis tuningon esett át, az alapórajelet 1190Mhz-re emelték és a referenciánál valamivel komolyabb tápellátást és minőségibb alkatrészeket kapott, hogy legyen egy kis prémiumérzetünk a referenciához képest. Ezt tartja hűvösen egy hosszú múltra visszatekintő Twin Frozr hűtés ami immáron az ötödik generációnál tart. 60°C-os hőmérsékletig 0dB zajszintet produkál, felette pedig szinte nulla zajt ígér. De elég a beszédből, lássuk mivel van dolgunk.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}

MSI GTX 960 Gaming 2G 1

{/edsanimate}

Külsőségek, körítés:

A kártya még a keményebb dobozban kapott helyet, a szokásos piros-fekete GAMING dizájnnal karöltve, tartozékokkal nem vagyunk túlzottan elhalmozva, mindössze egy tápcsatlakozó-átalakítót, és DVI-VGA átalakítót kapunk, némi papiros társaságában.
Dizájn tekintetében nem sok változott, itt is azokat a formákat és dizájnelemeket alkalmazták a tervezők, amelyeket a drágább modelleknél is. Ennek a kártyának az egyik legnagyobb „fícsöre” a hűtés. Két 10cm-es „Torx” fantázianévre hallgató ventilátor, 4 vaskos hő elvezető cső.
Csatlakozókkal elég jól el vagyunk látva, kapunk egy Dual-Link DVI-I, egy HDMI és 3 darab DisplayPort csatlakozót. Kicsit soknak érződik az a három DisplayPort, inkább eggyel kevesebb kellett volna és még egy HDMI, valószínűleg kevesen fognak ezzel a kártyával hárommonitoros rendszert építeni.
Enni a kártya egy 8 érintkezős tápcsatlakozón keresztül kér, és kaptunk még egy SLI híd csatlakozót is, ami segítségévével két ilyen kártya köthető össze.

A motorháztető alatt:

A lelke az egésznek egy GM 204-es lapka amelybe 8db SMM került, így 1024 Shader, 64 textúrázó és 32 raszterizáló egység fogható munkára. A GPU 1190MHz-es órajelen ketyeg és 120W-os TDP kerettel rendelkezik. Ehhez kapcsolódik 2GB GDDR5-ös memória 128bit-es memóriabuszon (gyenge pont), ami 112GB/s-os memória sávszélességet jelent. Emiatt a GTX960 maximum 1080p játékra lesz alkalmas. Ebben a kategóriában már elvárható lenne a 200GB/s körüli érték. A GPU-t kakaóval egy Military Class 4 komponensekből felépülő tápellátás látja el. Ezek jobb minőségű kondenzátorokat és tekercseket jelentenek (remélhetőleg a 970-nél tapasztalt „cicergés” nem fog előjönni az idő múlásával).

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}

MSI GTX 960 Gaming 2G 3

{/edsanimate}
Játéktesztek:

A 960-at a még jelenleg szűkös játékarzenálunkkal kínoztuk meg egy kicsit és csak lestünk, hogy mire is képes 1080p felbontásban maximális részletesség mellett kikapcsolt élsimítással:

MSI GTX 960 Gaming 2G Compare
Ott ahol szükség lenne a vaskosabb memória-sávszélességre ott bizony elvérzik a kártya a konkurenssel szemben, ugyanakkor fele fogyasztásból teszi ezt meg. Fontos megjegyezni, hogy hiába a fele fogyasztás az NVIDIA Maxwell architektúrája szinte kizárólag játékra teszi alkalmassá a kártyát. Produktív célokra az AMD GCN architektúrája egy kis OpenCL-lel megfűszerezve messze komolyabb dolgokra alkalmas. Volt ára a fogyasztáscsökkenésnek ezt lássuk be, és ne csak a számokat nézzük. Nézzünk a számok mögé, hogy mitől annyi az annyi. De mivel itt most játékra szánt kártyáról van szó, ezért egyértelmű győztes a 960 ebben a menetben. A visszafogott fogyasztás nagyon jó dolog, a hűtésnek nagyon nem kellett megerőltetnie magát, hogy kordában tartsa. 62°C-nál feljebb nem kúszott a virtuális hőmérő, és nem fűtötte be a gépházat sem. Ellenben az AMD R9 280-asával, ami már képes volt arra, hogy felforrósítsa a gépház oldalát egy hosszabb játékmenet közben.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}
MSI GTX 960 Gaming 2G 2

{/edsanimate}

Összegzés:

Az MSI GTX960 GAMING 2G egy nagyon jó kártya a maga érzékeny árszegmensében, csendes, teljesítménye kielégítő, és az ára sem vészes, a legolcsóbb és a legdrágább között van félúton.
Jelen pillanatban kb. 68ezer Ft-ért a miénk is lehet.

Pro:

  • Jó teljesítmény/fogyasztás mutató
  • Csendes és hűvös
  • Jó ár

Kontra:

  • Feleslegesen sok DisplayPort csatlakozó
  • Kevés és lassú memória

Az MSI 960 egy nagyszerű kártya a maga kategóriájában, probléma nemigen van vele, talán a memória lehet, ezért egy Ezüst értékelést kap tőlünk!

hunitezust1v0

Az MSI GTX960 GAMING 2G videokártyát az MSI magyarországi képviselete biztosította.

MSI logo

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top