PC

MSI GTX960 GAMING 2G – Játékostárs

Legfrissebb VGA tesztünkben az MSI által feltupírozott GTX960-asról olvashattok, amelyben kiderül, hogy mit is tud ez a kártya felmutatni a konkurensekkel szemben.

Bevezetés:

A GTX960-as a középmezőnybe sorolható be rögtön az AMD R9 280-asa mellé. Árban kb. ugyanott vannak, de az utóbbi egy kicsit olcsóbb. Az MSI 960-asa egy kis tuningon esett át, az alapórajelet 1190Mhz-re emelték és a referenciánál valamivel komolyabb tápellátást és minőségibb alkatrészeket kapott, hogy legyen egy kis prémiumérzetünk a referenciához képest. Ezt tartja hűvösen egy hosszú múltra visszatekintő Twin Frozr hűtés ami immáron az ötödik generációnál tart. 60°C-os hőmérsékletig 0dB zajszintet produkál, felette pedig szinte nulla zajt ígér. De elég a beszédből, lássuk mivel van dolgunk.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}

MSI GTX 960 Gaming 2G 1

{/edsanimate}

Külsőségek, körítés:

A kártya még a keményebb dobozban kapott helyet, a szokásos piros-fekete GAMING dizájnnal karöltve, tartozékokkal nem vagyunk túlzottan elhalmozva, mindössze egy tápcsatlakozó-átalakítót, és DVI-VGA átalakítót kapunk, némi papiros társaságában.
Dizájn tekintetében nem sok változott, itt is azokat a formákat és dizájnelemeket alkalmazták a tervezők, amelyeket a drágább modelleknél is. Ennek a kártyának az egyik legnagyobb „fícsöre” a hűtés. Két 10cm-es „Torx” fantázianévre hallgató ventilátor, 4 vaskos hő elvezető cső.
Csatlakozókkal elég jól el vagyunk látva, kapunk egy Dual-Link DVI-I, egy HDMI és 3 darab DisplayPort csatlakozót. Kicsit soknak érződik az a három DisplayPort, inkább eggyel kevesebb kellett volna és még egy HDMI, valószínűleg kevesen fognak ezzel a kártyával hárommonitoros rendszert építeni.
Enni a kártya egy 8 érintkezős tápcsatlakozón keresztül kér, és kaptunk még egy SLI híd csatlakozót is, ami segítségévével két ilyen kártya köthető össze.

A motorháztető alatt:

A lelke az egésznek egy GM 204-es lapka amelybe 8db SMM került, így 1024 Shader, 64 textúrázó és 32 raszterizáló egység fogható munkára. A GPU 1190MHz-es órajelen ketyeg és 120W-os TDP kerettel rendelkezik. Ehhez kapcsolódik 2GB GDDR5-ös memória 128bit-es memóriabuszon (gyenge pont), ami 112GB/s-os memória sávszélességet jelent. Emiatt a GTX960 maximum 1080p játékra lesz alkalmas. Ebben a kategóriában már elvárható lenne a 200GB/s körüli érték. A GPU-t kakaóval egy Military Class 4 komponensekből felépülő tápellátás látja el. Ezek jobb minőségű kondenzátorokat és tekercseket jelentenek (remélhetőleg a 970-nél tapasztalt „cicergés” nem fog előjönni az idő múlásával).

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}

MSI GTX 960 Gaming 2G 3

{/edsanimate}
Játéktesztek:

A 960-at a még jelenleg szűkös játékarzenálunkkal kínoztuk meg egy kicsit és csak lestünk, hogy mire is képes 1080p felbontásban maximális részletesség mellett kikapcsolt élsimítással:

MSI GTX 960 Gaming 2G Compare
Ott ahol szükség lenne a vaskosabb memória-sávszélességre ott bizony elvérzik a kártya a konkurenssel szemben, ugyanakkor fele fogyasztásból teszi ezt meg. Fontos megjegyezni, hogy hiába a fele fogyasztás az NVIDIA Maxwell architektúrája szinte kizárólag játékra teszi alkalmassá a kártyát. Produktív célokra az AMD GCN architektúrája egy kis OpenCL-lel megfűszerezve messze komolyabb dolgokra alkalmas. Volt ára a fogyasztáscsökkenésnek ezt lássuk be, és ne csak a számokat nézzük. Nézzünk a számok mögé, hogy mitől annyi az annyi. De mivel itt most játékra szánt kártyáról van szó, ezért egyértelmű győztes a 960 ebben a menetben. A visszafogott fogyasztás nagyon jó dolog, a hűtésnek nagyon nem kellett megerőltetnie magát, hogy kordában tartsa. 62°C-nál feljebb nem kúszott a virtuális hőmérő, és nem fűtötte be a gépházat sem. Ellenben az AMD R9 280-asával, ami már képes volt arra, hogy felforrósítsa a gépház oldalát egy hosszabb játékmenet közben.

{edsanimate_animated_pulse_eds-on-hover}
MSI GTX 960 Gaming 2G 2

{/edsanimate}

Összegzés:

Az MSI GTX960 GAMING 2G egy nagyon jó kártya a maga érzékeny árszegmensében, csendes, teljesítménye kielégítő, és az ára sem vészes, a legolcsóbb és a legdrágább között van félúton.
Jelen pillanatban kb. 68ezer Ft-ért a miénk is lehet.

Pro:

  • Jó teljesítmény/fogyasztás mutató
  • Csendes és hűvös
  • Jó ár

Kontra:

  • Feleslegesen sok DisplayPort csatlakozó
  • Kevés és lassú memória

Az MSI 960 egy nagyszerű kártya a maga kategóriájában, probléma nemigen van vele, talán a memória lehet, ezért egy Ezüst értékelést kap tőlünk!

hunitezust1v0

Az MSI GTX960 GAMING 2G videokártyát az MSI magyarországi képviselete biztosította.

MSI logo

Ad

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top