PC

MSI GTX 970 GAMING 4G

Tesztpadunkon az MSI legújabb fenevada a GTX 970 GAMING 4G tette tiszteletét.

Doboz tartalma és külsőségek:

A kártya egy nála nem sokkal nagyobb dobozban lapul. A dobozban a kártyán kívül még található tápcsatlakozó adapter (6-ból 8pin-es PCI-e), egy DVI-VGA átalakító, egy driver CD és kilincsre akasztható „BUSY GAMING” tábla, egy MSI Gaming matrica és egy gyors üzembe helyezési útmutató.

MSI GTX 970 GAMING 4G 1A tesztalanyunk a már jól ismert vörös-fekete öltözetet viseli, de ezúttal egy kicsit máshogy fest a cucc, mivel a 970 GAMING megkapta a hozzá méltó Twin Forzr V hűtést, amely 2-2db 6 és 8mm-es hőcsövet alkalmaz 2db 10cm-es ventilátorral karöltve. A Twin Frozr V dizájnja határozott, egyenes vonalvezetéssel hívja fel magára a figyelmet. Van még egy LED-es megvilágítással ellátott sárkánymotívum. Ennek megvilágítása többféleképpen változtatható. Villoghat, pulzálhat, vagy csak simán világíthat. A villogás frekvenciája változhat a GPU órajeltől, hőmérséklettől, stb. És ugyanígy a pulzálás gyorsasága is. Mindezt a Geforce Experience szoftver segítségével tehetjük meg.

A motorháztető alatt:

A kártya lelke egy maximum 165W-os TDP-jű, GM204-es Maxwell architektúrás GPU 1664 feldolgozóval 4GB 7010MHz effektív órajelű memóriával karöltve. Feltűnhet, hogy a specifikációk leginkább az elődjére hajaznak. De a háttérben komoly játékra való optimalizálás bújik meg, és azonos TDP-ből jelentősen több GFLOPS-ot tudtak kicsavarni az NVIDIA mérnökei. A GPU tápellátásáért egy 6 fázisú Military Class 4 minősítésű komponensekből felépülő VRM felel, ami bőségesen kielégíti az amúgy sem túlságosan éhes GPU-t, plusz némi teret is kapunk tuningra.
Ezt az egészet hűti a már említett Twin Frozr V hűtés. A hűtés alapja egy masszív hűtőtömb, aminek az alapja 2db 6mm-es és 2db 8mm-es réz hőcső. Ezen csüng a rengeteg alumínium lamella, ami segít eloszlatni a keletkezett hőt. Ezt a hőt el is kell távolítani a helyszínről, ebben segédkeznek a dupla légkavarók, amelyek egymástól függetlenül működhetnek. Addig nem kapcsol be az első ventilátor, amíg a GPU hőmérséklete el nem éri az 57°C-ot. Miután visszahűtötte a GPU-t ismét kikapcsol. Átlagos használat mellett szinte kizárólag csak az első venti kavargatja a levegőt, míg komolyabb terhelésre mindkettő beröffen.
A kártya rendelkezik egy Displayport 1.2 csatlakozóval (max. felb. 4096×2160 60Hz-en), egy HDMI 2.0(!)-ás csatlakozóval, ami szintén 60Hz-es 4K képmegjelenítést tesz lehetővé, valamint van itt még 2db Dual-Link DVI csatlakozó, amik közül az egyik DVI-I, míg a másik DVI-D (max. felb. 2560×1600 60Hz-en).
Enni egy 6+8pin-es tápcsatlakozón keresztül adhatunk a kicsikének. Megjegyzés: A tápcsatlakozók fordítva vannak. A rögzítő pöckei a csatlakozónak a NYÁK felé állnak. Ezt érdemes figyelembe venni a kábelezés szempontjából.
Ha nem lenne elég a kártya teljesítménye, akkor a felül található SLI híd csatlakozó segítéségével 3 ilyen fenevadat is összeköthetünk.

Teszteredmények/Teljesímény:

A kártya tesztelésénél több mindent is figyeltünk, mint pl. a GPU hőmérséklet, a jelenlegi FPS, a TDP és a relatív zajszint. 1920×1080-as felbontást alkalmaztunk minden esetben.

A tesztkonfiguráció a következőképpen néz ki:MSI GTX 970 GAMING 4G 2
Alaplap: MSI Z97S SLI PLUS
CPU: Intel Core i7 4770K
VGA: MSI GTX 760 ITX GAMING, MSI GTX 970 GAMING 4G
Táp: Cooler Master VSM 750

Különböző játékokkal teszteltük a 970 GAMING-et. Természetesen az akadályokat simán vette, nem okozott különösebb gondot ennek a fenevadnak a játékok futtatása. A GPU hőmérsékletének maximum értéke 61°C-ot vette fel (játék közben), miközben a hűtést szinte nem is lehetett hallani.
A GTX760 egy i7-4790K-val lett tesztelve.

Játékok

GTX 760 GAMING ITX

GTX 970 GAMING 4G

Sleeping Dogs

111 FPS

Battlefield 4

77 FPS

121 FPS

DIRT 3

83 FPS

154 FPS

DIRT Showdown

65 FPS

98 FPS

GTA IV

51 FPS

92 FPS

 

MSI GTX 970 GAMING 4G 3OC:

Jelentős tuningpotenciál rejlik az MSI 970-esében. Az MSI által belőtt 1140MHz-es GPU órajelet sikerült egészen 1340MHz-ig feltornázni. Ezen az órajelen még stabilan működött, és a hőtermelés sem volt olyan vészes. De egy ilyen hűtés mellett ez aligha lehet probléma.
Minden olyan alkalmazás hatására, amely egy aknakeresőnél komolyabban megterheli a GPU-t, aktiválódik az ún. Boost órajel, ami annyit jelent, hogy egy 10-15%-al magasabb órajelen járatja mint az beállított.
Lefuttattunk egy pár 3DMark Fire Strike tesztet, amiből jól látszik, hogy a GPU nem éppen az 1340MHz-es órajelen ketyeg, hanem egy kicsit feljebb. Egészen pontosan 1579,3MHz-es órajel volt mérhető, ami egészen elképesztő. A benchmarkban a GTX970 11072 pontot ért el, ami nagyon szép eredmény. Ilyen eredményt értek el 2db alapórajelen ketyegő 970-essel.

Némi memória tuningra is adódott lehetőség. A memóriák 2013MHz-ig engedték magukat kínozni, ami 8052MHz-es effektív órajelet jelent. Ez 1GHz-el több mint az alap 7010MHz. 257,664GB/s-os sávszélesség vált elérhetővé a memória órajel növelésével.

Összegzés:

MSI GTX 970 GAMING 4G 4

A kártya igencsak brutálisra sikerült. Teljesítményre nem lehet panasz semmilyen szempontból. A GM204-es GPU remekül teljesít, már-már egy 780Ti teljesítményét képes hozni lényegesen kisebb fogyasztásból. Az MSI oldaláról nézve a dolgot, a Twin Frozr V hűtés is nagyon komolyra sikerült. Olyan halk, mint egy ninja és könnyedén kordában tartja a GPU-t. Kinézetre sem lehet panasz, nagyon jól néz ki a piros-fekete dizájn a határozott vonalvezetéssel.

Pro:

  • Teljesítmény
  • Kiemelkedően halk és hatékony hűtés
  • Jelentős tuningpotenciál
  • Ütős dizájn

Kontra:

  • Magas ár a konkurenciához képest

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top