PC

Teszt – MSI GS60 – Karcsú erőmű

Az MSI rendelkezésünkre bocsátott egy GS60 Gaming Notebookot, és meg is néztük, hogy mit is tud.

Csomagolás és tartozékok:

A notebook egy igen hatalmas dobozban bújik meg, a gép és tartozékai kényelmesen elférnek a fekete-piros, sárkánymotívummal ellátott dobozban. Tartozékokkal annyira nem lettünk elhalmozva. A töltőn (150W) kívül egy hordtáskát találtunk csak, amit mi inkább tárolásra használnánk, mivel csak maga a notebook fér el benne. Töltő nem. Egy egérpad még biztosan elfért volna a dobozban.

 

MSI GS60 12

Külsőségek:

A noti külsejét szinte mindenhol alumínium borítja, mégpedig fekete színben, szálcsiszolt mintázattal. Formavilágát tekintve agresszív és igen sportos. Alul egy műanyag borítást találunk, amin két szellőzőnyílás vehető észre. Ezekkel szomszédosan keményebb szivacs szigetek találhatóak, amik hőszigetelési és kényelmi feladatokat látnak el. Az oldalakon is az alumínium díszíti a vasat, és a csatlakozókat is itt találhatjuk meg. Baloldalon egy Kensington-zár nyílást, egy töltőcsatlakozót, két USB 3.0-ás portot, és 1-1db 3,5mm-es Jack csatlakozót, jobboldalon pedig egy Gigabites Ethernet portot, egy mini-Displayport és egy HDMI csatlakozót, egy SD kártya nyílást, és egy harmadik USB 3.0-ás aljzatot találhatunk ebben a sorrendben hátulról előre haladva. A gép elején a visszajelző ledeken kívül semmi sem található. A fedlapon az almás gépekhez hasonlóan találhatunk egy megvilágított MSI Gaming logót, aminek fényereje a kijelző háttérvilágításával egyetemben változik. Kinyitva a gépet, elénk tárul a 15,6”-os, matt, 1920×1080 pixel felbontású, Samsung PLS panel, ami színekkel és jó betekintési szögekkel operál, viszont észrevehető utánhúzása van.
Lejjebb haladva találunk egy kissé oda nem illő bekapcsoló gombot, alatt egy Dynaudio hangszórópárt, és alatta az RGB háttérvilágítással rendelkező Steelseries billentyűzetet. Van itt még egy touchpad is, ami a középvonaltól enyhén balra van eltolva. A kijelző tetején lévő (1080p 30FPS) webkameráról sem szabad megfeledkezni, amellyel videóhívásokat bonyolíthatunk le, vagy streamelhetünk is akár.

MSI GS60 22

Belbecs:

A gép lelke egy 4. generációs Intel Core i7-4710HQ processzor, ami 2,5GHz-es alap és 3,5GHz-es Boost órajelen ketyeg. 4 magot és 8 szálat képes felvonultatni, ehhez társul egy Nvidia Geforce GTX 860M GPU 2GB GDDR5-ös VRAM-mal, 8GB DDR3-as memória, és egy 128GB SSD + 1TB HDD kombó. Vezetékes hálózati kapcsolatért egy Killer E2200-as vezérlő felel, míg a WLAN szerepét egy 802.11ac eszköz tölti be. Bluetooth (4.0) sem hiányzik a kapcsolati lehetőségek közül. A gép súlya ezzel a felszereltséggel kereken 2kg, így nem mondható nehéznek, de könnyűnek sem.

MSI GS60 32

Billentyűzet:

A Steelseries szállítja a GS60 billentyűzetét, amit RGB háttérvilágítással vérteztek fel. A gombok nyomáspontja elég magasan van, kicsit kemények és érzékenyek, de gyors reakciót tesznek lehetővé. A háttérvilágítás nem tökéletes, mivel itt-ott nem tökéletes a diffúzor réteg a gombok alatt, és látszódnak a különböző színek. Ez az egyetlen negatívum, amivel találkoztunk a billentyűzet kipróbálása során. Pozitívum, hogy gyakorlatilag bármilyen színben, bárhogyan világíthat a billentyűzet. Lehet teljesen egyszínű, vagy lehet 3 zónára osztva más-más, „hullámozhat”, pulzálhat és világíthat csak a baloldali harmad/háromszög (WASD, SHIFT, CTRL, szóköz és környéke).

MSI GS60 42

Hangszórók:

A hangszórókat a Dynaudio szállítja, és SoundBlaster motor dolgozik mögöttük. Ez mind jól hangzik, de jól is szól? Hangzás az átlagosnál lényegesen jobb, de egy olcsóbb PC hangszóró szintjénél jobbra nem számítsunk. A fizika az fizika. Két pici hangszóróból nem lehet térhangzást kihozni. Csak a marketingesek tudnak ilyet. Fejhallgatót csatlakoztatva a géphez már valamelyest javul a helyzet, de még mindig nem hozza azt, amit elvár tőle az ember. Erőtlen és enyhén dinamikátlan, nem képes meghajtani a fejhallgatót.

MSI GS60 52

Hűtés:

A hűtés tervezői előtt le a kalappal. Ebbe a mindössze 20mm vastag gépbe az MSI beleálmodott egy 47W-os Core i7-es processzort és egy közel ugyanennyit fogyasztó GPU-t. Ezt lehűteni nem egyszerű, főleg ilyen vékony házban.
De sikerült. A GPU és a CPU különálló hűtőket kapott. Gyakorlatilag két külön hűtő dolgozik a gépben, elszeparálva egymástól, teljesen független légárammal. CPU intenzív alkalmazások futtatása közben a CPU ventilátor pörög fel, míg GPU intenzív esetben a GPU ventilátor pörög jobban. Játék közben előbb a CPU majd a GPU légkavarója ébred fel, és viszonylag halkan teszik a dolgukat. Az általa keltett zaj nagy részét a szélzaj teszi ki. Magának a ventilátornak nincs semmi hangja. A gép nem forrósodik fel sem az alján, sem a felső burkolaton, és ölben is használható anélkül, hogy égési sérüléseket okozna.

Játéktesztek:

A GTX860M GPU nem teszi alkalmassá a gépet AAA címek pörgetésére natív felbontáson és magas részletesség mellet, de kommerszebb MOBA és FPS címek vígan szaladnak rajta, mint pl. Counter Strike : Global Offensive, DOTA2, HOTS, stb. Ezek gond nélkül futottak, moderált rendszerterhelés mellett. Project CARS maximális beállítások mellett 1080p felbontással 40 és 50 FPS közötti értékeket produkált, míg az Assetto Corsa-ban stabil 60 FPS-sel körözgethettünk. A „kommerszebb” címek közül Counter Strike:GO-ban 300FPS-alá nem esett a mutató és DOTA2 is atomstabil 60FPS-sel futott a legkeményebb csatákban is. Legtöbbször, amikor a kiválasztott játék nem úgy futott, ahogy mi szerettük volna, akkor bizony a GPU bizonyult limitáló tényezőnek, de kapható a gépnek frissített 860M-mel, és 970M-mel szerelt változata némi felárért.

Akkuidő:

Egy gamer noti esetében az akkuidő nem a legfontosabb szempont az akkuidő, de nem elhanyagolható. Átlagos használat mellett kb. 5 óra után kért enni a masina, míg játékkal 50 perc volt a vége. Egyébként akkuról használva nem megy teljes gőzzel a gép. Némileg visszafogja magát.

Pro:

  • Dizájn
  • Teljesítmény
  • Billentyűzet minősége
  • Anyaghasználat
  • Hűtés

Kontra:

  • Hangszóró és fejhallgató erősítő kicsit gyenge
  • Nem túl acélos, de még-még elfogadható akkuidő

 

Összegzés:

Az MSI GS60 egy igen kellemes gép a maga árkategóriájában, igen impozáns teljesítménnyel rendelkezik a vékony kivitel ellenére. Tőlünk kap egy Arany értékelést!

gold transparent HU másolata

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top