PC

LaCie CloudBox – Teszt

Mint minden eszköznél amit a kezünkbe veszünk, először a csomagolást nézzük meg. A csomagolás vásárláskor is fontos, hiszen fel kell hívnia a termékre a figyelmet, valamint olyan információkat kell hogy tartalmazzon, ami alapján a vásárló eldönti, hogy ez-e a neki megfelelő termék. A Lacie esetében egy fehér doboztról van szó, kékkel rajta a termék és az információk. Nem szép, nem is csúnya. Egy doboz. A kicsomagolás nem a szokványos módon történik, hiszen a terméket egy újabb dobozból kell előhúzni.

 

LaCie Cloudbox PKG 1Doboz a dobozban. A belső doboz origami jellegű, erre van nyomtatva a gyorstelepítési útmutató ami egyfelől rossz, másrészt pedig jó. Rossz, hiszen a doboz eldobásával elvész az útmutató, jó viszont abból a szempontból, hogy nem kell a füzetet keresgélni. A dobozban a terméken kívül többféle csatlakozós hálózati adaptert (USA, Anglie, EU) és UTP kábelt találunk. A termék maga egy fehér tégla, nagy gumi talpakkal, a rezonálás csökkentésére. Hátul betáp, bekapcsoló gomb, hálózati csatlakozó, reset gomb helyezkedik el. Elöl, az eszköz alsó részén egy kék led amely inkább lefelé világít, így nagy sötétben sem vészesen zavaró. Az eszköz a routerhez való csatlakoztatás és bekapcsolás után gyorsan települ a Windows 7 alatt, valószínüleg nincs ez máshogy Windows 8.1 alatt sem. Az illesztóprogram települése után a windows intézőben a hálózati eszközöknél megjelenik, és használatra kész. Van rajta egy előre elkészített mappa, Family néven, ezen belül Zenék, Fotók, Videók mappák várják a feltöltéseket, de természetesen létrehozhatjuk a sajátjainkat is.
Az eszközre egyszerűen a Windows intézőjéből lehet adatot feltölteni, de ha beírjuk a böngésző címsorába Lacie CloudBox IP címét, egy teljesen más világ tárul elénk. A kezelőfelület magyar nyelvű, ami nagyon dícséretes.
Az általános beállításoknál az idő, nyelv, munkacsoport neve, SFTP, FTP, és médiaátvitel állítható, illetve kapcsolható ki és be.

Lacie Cloud Box 1

Lacie Cloud Box 2A felhasználók menüpontban adhatunk hozzá felhasználókat, felhasználói jogosultságokat, illetve változtathatjuk a publikus mappát és adhatunk hozzá jogosultságokat az egyes mappákhoz.

Lacie Cloud Box 3
A biztonsági mentés alatt állíthatók be a biztonsági mentések részletei. Mikor, honnan, hová szeretnénk biztonsági mentést. A főmenüből lehet lekérni a merevlemezre vonatkozó adatokat is. Jelen esetben egy 2TB-os HDD dolgozik a dobozban, amelyből 1.8TB szabad, 361.5MB foglalt, a rendszer számára. Itt van lehetőség a formázásra is, amely természetesen esetünkben is adatvesztéssel jár.

Lacie Cloud Box 4
A hálózat menüpontban lehet a hálózati beálllításokat elvégezni, ha fix IP-re akarjuk állítani, illetve a távoli elérés is konfigurálható. LaCie MyNas és DynDNS lehetőségek vannak a dinamikus IP címek lekezelésére. A részletes fülön a proxy adatokat adhatjuk meg, illetve beállíthatjunk egy SMTP kiszolgálót, ha emailezésre is szeretnénk használni.

Lacie Cloud Box 5
Letöltések kezelésére is van mód, ha szeretnénk letölteni, ahhoz el kell indítanunk a “Download Machine” nevű programot, amelynek a gombját a lap alján találjuk. A letöltés hozzáadása gombbal hozzáadhatjuk a torrent fájlunkat, így a letöltés azonnal megkezdődik. Beállítható még a le és feltöltési sebesség is, valamint megadható a maximális letöltések száma. Ezzekkel a beállításokkal szépen észrevehetetlenné tehetjük az eszközünket.

Lacie Cloud Box 6
Mivel médiaszerverként is használható, médi alejátszóval, okos TV-vel, vagy akár mobileszközzel összekötve, a letöltés befejezése után már nézhetjük is a kedvenc videónkat, illetve hallgathatjuk kedvenc zenéinket.

Van még egy Öko menedzsment szekció is, ahol a meghajtó ki és bekapcsolási idejét adhatjuk meg, akár energi aspórolás, akár más célból. Itt a visszajelző lámpát is állíthatjuk, illetve a hét minden napjára más adatot állíthatunk be.

Lacie Cloud Box 7

A támogatáson belül érhető el a napló, és itt ellenőrizhető az is, hogy naprakész-e a Firmware-unk.

Lacie Cloud Box 8

A LaCie CloudBox egy egyszerűen használható, jó eszköz, azonban be kell mutatnunk az árnyoldalát is a készüléknek. Találtunk ugyan LaCie mobil applikációt, ahol az ígéret szerint elérjük az adatainkat, azonban az automatikus keresés a helyi hálózaton nem vezetett eredményre. Megpróbáltuk manuálisan is megadni az adatokat, amelyek elvileg a LaCie weboldalán regisztrált adataink, itt elutasított minket rossz belépési adatok miatt. Az is furcsa volt, hogy a mobilappon belüli manuális kapcsolódáskor Seagate kapcsolódási lehetőségeket ajánlott fel. Értem én, hogy a Seagate az anyacég, de ez sokak számára megtévesztő lehet, hiszen miért kell egy végfelhasználónak erről tudnia, vagy ezt sejtenie? Szóval egy körülbelül háromnegyed órás próbálkozás után a mobil applikációs kísérletezést feladtam, és ha folyamatosan használni szeretném az eszközt, akkor nagyon bosszús lennék. Elképzelhető, hogy a probléma kiküszöbölhető valahogy, vagy az eszközt is be kell regisztrálni a LaCie weboldalán, de ez a bonyolult folyamat rendkívül idegesítő. Találtunk a használati útmutatóban utalást arra, hogy Apple mobil eszközökkel a LaCie MyNas app telepítésével érhető el, de LaCie MyNas applikációt Androidra nem találtam, csak LaCie Media-t, amellyel nem sikerült összekötni az eszközt. Oké, találtam viszont Segate MyNas applikációt, gondoltam hátha. Ez sem vezetett eredményre.
Szóval a mobil applikáció kipróbálását Apple mobileszköz hiánya miatt kihagytam. Mivel nekem a cloud-ról olyan eszközök jutnak eszembe, amelyeket relatíve egyszerűen, esetleg böngésző bevonása nélkül okostelefonról is elérek, így ebből a szempontból kicsit csalódott vagyok.

Az eszköz ára jelen pillanatban 44 000 Ft bruttó körül van, körülbelül ilyen árban érhető el a Western Digital My Cloud-ja is. A WD My Cloud-dal még nem volt dolgom, de sok WD által gyártott eszközzel igen, és a mobilapplikáció egyszerűen és könnyen kezelhetően működött. A LaCie egy kicsit döcögött, de ha ezt a hiányosságot javítják, egész jó kis eszközt kaphatunk.

lacie cloudbox 2tb

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top