PC

Cooler Master Nepton 140XL – Kompakt brutalitás

A Cooler Master egyik legkomolyabb kompakt vízhűtése landolt a tesztpadon, a Nepton 140XL amit most tesztelni is fogunk.

 

 

Bevezetés:

Manapság már nem számítanak újnak a kompakt vízhűtések a piacon, egyre több féle megoldás születik meg a legkülönfélébb gyártóktól. A Cooler Master az elsők között mutatta be a kompakt vízhűtéseit a Seidon széria személyében. Most a Nepton széria egyik tagját szeretnénk bemutatni.
Egy léghűtés nem minden esetben lehet alkalmas egy adott konfigurációban pl. helyhiány miatt, ilyenkor jöhetnek képbe a kompakt vízhűtések. Ezek között vannak kicsik, nagyok, mégnagyobbak, bővíthetőek, rosszak, jók. A most tesztre kapott példány szinte mindből hordoz magában valamennyit. Hogy miből mennyit, az kiderül a tesztben.

13 Product Nepton 140XL front 03

Külső:

A Nepton 140XL külsőre olyan mint bármelyik kompakt vízhűtés. Ami a többi közül kiemeli, az a radiátor és a két 140mm-es JetFlo ventilátor. A hőleadó radiátor alapanyaga alumínium, vastagsága 38mm ami a legtöbb kompakt vízhűtő radiátoránál vastagabb, ez már sejteti a “XL” jelző származását. A termék weboldalán a feltüntetett specifikációk, tulajdonságok általában tartalmaznak egy jó adag marketinget is. Ebben az esetben a tesztalanyunk megfelel a leírtaknak.
A radiátort a CPU blokkal összekötő csövek FEP (Fluorozott Etilén-Propilén) alapanyagú, gégecsövek. Ez az anyag ~200°C-ig alkalmazható és ellenállóbb a legtöbb szilikon csőnél. A hűtés része kettő darab JetFlo 140 ventilátor is, amik az általuk biztosított légáram koncentráltságában különböznek a normál ventilátoroktól. Mivel ezek a ventilátorok középre irányítják a légáramot, a “mezei” ventilátorokkal ellentében, amelyek “szétszórják” a meleget. Két normál ventilátorral push-pull üzemben használva közel sem volt olyan hatékony a hűtő mint a hozzá adott ventilátorokkal ugyanebben a felállásban. A “sima” ventilátorok által keltett légáram nagy része egyszerűen “megkerülte” a radiátort.
Ventilátorokat több féle módon szerelhetünk fel a Neptonra. Lehet push-pull üzemben 12-12cm-es, 14-14cm-es vagy ezek kombinációiban. Lehet csak egy csak egy ventilátorral is használni, de ilyenkor ajánlott push módban felszerelni a ventilátort, hogy a radiátoron át tolja a levegőt és ne keresztül szívja rajta.

17 Product Nepton jetflo140 01

Fórumokon is olvasható, hogy a JetFlo ventilátorok majdnem a legjobbak a piacon. A névleges 122,5 CFM kb. 208m3 levegő megmozgatását jelenti egy óra alatt. Ami legtöbb konkurens megoldást egyszerűen földbe döngöli. Pl. a Corsair csúcs megoldásaihoz képest a légszállítás 2-4x-es és a statikus nyomás is nagyobb. Kereskedelmi forgalomban nem találhatóak meg, szóval az árakat nem tudjuk összevetni.
Kicsinek azért kicsi, mert kompakt vízhűtésről van szó, nagynak akkor mondható ha 14cm-es ventilátort teszünk rá, még nagyobb, ha mindkét ventilátort “ráakasztjuk”. Push-Pull üzemben használva igen figylemre méltő hűtőteljesítmény kapunk, mert akár legvadabb 5+Ghz-es AMD szörnyekkel is elboldogul még tuning mellett is. A CPU blokkon lévő Cooler Master logó kapott egy szolid fehér fényű megvílágítást, ami stílusos megjelenést kölcsönöz neki. Az integrált pumpa ~6500-as fordulatszám mellett üzemel, hangja nem igen van, egy alig hallható vékony hang jelzi, hogy működik.
A CPU blokk rögzítése egyszerű, de érdemes a mellékelt leírást szemügyre venni mielőtt nekiállunk az összeszerelésnek.
S115x-es foglalattal rendelkező alaplapra való felszerelés menete a következő: A CPU blokkot rögzítő rögzítő keretbe betesszük a csavarokat, majd ezeket a csavarokat kis műanyag rögzítők segítségével rögzítjük. Majd az alaplap hátulja felől feltesszük a rögzítő keretet és azt is rögzítjük kis műanyag hengerek segítségével. Ezután csavarokkal rögzítjük a CPU blokkot, majd rögzíjük a radiátort a ventilátorokkal, csatlakoztatjuk a pumpa és a ventilátor csatlakozóit az alaplapra és üzemkész is.

1 Product Nepton 140XL waterblock

Tesztelve egy Intel Core i7-4770K processzorral lett. A teszt abból állt, hogy belőttük az órajelet 4,3Ghz-re (feszültség emelés nem volt szükséges a stabil működéshez) majd következett egy hoszabb terheléses teszt a Prime 95 legfrissebb 28.5-ös kiadásával. A teszt alatt a szobában 25°C körül alakult a hőmérséklet. Este 8 órakor lett elindítva a teszt, majd reggel 8-kor megálljt parancsoltunk neki. A teszt alatt, a magok nem melegedtek fel 53 fok fölé (ezt az értéket kb. az első 20 másodpercben elérte és állandósult a terhelés megszűnéséig. Ilyenkor az alaplap szabályozta a ventilátorok fordulatszámát, ami kb. 1400-1500-as fordulatszámot jelentett ebben az esetben. Teljes fordulatszámon is meg lett ismételve a teszt (ezt nappal kellett, mert aludni nem lehetett volna mellette), ilyenkor már kisebb értékeket kaptunk. A teszt végére mindössze 49°C-ig kúszott fel a Core i7 magjainak a hőmérséklete. (Bár ekkor már a zajszint a zavaró szintet képviselte az én felfogásomban legalábbis.)  Ezek elég impozáns értékek, főleg, hogyha figyelembe vesszük azt, hogy hasonló értékeket egyedi vízhűtésekkel érhetünk el.

25 Product Nepton 140XL front 01

Összegzés:

Személyes vélemény:

Ittléte alatt a Nepton 140XL elnyerte a tetszésemet. Nagyon komoly teljesítménnyel rendekezik, az egyik legjobb a kompakt vízhűtések között, a szimpla radisok között a legjobbnak számít. Kicsit zajosnak mondható, de ha játszunk és fejhallgató van a fejünkön, akkor észre sem venni, hogy dolgozik. Lehet, hogy az is közrejátszik az általam érzékelt zajszintben, hogy egy egészen apró házban bírtam működésre. Akiknek problémás a zajszint, azok úgy is vesznek más fajta ventilátorokat, vagy egy kicsit visszavesznek a fordulatszámból. Egy referencia GTX770 hűtése még így is hangosabb.

Pro:

  • Brutális teljesítmény
  • Strapabíró csövezés
  • Könnyű szerelhetőség
  • Stílusos megjelenés
  • Sokoldalú konfigurálhatóság

Kontra:

  • Relatív nagy zajszint a léghűtőkhöz képest

Értékelés:

A Nepton 140XL egy brutális fenevad a maga kategóriájában. A konkurens megoldások csak megközelíteni tudják azt a teljesítmény amit nyújt. A 29500Ft-os ár sem sok amit elkérnek érte a boltokban. Egy kicsit zajosabb az átlagnál, de ez aligha zavaró annak a célközönségnek akiknek szánják. Éppen ezért meg is kapja a Platina értékelést.

hunitplatina1v0

 

A Nepton 140XL-t a Cooler Master magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

A boltok polcain 29500 Ft-os Bruttó fogyasztói áron jelenhet meg.

cooler-master-logo---black

 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top