PC

Cooler Master MasterKeys Pro L teszt

Ismét egy Cooler Master termék járt asztalunkon, mely nevében mindenképpen igazodik a nemrég útnak indult Master szériához, ami ugye a minőség mellett a személyre szabhatóságot és egyediséget tartja a legfontosabbnak. A Cooler Master MasterKeys Pro L esetében egy mechanikus billentyűzetről beszélünk, aminél értelemszerűen kevesebb a személyre szabhatóság mozgáspontja, ugyanakkor a vállalatnak mindenképpen szüksége volt egy ilyen termékre.

 

A Cooler Master gamer perifériái között böngészve igencsak megoszló gondolataink lehetnek, hiszen a vállalat kínálatában a sok prémium megoldás mellett minden szegmensben találunk remek ár/érték arányú kincseket. A billentyűzetek kapcsán azért nehezebb a dolgunk, hiszen a “mechanikus-nem mechanikus” kialakítás alapvetően kettéosztja a piacot. A nem mechanikus megoldások egyértelműen gyengébb minőséget képviselnek, míg a mechanikus társaik igen magas kezdőárral rendelkeznek. A Cooler Masterre ez a magas kezdőár kifejezetten igaz, hiszen a legtöbb mechanikus billentyűzetük 40-60 ezer Ft környékén vásárolható meg.

 

masterkeysl1

 

Külső

 

A gamer perifériák kapcsán a külső mindig fontos pont, hiszen a játékosokat könnyen le lehet venni a lábukról a különleges formatervekkel. Az új Cooler Master MasterKeys Pro L nem él ezzel a lehetőséggel és tulajdonképpen úgy néz ki, mint a vállalat korábbi billentyűzetei. Ez nem feltétlenül gond, hiszen sokan szeretik a letisztult formavilágot, nekik pedig ennél jobb választást el se tudnánk képzelni. Akik viszont rengeteg extra gombra, kijelzőre, különleges multimédiás lehetőségre vágynak, azoknak csalódniuk kell. A jelen állás szerint tesztalanyunk az egyik legletisztultabb mechanikus billentyűzet a piacon, mely csak fekete színben kapható. A külsőhöz hozzátartozik még a hátsó magasságállító, a leválasztható kábel és a nagyjából 1,1kg-os súly, amivel nem tartozik a legnehezebb megoldások közé, viszont az anyaghasználat és a minőség terén rögtön érződik, hogy prémium termékről van szó, mely árkategóriájában és akár még fölötte is könnyen megállja a helyét.

 

Belső

 

A gamer perifériák kapcsán a belső megoldások csak egy-egy kiemelkedő adat kapcsán kapnak fontos szerepet. Az egereknél például a szenzorok játsszák a főszerepet, a billentyűzeteknél pedig a mechanikus kapcsolók. A Cooler Master MasterKeys Pro L esetében is valami hasonló a helyzet, hiszen a játékosok figyelme nem akad meg például a piac leggyorsabb ARM Cortex M3-as processzorán vagy az 512kb fedélzeti memórián, melyek a háttérben mégiscsak azért felelnek, hogy a lehető leggyorsabb és legjobb termék legyen a kezünk alatt.

 

masterkeysl3

 

Persze a hangsúly továbbra is a mechanikus kapcsolókon van, melyek kapcsán a Cooler Master a német Cherry MX megoldásokra esküszik már hosszú évek óta. A Cherry korábban teljes mértékben uralta a piacot, manapság azonban egyre több gyártó fejleszt saját mechanikus kapcsolókat, ugyanakkor a Cherry MX továbbra is a legmagasabb minőség hírvivője. A billentyűzet hivatalosan Cherry MX Red, Blue és Brown kapcsolókkal kerül piacra, de valószínűleg hozzánk nem jut majd minden modellből. Nálunk a Cherry MX Red modell járt, mely egyébként az egyik leggyakoribb választás a játékosok körében. A 2008 óta piacon lévő megoldás az egyik legérzékenyebb és leggyorsabban reagáló kapcsoló, így tökéletes választás a főként játékosoknak szánt termékvonalba. Szintén a belsőhöz sorolnánk a billentyűlenyomások ütközését kizáró különleges anti-ghosting technológiát, mely ötvözi a N-key és 6-key rollover technológiát attól függően, hogy a lenyomott billentyűk száma megáll e hatnál.

 

RGB LED

 

Említettük már, hogy a Cooler Master MasterKeys Pro L sokban hasonlít a vállalat korábbi termékeire, egy ponton azonban hatalmas és már nagyon időszerű változást hozott. Ez a pont pedig nem más, mint a háttérvilágítás, ahol végre megkaptuk az RGB LED technológiát. Eddig ugyanis vagy egy színt kaptunk vagy két színt és annak árnyalatait kombinálhattuk, miközben a riválisoknál jó ideje elérhető az RGB technológia. Ezzel nagyon fontos lemaradást pótolt be a gyártó, bár érzésünk szerint ezt legkésőbb 2015-ben kellet volna meglépni. Persze ha már megkaptuk, ne csak panaszkodjunk, hiszen így már tényleg csak a fantáziánk szabhat határt és ezáltal válik a Master széria teljes jogú tagjává az újdonság. A lehetőségek között nem csak a billentyűként állítható 16,7 millió színt találjuk meg, hanem különféle effektekkel is színesíthetjük az asztalunkat.

A beállításokhoz még szoftvert sem kell telepíteni, hiszen mindent elintézhetünk a különféle billentyűkombinációk segítségével. A legjobb az egészben pedig az, hogy ha egyszer beállítottunk valamint, akkor az egy másik géphez csatlakoztatva is ott vár majd bennünket, köszönhetően a beépített memóriának, mely a macrokat is hasonlóan megőrzi. Persze a billentyűzet oldaláról letölthető szoftverrel kényelmesebben személyre lehet szabni az újdonságot, így a tulajdonosoknak mindenképpen ajánljuk a telepítését.

 

Masterkeys Pro L Soft 04

 

Összegzés

 

Cooler Master MasterKeys Pro L-ben alapvetően rendkívül nehéz lenne hibát találni. A piac egyik, ha nem a legjobb kapcsolója, kimagasló anyaghasználat és összeszerelési minőség és szinte minden igényt kielégítő tudás jár kézenfogva a gyártó új modelljével. Ugyanakkor ha vadabb gamer külsőre, kicsit modernebb dizájnra és gyártónként eltérő extra lehetőségekre vágyunk, akkor már nem biztos, hogy a MasterKeys Pro L a legjobb választás. Magyar kiosztásra a hazai képviselet szerint ne számítsunk, bár ez megszokott ebben a szegmensben, hiszen nagyon kevés komoly mechanikus megoldás kap magyar kiosztást, ugyanakkor néhány nap alatt mindent meg lehet szokni.

 

A billentyűzet sajnos nem csak a külső, hanem az árazás kapcsán sem hoz nagy változást. Egyelőre itthon nem egyszerű hozzájutni, de a következő hetekben egyre több botlban bukkan majd fel az újdonság, méghozzá 50 000 Ft környéki árcédulával, melyhez továbbra is kimagasló, három év garancia társul. Felhívnánk a figyelmet továbbá arra, hogy egy kistestvér is érklezőben van a MasterKeys Pro S személyében, mely mai tesztalanyunk kompaktabb változata. Hamarosan kezünk közép kapjuk a “megvágott” modellt, illetve más Cooler Master termékek is kezeink alatt dolgoznak jelenleg.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top