PC

Cooler Master MasterCase Pro 6 bemutató

A Cooler Master 2015-ben indította útnak a MasterCase szériát, mely egy teljesen új irányvonalat hozott magával és már az első termékek bemutatásakor tudni lehetett, hogy itt bizony néhány generációra szükség lehet, míg teljesen kiforrja magát a dolog.

cm 2

Persze az első generációs MasterCase 5 és Pro 5 is nagyon komoly megoldásnak bizonyult, amit a kisebb MasterCase 3 követett, de mi már őszintén szólva tűkön ültünk a folytatást tekintve, hiszen mégiscsak a zászlóshajók jelentik a legnagyobb izgalmat. A tél utolsó heteiben futott  be a hír, hogy hamarosan piacra kerül a MasterCase Pro 6, mi pedig azóta próbáltunk egy tesztpéldányt kérni a vállalat legújabb házából, ez pedig a tavasz közepére valóra is vált. Az elmúlt néhány hétben több konfigurációval is kipróbáltuk a házat, de tesztünkben mégsem a puszta számokról szeretnénk beszélni, hiszen ez egy nagyon összetett piaccá vált az elmúlt időszakban.

Rögtön a legfontosabb a dolog a szubjektivitás. A külső rendkívül meghatározó ezen a terülten, hiszen hiába van 1 millió értékű csicsás belső hardverünk, ha azt egy fekete dobozba rakjuk, akkor nem lehetünk teljesen elégedettek, hiszen azt a dobozt kell néznünk jó néhány évig. Ezt sok feltörekvő gyártó megfigyelte és manapság már rengeteg izgalmas megoldás közül választhatunk, ami bizony nagy veszélyt jelent az olyan ikonikus gyártókra, mint például a Cooler Master. Persze a képeken nagyon jól mutató újdonságok többsége komoly hibákkal rendelkezik, nehéz “jól eltalált” és praktikus különlegességet találni, de nem lehetetlen, ezt pedig a Cooler Mastern-nek is észre kell vennie. A vállalatra sok mindent mondhatunk, de a vagányság bizonyára kimaradna a listáról, ezzel pedig el is érkeztünk az első pontunkhoz.

 

cm 1

 

Külső

Az első pont természetesen a külső és nem mondunk hülyeséget azzal, hogy egyben ez a legfontosabb. Persze valaminek a szépsége szubjektív dolog, nekünk az eddigi összes MasterCase ház tetszett és a MasterCase Pro 6 alapjában véve nem szakít az elődök hagyományaival. Mielőtt a vonalvezetést és a koncepciót elemeznénk, muszáj megemlítenünk a csomagolást, mely alapjában véve a kartondoboz terén nem hoz semmi újat, igazodik a korábbi MasterCase házakhoz, viszont a karton belsejében már meglepetésre bukkantunk. A ház ugyanis nem egy szokványos fehér műanyagba van csomagolva, hanem egy hatalmas, Cooler Master emblémával ellátott zacskóba, ami miatt jár a piros pont, hiszen a helyett, hogy extra szeméttel terhelnének, éppen ellenkezőleg, egy nagyon praktikus kiegészítőt is kaptunk, mely akár a ház később szállításában, akár a háztartás teljesen más területein is jól használható.

A zsákból kivéve teljes pompájában csodálhatjuk meg az egyébként nem kicsi házat. Hivatalosan a mid-tower kategóriát képviseli, vagyis vannak nála jóval nagyobb óriások, de magán a mid-tower szegmensen belül is több, nála jóval kompaktabb házat tudnánk felsorolni. A ház nagyjából 55 centiméter hosszú, 24 centi széles és 55 centi magas és körülbelül 12 kilót nyom, vagyis van benne anyag. Az anyaghasználat terén a fém és műanyag párosára szavazott a gyártó, ez a két anyag egyébként a piac meghatározója, így meglepetés nem érhet minket. Amikor teljes pompájában az asztalra tettük a házat az első benyomásunk az volt, hogy ez egy “lefogyott” MasterCase Pro 5. Tényleg olyan, mintha a tervezők itt-ott lecsíptek volna kicsit a házból és a végeredményt keretezték be.

 

cm 4

 

Ez szerintünk egy jó irány, sokkal karakteresebbnek érezzük az új szériát. Szemből nézve a már-már a márka védjegyévé váló előlappal találjuk magunkat szembe, mely egyébként egy mágneses megoldást kapott, vagyis egyszerűen leválasztható a jobb hűtés és a 3,5″-ös meghajtók miatt. Szerencsére van egy közepes állapot is, amikor némi rést hagyunk a jobb szellőzés érdekében, de nem túl kirívó a rés ahhoz, hogy az összhatást elrontsa.  A felső részen kapott helyet az I/O panel, mely hatalmas extrákkal nem kényezteti el a felhasználókat. A két USB 3.0 csatlakozó mellett állapotjelző LED-et és az újraindító, valamint a ki/be-kapcsoló gombot találjuk meg.

Hátul szinte semmi említésre méltó dolgot nem találunk, amúgy is ritkán találkozunk a hát hátuljával, így erre nem szánnak több sort. Az oldallapok terén viszont ki kell emelni a szemből bal oldalra eső ablakot, mely sajnos nem üveg, hanem műanyag és az oldallappal egybe lett építve. A mérete pont tökéletes, minden RGB-s perifériánk és a ventilátorok fénye is szépen látszódik majd, de talán mi jobban örültünk volna egy üveglapnak. A másik oldal teljesen zárt, semmi izgalom nincs arra felé.

 

Belső

Most, hogy a külsőt kiveséztük, jöjjön a belső. Ahogy kint, úgy bent is a modularitás és a személyre szabhatóság kapta a hangsúlyt. Hivatalosan ATX, Micro-ATX és Mini-ITX lapokat is tehetünk a házba, csupán a megfelelő pontokon kell a házhoz erősíteni az adott alaplapot. Mi egy normál, ATX méretű konfigurációt építettünk bele, a rendelkezésre álló hellyel nincsen probléma. Sokan ott rontják el mid-tower dolgot, hogy szeretnék a lehető legkompaktabb házat kiválasztani, de abba egy óriási, három ventilátoros grafikus kártyát próbálnak meg belepasszírozni. Ez van hogy sikerül, van hogy nem és van, amikor sikerül, de nem kellene úgy megoldani a dolgot. A MasterCase Pro 6 esetében két opciónk van. Ha szeretnénk a szokványos, 3,5-ös HDD-keretet is használni, akkor 30 centiméter környékére korlátozódik a helyünk, ha azonban az SSD-ben bízunk vagy máshol helyezzük el a merevlemezt, akkor rögtön 40 centiméter fölött járunk, ami a legnagyobb monstrumoknak is elég kell hogy legyen.

 

cm 3

 

A tápegység elhelyezésével sem lesz problémánk, normál ATX méretű megoldásokat vár szeretettel a ház, a kábeleket pedig az első részen tudjuk elvezetni egészen oldalra. Természetesen ventilátorok is járnak a házhoz, méghozzá egészen pontosan három darab. Sok riválissal ellentétben itt nem 12 centiméteres, hanem 14 centiméteres Cooler Master ventilátorokról beszélhetünk,melyekből kettőt elől és egyet hátul találunk. Természetesen ezek számát könnyen növelhetünk, illetve a vízhűtés sem akadály, minden van hely a radiátoroknak. A hűtéshez kapcsolódnak a porszűrők is, melyek hatékonyan teszik a dolgukat, elől, felül és alul a tápegységnél is találunk belőlük és érdemes őket 2-3 hetente kivenni és megtisztítani.

 

Modularitás és Praktikusság

Nem szerettünk volna rögtön a külső-belső után egy rövid lezárást, így arra gondoltunk, hogy írunk néhány sort az egész koncepcióról, a trendekről és magáról a Master-vonalról. A levédetett FreeForm moduláris rendszer a MasterCase Por 6 esetében is jelesre vizsgázott. Tényleg teljesen “lecsupaszíthatjuk” házat és belül is kedvünkre variálhatunk. Persze ezt a legtöbb felhasználó nem fogja kihasználni, megelégednek majd a 3 gyári ventilátorral, nem kell nekik radiátor és vízhűtés, de ettől függetlenül ez egy szuper irány. Igazából a számítógépházak piaca sosem volt a PC-s szegmens legizgalmasabb területe, de az elmúlt években többek között a Cooler Master törekvéseinek is hála, számos fejlesztést kaptunk, miközben az árkategóriák nem igazán változtak. Persze a nevesebb gyártók felsőkategóriás házai továbbra sem olcsók, de vannak már megfizethető, számos jó fejlesztést magukkal hordozó modellek is. Azt se feledjük el, hogy a vállalat online boltjában egyre több kiegészítő érkezik majd a házhoz, így lehetőségünk adódhat edzett üveg oldallapot vásásrolni vagy valami extrémebb dologgal kiegszíteni, míg a könnyen levehető paneleket akár magunk is lefesthetjük.

 

cm 44

 

Az tisztán látszik, hogy a Cooler Master elkötelezett az irány felé és jól is csinálják, amit csinálnak. Korábban is piacvezetők voltak a számítógépházak piacán és ez az új megoldások kapcsán is opció még, de be kell látniuk, hogy bátrabban kell előre menni. Nem elég lefogyasztani a zászlóshajót és ezzel kapcsolatban egyébként arra jutottunk, hogy szerintünk ezt a kintiek is így gondolják, csak még nem elég bátrak. Elég csak például a MasterBox családra gondolni, vagy az 5 Turbo-ra, mely még jobb minőséget és vagányabb külsőt képvisel, míg a MasterBox a megfizethetőbb szegmenst erősíti. Ez mind-mind jó irány és összességében egy remek palettával rendelkezik most a gyártó, de mi szeretnénk még 2017-ben több piros színt tartalmazó vagy esetleg teljesen fehér házat is látni.

 

Összegzés

A Cooler Master MasterCase Pro 6 jelenleg két verzióban kapható. A gyártó ugyanis kék és piros LED-es változatokat is készített, így az RGB-vonatra nem ültek fel, amit talán szintén a negatívumok közé sorolhatnánk, hiszen 2017-ben szinte minden az RGB világításról szól. Persze a ház előlapjának alsó részén kiszűrődő fénytől nem esünk majd hanyatt, de azért ezt érdemes a vásárláskor figyelembe venni.  A ház jelenleg 48 000 Ft környékén kapható, ami a magyar pénztárcákhoz viszonyítva meglehetősen drága. Vélhetően az idén érkező újabb modellekekl ez az ár majd csökkeni fog, hiszenjól látszik, hogy az előző generáció már a 30 000 Ft-os súrolja, tehát ott jócskán csökkentek az árak.

Tesztalanyunk azoknak való, akik egy minőségi, letisztult és szabaságot nyújtó házat keresnek egy már elismert, piacvezető gyártótól.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top