PC

Cooler Master MasterCase 5 – Szabd személyre az otthonod

A Cooler Master háza táján óriási csend volt az elmúlnt hónapokban, hiszen néha-néha bemutattak valami új modellet, mely általában egy már ismert család kiegészítéseként érkezett, de a rájuk jellemző dinamizmus elmaradt. Ebből mi sok társunkhoz hasonlóan mi is két dologra tudtunk következteni. Az egyik, hogy a cég szekere leágazóban van, a másik pedig az, hogy valami nagy dobásra készülnek. Szerencsére az utóbbi igazolódott be, ráadásul tessék figyelni, mert óriási dobás van jelenleg is folyamatban.

Mai tesztalanyunk, a Cooler Master MasterCase 5 ugyanis a vállalat újgenerációs termékeinek cask az első darabja, de ennyire azért ne szaladjunk előre, mert bőven van megosztani veletek a MasterCase 5-ről. Kezdjük rögtön a névvel, mely nekünk nagyon tetszett és ismerve a házat és a projekt jövőjét, nagyon találó.

A MasterCase 5 ugyanis kezünkbe adja a választást és felteszi nekünk a kérdést: Milyen házat szeretnénk építeni? Vízhűtéses óriást? Átlátszó oldallappal szerelt és kivilágított szépséget? Halk, modern és mutatós irodai gépet? Mindezt egy stabil alap segítségével tudjuk megtenni, a többi már csak a fantáziánkra van bízva. A vállalat “Make It Yours” szlogenje ugyanis nem hazudik, az új FreeForm rendszer lehetővé teszi, hogy szinte a váztól építsük újra a számítógépházat, lehetőséget biztosítva ezzel több fontos dologra. Nem kell például aggódnunk azon, hogy a vízhűtés nem fér el benne, illetve nincs hely a radiátornak, hiszen a megfelelő részeket szétkapva és az új modulokat behelyezve máris alkalmassá válik rá a ház. Szintén ez a helyzet az extra ventilátorokkal, az oldalpokkal és még néhány fontos elemmel.

MasterCase 5 FreeForm Modularity System

A lényeg tehát, hogy ha megvesszük a MasterCase 5-öt, akkor tulajdonképpen nem csupán egy felsőkategóriás kész házat kapunk, hanem a lehetőséget is megkapjuk arra, hogy félkésszé nyilvánítsuk és mi magunk fejezzük be úgy, hogy az teljesen a mi ízlésünket és szükségleteinket szolgálja ki. Viszonylag új termékről van szó, mely teljesen új koncepción alapszik, így egyben ez is a MasterCase 5 legnagyobb hátránya. Egyelőre ugyanis csak korlátozott számú kiegészítők érhetőek el a házhoz, így a bőség zavarában sajnos nem fogunk szenvedni. Az viszont megnyugtató, hogy folyamatosan érkeznek majd az újabb kiegészítő elemek, illetve a Cooler Master tárt karokkal várja az ötleteket, így ha valami különleges és szerintetek másokat is érdeklő kiegészítőre lenne szükségetek, akkor próbáljátok azt felvázolni és keressétek meg a Cooler Master hazai képviseletét. Ha kell ebben nagyon szívesen segítünk.

Térjünk át egy kicsit a legfontosabb tulajdonságokra, hiszen mégiscsak egy számítógépházról van szó, melynél fontosak a méretek és a belső kialakítás. A külsőt tekintve már alapból is egy egyedi formavilágot kapunk, melyen azonban jól látszik, hogy arra szeretnék bátorítani a vásárlót, hogy szabja személyre és módosítson rajta valamit. Nekünk önmagában is nagyon tetszett a ház, végig ott volt bennük a vágy, hogy valamit kicseréljünk rajta.

MasterCase 5 Upgrade 1

A valamivel 10kg fölötti súllyal rendelkező számítógépház nem is túl nagy, de nem is túl kicsi, így az úgynevezett “mid-tower” családba sorolnánk. Az alaplapok terén szerintünk mindenkinek elég lesz az ATX, micro-ATX és mini-ITX szabványok támogatása, míg a tápegység kiválasztásánál szintén nem kell aggódni. A már említett FreeForm rendszernek köszönhetően a belsőt is át tudjuk szabni, hiszen vásárolhatunk például hozzá extra HDD vagy SSD keretet is. A külső kapcsán nem mehetünk még el a két masszív fogantyú mellet sem, melyek szintén a FreeForm rendszer részét képezik, így a jó fogás mellett alapot szolgáltatnak például a felső takaróelemre, mely egyrészt rögtön megváltoztatja a ház képét, így jelen az egyik legjobb kiegészítőnek ezt tartjuk, másfelől pedig a vízhűtés alkalmazását is segíti. Az I/O panel is igen egyszerűnek mondható, hiszen a szokványos audio-csatlakozások mellett, a ki-bekapcsoló gomb, a HDD aktivitást jelző LED, az újraindító gomb és középen két USB 3.0 csatlakozó található rajta. Később ezen a fronton is kapunk kiegészítőket, így itt is beigazolódik az, hogy még félig éretlen ez a gyümölcs.

MasterCase 5 Interior

Sokak számára fontos lehet az gép hangja is, melyért részben maga a számítógépház felel. A Cooler Master MasterCase 5 nem a leghalkabb ház, de ezt egyértelműen a számos moduláris résznek köszönheti, általánosságban panaszunk nem lehet rá ezen a téren sem, aki pedig csendes házra vágyik, azok a vállalat Silencio családjában remek darabokat találnak.

A MasterCase 5 teszt nem lenne teljesen a MasterCase Pro 5 megemlítése nélkül, hiszen tulajdonképpen ugyan arról a házról van szó, ám a Pro modell megkapta azokat a kiegészítőket, melyeket az alapmodellhez külön-külön vásárolhatunk meg. Így a vásárlás előtt érdemes feltennünk a kérdést, hogy nekünk pontosan mely kiegészítőkre is van első lépésben szükségünk és az árak ismeretében döntenünk, hogy elég lesz e az alapmodell vagy jobban megéri a Pro változat. Az árazás kapcsán lehet tudni, hogy a MasterCase 5 39 990-, a MasterCase Pro 5 49 990-, forintos bruttó ajánlott végfelhasználói ár körül kapható. A kiegészítő áraknál egy ablakos oldallap 10 490, a felső takaró elem 7 190, 3 utas HDD bracket 3.5″-es 6 290-, 2 utas 5 490-, míg a 2.5″ SSD keret pedig 2 190 forintos ajánlott árakat kapott. A Pro változat egyelőre még nincs jelen a hazai piacon, így aki arra szavaz, annak még picit várnia kell, illetve ne felejtsétek el azt sem, hogy amint megérkezik, egészen biztosan írunk róla pár sort.

MasterCase Pro 5 Upgrade 2

Az árak ismeretében elmondhatjuk, hogy nem az olcsóbb megoldások mellé érkezetek a Cooler Master újdonságai, ám saját kategóriájukban egyedülállónak mondhatják magukat. Az jól látszik, hogy a vállalat a következő hónapokban gőzerővel dolgozik majd az új kiegészítőkön, így aki vágyott már erre a szabadságra, az ne habozzon, nyugodtan bízhat a Cooler Master-ben, ám aki még hezitál, az vagy fejest ugrik egy új dologba és alig várja az új kiegészítőket, vagy pedig várakozik. Mi inkább az előbbit választanánk, hiszen mégiscsak a kezünkbe lehet a jövő alapja és így még jobban várjuk majd az új kiegészítőket.

Végszóként az “éretlen gyümölcs” hasonlattal zárnánk, mely szerintünk jól kifejezi azt, amit a Cooler Master MasterCase 5 család most nyújt. Tudjuk, hogy mézédes gyümölcs lesz belőle, de vagy leszedjük korábbban és mi érleljük be otthon, vagy pedig hagyjuk a fán és csak akkor nyúlunk hozzá, ha majd beérik.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top