PC

Cooler Master Hyper 612 V2 – Csendes óriás

Ebben a tesztben a Cooler Master legújabb, a napokban megjelent léghűtőjéről, a Hyper 612 V2-ről olvashattok.

Kicsomagolás:
A hűtő egy egyszerű kocka formájú dobozban rejtőzik. A dobozon alapinformációkat találhatunk meg mint pl. a a maximálisan elvezethető hőmennyiség,foglalatokkal való kompatibilitás,méretek,súly,stb.
A doboz kinyitása után az első amit kivehetünk az a csavarokat és a rögzítőelemeket tartalmazó doboz. Utána következik a maga a monstrum egy kis szivacsba csomagolva.

Kézbe véve megfigyelhetünk 6 darab, közvetlen a CPU tokozásával érintkező 6mm-es réz hőcsövet, amiknek segítségével vezeti el a hőt a processzortól és 30 még darab alumínium lamellát, amik segítségével le is adja azt a ventilátor(ok) támogatásával. A csomag része továbba és egy műanyag ventilátor rögzítő melybe csavarral rögzíthetünk egy 12cm-es ventilátort (vastagság nincs korlátozva). Még egy ventilátort rögzíthetünk a kis dobozban található fém rögzítőkkel. Ezzel jelentősen megnövelve a hűtési teljesítményt. Mindezt csendesebben.

cm612v2 1

Alapadatok:
A hűtő Intel oldalon LGA775-től, AMD oldalon pedig AM2-től az összes foglalattal kompatibilis. Súlya ventilátor nélkül 732g, ez 74g-al kevesebb, mint a Hyper 612S súlya. A csomag részét képző PWM támogatással rendelkező ventilátor légszállítása 45,2 és 75m3 között változhat a fordulatszám föggvényében. És ennek megfelelően a zajterhelés 11 és 20dB között ingadozik. A maximális elvezethető hőmennyiség 180W-ban lett meghatározva, ez a “High-End” AMD processzoroknak nem biztos hogy elég lesz. Fontos még, a hűtő magassága és szélessége, az előbbi 160,4mm, az utóbbi pedig 150,1mm. Az előbbi azért lehet gond, mivel nem minden gépház képes ezt elfogadni és az oldallap rinyálni fog, “hogy te márpedig ide nem férsz be”. Az utóbbinak pedig a PCI-e slotok nem fognak örülni mivel fölé fog lógni, ezzel használhatatlanná téve azt. De ez alaplaptól függ.

cm612v2 2

Rögzítés:
A rögzítés Intel (775,115x) platform esetén dióhéjban: A hűtő réz talpán lévő alu részbe beillesszük a hűtőt a helyén tartó pántot és rögzítjük ezt, ezután feltesszük az alaplap hátára a rögzítő keretet, ezt a keretet rögzítjük 4 darab mindkét végén menetes (egyik végén belül, másik végén kívül menetes) csavarral, majd erre feltesszük magát a hűtőt tartó 2 fém alkatrészt, a hűtő réz talpáról lehúzzuk a védőfóliát, a processzorra hőközlő pasztát teszünk, majd a hűtöt feltesszük oly módon, hogy a korábban említett pánt egyik végét beakasszuk az egyik fém tartóba a másik végét pedig csavarral rögzítjük. Ezután feltesszük a ventilátort és kész is vagyunk.

 

cm612v2 5

Teljesítmény:
A hűtő teljesítményét jelzi, hogy akár passzív üzemben is használhatjuk egy 90W TDP-ig, így biztosan állíthatom, hogy egy Core i7 4790K processzort átlagos terhelés mellett vagy “puhányabb” játékok mellett kordában tud tartani. Mivel a tesztkonfig egy tesztpadon van összeállítva így csak a szobában mozgó levegő szellőztette a monstrumot passzív üzem esetén. A tesztek alapján a hűtő alapállapotban a következő eredményeket produkálta:

 612VV2ST

Prime95-tel megterheltünk egy 4,7GHz-re húzott Intel Core i7-4790K-t és megnéztük mit tud a “kicsike”. Jól látszik, hogy a gyári Intel hűtő labdába sem képes rúgni a 612 mellett. Fontos megjegyezni, hogy a 612 megfogta 80°C környékén, míg az gyári hűtővel kb. 3 másodperc alatt bekapcsolt a hővédelem és sötétség köszöntött be. Nem mellesleg mindezt a 612 csendesen tette. Ellentétben az Intel hűtővel, aminek a hangja egy Antonov An-225-ös hangját überelte. Szépen fogalmazva.

612VV2ST2

 

Pro:

  • Remek hűtőteljesítmény (akár 180W)
  • Passzív üzemmód 90W-os TDP-ig
  • Bármilyen 12cm-es ventilátor tehető a rögzítőbe
  • Könnyű szerelés
  • Széles kompatibilitás

Kontra:

  • Hatalmas méret, ami miatt esetleg egy bővítőhely kieshet

Vélemény: Mindent összevetve, talán az egyik legjobb levegős hűtő amivel eddig dolgunk volt. Passzív módban is remekül működik ha valakinek a zajszint fontos, ha pedig teljesítményre van szükség, az egy illetve opcionális két ventilátor segítségével akár a folyadékhűtéses megoldásokkal is felveszi a versenyt. Nekünk tetszett, szívesen adunk rá egy Arany plecsnit. 

 A Hyper 612 V2-őt a Cooler Master magyarországi képviselete biztosította számunkra.

Coolermaster-logo

 

Hyper 612 V2 galéria:
 
djmedia:36

 
 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top