PC

CM Storm Trigger Z

Kedves Olvasóink figyelmét szeretném felhívni a soron következő perifériára. Mostani tesztünkben a CM Storm Trigger Z névre hallgató billentyűzetet tesszük ki megpróbáltatásoknak. Érdemes lesz elolvasni.

Bevezetés:
Tegyük fel, hogy valaki komolyabban is bele szeretne merülni a kedvenc játékába, vagy netán “sportszerűen” is szeretné űzni, vagy a produktivitását szeretné valahogy növelni a munkában. Ezeket általában valamilyen perifériával teheti meg az illető. Pl. egy új monitorral, egérrel vagy billentyűzettel. Utóbbit napi szinten több órát használunk, akkor az, az adott eszközön meglátszódhat egy idő múlva. Szóval valamilyen strapabíróbb cuccra lesz szükségünk. Billentyűzet esetén csakis mechanikus jöhet szóba komolyabb igénybevételre. A Cooler Master kínálatában egyre több ilyen megoldás található meg, közülük most a Trigger Z-t nézzük meg egy kicsit közelebbről.

1Külsőségek:

A Trigger Z egy meglehetősen nagy dobozban lapul, akár egy kisebb műfenyő is beleférne kényelmesen. A doboz kinyitása után a billentyűzet fogad minket egy finom szivacsszerű anyagba és hungarocellbe becsomagolva. Tovább kutakodva rátalálhatunk a levehető csuklótámaszra valamint a harisnyázott mindkét végén teljes méretű(!) USB csatlakozóval ellátott kábelre és némi leírásra. A billentyűzet összerakva (csuklótámasz felszerelve és kábel csatlakoztatva) igen súlyos, pontosan 1516g-ot nyom a mérlegen. Annak ellenére, hogy műanyagból készül ez igen impozáns érték. A billentyűzet matt fekete puha borítást kapott, ujjlenyomatokat nem gyűjti, karcoknak viszont nem képes túlzottan ellenállni. A csuklótámasz úgyszintén puha tapintású matt bevonatot kapott, enyhén lejt, kényelmesen megtámaszhatjuk rajta kezünket és el lehet érni a billentyűzet minden pontját.

Teljes méretű USB port található a billentyűzeten ennek köszönhetően kevésbé kell félni attól, hogy kontaktos lesz az aljzat. A Rapid-i-nél microUSB aljzat van jelen, ott már óvatosabbnak kell lennünk. Sajnos USB hub nem található meg a repertoárban de ez aligha lenne kivitelezhető az USB portok terhelhetősége miatt. Bár ez az én egyéni meglátásom. Nem lenne túl jó ötlet egy HUB a billentyűzetre, ugyanis képzeljük el, hogy a már eleve a billentyűzet által “megcsapolt” USB portra még ráakasztunk egy-két külső merevlemezt vagy valamilyen nagyobb fogyasztású eszközt. Az említett művelet valószínűleg instabil működéshez vezetne a folyton közbelépő túláramvédelem miatt.

A motorháztető alatt:

Háttérvilágítás:

Cherry MX kapcsolók bújnak meg a lézergravírozott billentyűk alatt, amelyek kaptak háttérvilágítást is, és ennek öt lépcsőben szabályozható a fényereje. Van még mód arra is, hogy csak a WASD, a nyíl és a makró(!) billentyűk világítsanak (ebben az esetben is szabályozható a fényerő). Van még egy a Rapid-i-nél megismert mód, ami egy pulzáló effektust kölcsönöz a világításnak, ekkor az összes billentyű világít. A Cherry MX Brown kapcsolókkal ellátott verzió fehér háttérvilágítással rendekezik, a többi variáns viszont az alkalmazott kapcsolóknak megfelelő színben pompázik, ez lehet piros vagy kék (Cherry MX Red,Blue).

Makrófunkciók:

Billentyűzetünk rendelkezik makrófunkciókkal is. Ezeket pedig a billentyűzet oldaláról letölthető szoftverrel aknázhatjuk ki.
A program, az elindítást követően ellenörzi a billentyűzet memóriájába mentett profilokat, majd szinkronizálja azokat.
Ezután szerkeszthetőek vagy törölhetőek.

 

4

 

 

A “Macro Studio” fülön makrókba rögzíthetünk billentyű leütések sorozatát. Amelyeket később billentyűkhöz rendelhetünk.
A rögzítés gombra kattintva felugrik egy kis ablak, ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen módon hajtsa végre a billentyűleütéseket. Ez lehet 1:1-ben ugyanúgy ahogy mi begépeltük, lehet egymás utáni, megadott késleltetéssel ms-ban megadva. Vagy lehetünk egy gombnyomás erejéig Istenek is, ugyanis ha a “God Mode”-ot választjuk akkor egyetlen pillanat alatt végrehajtódik mindaz amit a makróba mentettünk. A módosított funkciójú billentyűk sárga színezetet kapnak a szoftverben.

5

Multimédiás és egyéb funkciók:

Az “FN” lenyomva tartása közben valamely Fx (F5-F11-ig) gombot lenyomva aktiválható egy-egy multimédiás funkció, ez lehet például Lejátszás elindítása vagy szüneteltetése, hangerő szabályozása. F1-től F4-ig találhatjuk a háttérvilágítás szabályozásához szükséges funkciókat. Az F12-vel pedig a Windows gombot tilthatjuk le vagy engedélyezhetjük, ezzel megkímélve magunkat néhány kellemetlen pillanattól.

Összegzés:

Személyes vélemény:
Személy szerint én ezt a billentyűzetet inkább ajánlanám mint a Rapid-i-t, mivel ezen szinte kivétel nélkül minden funkció megtalálható ami a Rapid-i-ben nincs. Például a numerikus billentyűzet és a csuklótámasz, ami a kényelmen nagyon sokat dob. Bár ez a kettő magával vonzza a mértebeli különbségeket ami nem feltétlenül lehet jó, ha a kompaktság is fontos.

Pro:

  • Szabályozható háttérvilágítás
  • Numerikus billentyűzet
  • Makrófunkciók és az ezzel járó masszív testreszabhatóság
  • Csuklótámasz
  • Teljes méretű USB aljzat és lecsatolható kábel

Kontra:

  • Relatív nagy méret

Értékelés: 
Összeségében egy nagyon jó billentyűzetet ismerhettünk meg a Trigger Z személyében. Masszív, jól tesztreszabható,kényelmes, mindent tud amit elvárunk egy ilyen billentyűzettől. És nem utolsó sorban a konkurens megoldásoknál olcsóbb. Éppen ezért kiérdemelte a Platina értékelést.

hunitplatina1v0

 

 cooler-master-logo---black

A Trigger Z-t a Cooler Master magyarországi képviseletétől kaptuk tesztre,
és 38900Ft-os ajánlott fogyasztói áron kerülhet a boltok polcaira.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top