PC

CM Storm Rapid-i teszt – Villants a sötétben!

Szeretnénk bemutatni a CM Storm legújabb játékosoknak szánt mechanikus billentyűzetét, amely május 27-én jelent meg, és nem más, mint a Rapid-i.

A Dobozt kibontva szemben találjuk magunkat a billentyűzettel, dobozban némi kutakodás után találtunk még egy billentyűzetkiszedőt egy mindkét végén aranyozott USB-microUSB kábelt, és még egy leírást a fontosabb funkciókról.

 

cm storm rapid i1.jpg

Játékosoknak szánt billentyűzetről lévén szó egy elég masszív darab, ebből kifolyólag nem éppen egy könnyű darab, egészen pontosan 932g-os súllyal rendelkezik. Ez a súly a méretes gumitalpakkal társulva stabilan tartja a pozícióját az asztalon. Találhatóak az alján még kihajtható kitámasztók, ezeknek végei gumi bevonattal vannak ellátva. Az ilyenkor lecsökkenő érintkezési felület ellenére is stabilan áll az asztalon. Kialakításából adódóan viszonylag magas, ezért esetleg szükség lehet egy külön csuklótámaszra. A megszokott gombokon kívül extra billentyűket nem találunk, a plusz funkciókat az “FN” gomb segíségével érhetjük el. A billentyűzet szép, nagyon finom bevonatot kapott. Ami nem gyűjti az ujjlenyomatokat sem. A billentyűkre nem sem lesz panasz mert a fekete műanyag bevonatból vannak “kimarva” a karakterek, szóval azok sem fognak lekopni. 
cm storm rapid i2.jpgA tesztlaborban egy angol kiosztású példány járt, hazánkban magyar kiosztással nem lesz elérhető, de ez aligha probléma, mert az angol kiosztásúval is ugyanolyan hatékonyan lehet gépelni mint a magyar kiosztásúval. Csak egy-két trükköt meg kell tanulni. És hogy ha már a gépelésnél járunk, akkor érdemes kitérni a kapcsolókra amit ennél a modellnél alkalmaztak. Mechanikus billentyűzeteknél szinte kizárólagosan alkalmazott Cherry MX kapcsolók találhatóak meg jelen esetben is. Közülük is a Brown típusúak. Ezeknek a kapcsolóknak szinte lináris az útjuk a lenyomás kezdetétől a végéig. Finom múködésű, enyhén sllenálló típus. A legcsendesebb járásúak az MX gombok között, nincs “klikkelő” hangja mint a kék variánsnak. Játékra és gépelésre az egyik legalkalmasabb.

cm storm rapid i3.jpgA billentyűk mindegyike LED-es háttérvilágítást kapott és valamennyi egyenként ki-be kapcsolható és a beállított háttérvilágítás profilba menthető, amely a billentyűzet 128kB-os fedélzeti memóriájában tárolódik. Négy profil áll rendelkezésre, ahová bármikor menthetünk. Például a Counter Strike és DOTA játékosok a leggyakrabban használt billentyűk világítását bekapcsolva hagyhatják, a többi kikapcsolható és a bekapcsoltak fényereje szabályozható. Vannak előre beállított “profilok” is. Az első: A lenyomott billenytyűk világítanak az ujjunk alatt.  Visszatérve a háttérvilágításhoz a második mód az ún. “ActivLite” ami egy finom “fade” effektet ad a lenyomott billentyűnek. A harmadik, az összes billenytű világítását bekapcsolja, ennek fényereje szabályozható szintén. Az első kettő mód fényereje nem szabályozható. Az utolsó mód szintén az összes billentyűt bekapcsolja, de ezúttal ezek “lélegeznek”. A gombok mindegyike cserélhető a mellékelt billentyű kiszedővel. Még a nagyobbak kiszedése sem probléma (Space,Shift,Enter). A játékosok legnagyobb örömére kikapcsolható a Windows billentyű, az Fn és a Printscreen egyidejű lenyomásával. Az egyszerre lenyomható billentyűk száma a operációs rendszertől függ. Windown alatt NKRO (N Key Rollover) képességeit kiaknázhatjuk, ami annyit jelent hogy egyidejúleg annyi billentyűt tarthatunk nyomva amennyit akarunk. Más operációs rendszereken ezt leszámítva minden funkció működik.
cm storm rapid i4.jpg
A billentyűzet USB interfészen keresztül csatlakozik a számítógépünkhöz, csatlakoztatás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az USB portok bírni fogják-e a billentyűzet áramfelvételét. ~90 gombbal számolva 10mA/LED áramfelvétel mellett 900mA fogyasztás jön ki. Ami igen csak megterhelő lehet bizonyos alaplapok USB portjainak (a szabvány szerint max 500mA engedhető meg). Mindenképpen gaming perifériáknak kialakított USB portra csatlakoztassuk. Az USB kábel lecsatlakoztatható amit mellékel a gyártó a billenytyűzet mellé, ez megkönnyíti a hordozgatást, de Kensington zárnak nyílás nincs kialakítva, szóval azért vigyázzunk, hogy hol haggyuk magára.

cm storm rapid i5.jpgIdőközben jött egy Firmware frissítés ami egy új világítási módot kínál, mégpedig azt, hogy ha egy billentyűt lenyomunk akkor azon a mátrix mentén amelyikben helyet foglal az adott billentyű, felvillan az összes. Érdemes figyelni a billentyűzet weboldalát, mert folyamatosan érkeznek frissítések.

Összegzés:

Pro:

  • Összeszerelési minőség
  • Kompakt méret
  • Az előzőből következő könnyű hordozhatóság.
  • Testreszabható háttérvilágítás

Kontra:

  • Numerikus billentyűzet hiánya (Nem mindenkinek hiányzik)
  • Makrófunkciók hiánya
  • Csuklótámasz hiánya
  • A spec. háttérvilágítás felára

Személyes vélemény:

Kompakt billentyűzet, ha lehetne akkor örök időkre ezt a méretű billt. használnám. Az angol kiosztással is hamar megbarátkoztam. A cikk megírásának végére már sikerült vele vakon gépelni. Kényelmes használni, jól mutat az asztalon. Tetszik.

 

djmedia:26

A billentyűzetet a Cooler Master Hungarytól kaptuk tesztre.

cooler-master-logo---black

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top