PC

CM Storm Mech – A sokszínű alumínium

Tesztlaborunkban ezúttal a Rapid-i és a Trigger Z után a CM Storm MECH mechanikus billentyűzet járt ami az “Aluminium Series” egyik tagja, a Reaper egér és a Pulse-R fejhallgató mellett. Vannak jó és rossz tulajdonságai egyaránt, meg feleslegesek is. De ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk a tesztet.

 

Megjelenés:
A MECH egy hatalmas dobozban érkezett meg hozzánk. A dobozban magát a billentyűzetet, egy USB 3.0 “B” kábelt és egy kézikönyvet találunk. A billentyűzet rendesen ki van bélelve és még be is van csomagolva egy puha szivacsos anyagba. Kicsomagolás és kézbevétel után leesik az ember álla a méretek láttán. Ez a billentyűzet nem egyszerűen nagy, hanem hatalmas, maga az effektív gépelési felület nem nagyobb egy átlagos billentyűzetnél, de az extra felületek mint pl. a csuklótámasz és a bal oldalon lévő, a hordozást megkönnyítő fogantyú rendesen megnövelik a méretét. A billentyűzet felületének nagy részét a levehető alumínium borítás teszi ki. Ez a borítás 7db csavar eltávolítása után tetszés szerint testreszabható. A státusz LEDekkel (Num Lock, stb.) a billentyűzet jobb oldalán a numerikus billentyűzet alatt találkozhatunk, egy nagyon elegáns megoldás formájában. A burkolat alatt található fehér LEDek fénye a csuklótámasz fényes fekete felületéről verődik vissza. A billentyűzet fehér háttérvilágítással rendelkezik, ami szabályozható. Tovább nézegetve a billentyűzetet észrevehetünk 2db USB 3.0-ás portot 2db jack aljzat társaságában.

 

2

A motorháztető alatt:

A háttérvilágítással rendelkező billentyűk kapcsolói Cherry gyártmányú MX kapcsolók. Ezek lehetnek Green,Red,Brown és Blue típusúak. Jelen esetben Cherry MX Blue kapcsolókról beszélhetünk, ezekről azt lehet elmondani, hogy “klikkelő” hangot adnak, és viszonylag keménynek mondható a gombok lenyomása. Egy kis “visszajelzés” is észrevehető a gombok felől lenyomás közben. Gépelni határozottan kell… Nem lehet nagyon finomkodni, le kell nyomni azt a gombot nem csak simogatni 🙂 . Kicsit fárasztó lehet az ujjak számára a keménység miatt, de az tény hogy nagyon jó. És persze elaludni sem fog senki munka/játék közben mert hangja az van. A tesztelt billentyűzetek közül ez eddig a leghangosabb.
Találhatunk a bill. bal oldalán 5 db makró billentyűt, ezeket a Trigger Z-nél is bemutatott szoftverrel lehet beállítani. A MECH szoftverében csak a felhasználói felület esett át egy kis dizájnbeli változáson. A bill. lelke egy 72MHz-es órajelen ketyegő 32bites ARM processzor, manapság az összes komolyabb periféria ezt a megoldást vonultatja fel. 64 gombos NKRO (N Key Rollover) képességgel rendelkezik a billentyűzet, ez több mint elég bármilyen felhasználásra. A “Windows gomb” egy Fn+F12 kombinációval letiltható annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket. A billentyűzetben található USB 3.0-ás HUB a csatlakoztatást követően használatba vehető, nem kell semmit sem telepíteni hozzá. Működését illetően semmi különöset nem tapasztaltunk, stabilan működik, nem fagy le/indul újra mint egyes alaplapok gagyi USB 3.0-ás vezérlői.
Találhatunk még egy-egy 3,5mm-es Jack aljzatot amihez mikrofont és fejhallgatót csatlakoztathatunk. Ez az a bizonyos felesleges “fícsör” amit írtam a cikk elején, LEGFELJEBB Skypeolni jó, de ha nagyon kötekedni akarok, akkor még arra se. A mikrofon bemenete iszonyat zajos. Ezt több alaplappal is próbáltam, hogy kizárjam az USB aljzat zaját.
A háttérvilágítás nem változott a Trigger Z-hez képest, ami annyit jelent, hogy a következő módok közül választhatunk:

 • Kikapcsolt
 • Bekapcsolt
 • “Gamer” mód (csak WASD, nyíl és makró bill.)
 • és Pulzáló háttérvilágítás

és természetesen szabályozható a fényerő.

Használat közben fellépő kellemetlenségek:

 • Recsegés-ropogás tapasztalható, ha egy kicsit is megnyomjuk a csuklótámaszt,
  ami betudható a kissé vékony műanyag csuklótámasznak.
 • Nagyon hangos billentyűk.

Pro:

 • Kellemes gépelni és játszani vele
 • Masszív
 • Jól néz ki (dizájn)
 • Tesztreszabhatóság
 • Integrált USB 3.0 hub
 • Strapabíró USB csatlakozó (Type B)
 • Makrófunkciók

Kontra:

 • Nagy méret
 • Felesleges és rossz minőségű audio
 • Hangos billentyűk
 • Sok helyet igényel az asztalon

Pro és Kontra alapján arra jutottunk, hogy Ezüst értékelést kap. Jó… De nem tökéletes.

 

hunitezust1v0

 

A billentyűzetet a Cooler Master magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.
Köszönjük!

 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top