PC

AOC G2460pg teszt

A játékosoknak szánt megjelenítők piaca sokáig egy viszonylag unalmas terület volt, hiszen a legtöbbek számára még nagyon magasak voltak az árak, hatalmas újításokat pedig nem eszközöltek a gyártók.

Az elmúlt pár évben azonban rendkívül látványos változások érkeztek és több új név is felbukkant a piacon, mára pedig már talán a PC-s szektor egyik legizgalmasabb területéről beszélhetünk. Sokan persze még mindig kétkedve fogadják azt, hogy vajon megéri e egy normál monitor árának többszörösét egy “gamer” modell, de szerencsére egyre többen látják be, hogy bizony ha tehetjük, akkor meg. Nemrég az AOC egy viszonylag régebbi modellje, az AOC G2460pg járt nálunk, a több hetes próbakör után pedig megosztjuk veletek, hogy miként teljesített.

aoc1

Külső

A gamerek többsége bizony ad a külsőre, és ha dönteniük kell két hasonló árban lévő, tudásban is megegyező termék között, akkor a külső a döntő pont. Az AOC nem vitte túlzásba a tervezést, viszonylag egyszerű modellről van szó, viszont itt érdemes leszögezni, hogy ez a termék már 2014-ben is piacon volt, vagyis kimaradt az 1-2 éve indult divathullámból és a külsőt is érintő kiélezett versengésből. Ami még meghatározta a külsőt, az az NVIDIA G-SYNC támogatás, hiszen ezáltal a fekete mellett a zöld szín dominál, ami az NVIDIA párti felhasználóknak bizony különösen előnyös lehet. Azok persze, akik mindenképpen a piros-fekete párost tartják a gaming kizárólagos színösszeállításának, választhatnak más modellek közül is az AOC kínálatából.

A külső kapcsán tehát nincs hajlítgatás, se RGB világítás és egyéb finomság, jóformán egy teljesen átlagos monitort kapunk. Persze a 24 hüvelykes méret alapból nem sok mozgásteret engedhet, hiszen relatíve kompakt modellről beszélhetünk, a kávák talán most már kissé vastagnak tűnnek, de összességében nincsen gond azzal, amit hosszú évekig a szemünk előtt látunk majd. 

Az zöld szín és a csiszolt hatású keret a kijelző körül ügyesen feldobja a talpánál kissé unalmas monitort, amit pedig még fontosnak tartunk kiemelni, az a VESA állványok támogatásának hiánya, vagyis falra nem igazán tudjuk szerelni, csupán a dőléssel és a magassággal játszhatunk.

 

aoc2

 

Kijelző

Hiába a megnyerő külső, ha nincs teljesítmény, akkor bizony a gamerek sem olyan érdeklődőek. Szerencsére itt tényleg egy játékosoknak szánt megoldásról beszélhetünk, de 2017-es palettát elnézve már kijelenthetjük, hogy kompromisszumot kell kötnünk. A 24 hüvelykes TN panel bizony szemmel láthatóan nem egy IPS megoldás. A betekintése szöge nem olyan jó, illetve a színek sem olyan élénkek, mint akár egy fele ennyibe kerülő, átlagos IPS monitor esetében. A monitor védelmében ismét hozzátennénk, hogy 2014-ben még egyáltalán nem volt trend az IPS panellel rendelkező gamer monitor, hiszen ha 144Hz-et akartunk, akkor TN-re kellett szavazni.

Az említett teljesítmény tehát nem hiányzik, 144Hz-es képfrissítés, 1ms-os válaszidő és NVIDIA G-SYNC támogatás. Ebből adódik, hogy elsősorban a zöld  gyártó grafikus kártyival rendelkező játékosoknak ajánljuk, hiszen az első két tulajdonságot jóval olcsóbban is megkapjuk már G-SYNC nélkül. Az tehát vitathatatlan, hogy a teljesítmény megvan, de a G-SYNC sokat drágít rajta, így ha nem használnánk ki, bűn lenne ezt a modellt választani.

Játékélmény

Sokan szkeptikusak a 144Hz-et illetően és csak parasztvakításnak tartják a dolgot, amiért a gyártók több pénzt tudnak kérni. Őszintén szólva bőven meg lehet lenni 60-75Hz-en is, lehet jól látszani eSport játékokban és lehet élvezni a single player kalandozásokat is. Azonba ha megtehetjük, akkor mindenképpen érdemes szintet lépni, hiszen érezni lehet a különbséget. Persze ez főként az eSport játékoknál igaz, illetve a teljesen casual gamereket nehéz erről meggyőzni még akkor is, ha már próbálták mindkét kategóriát. Az tény, hogy az AOC G2460pg hozza azt, amit a gyártó ígér, kiváló eSport monitorról beszélünk, mely szerencsére kimaradt azokból a mostani trendekből, amik inkább a casual gamereket akarják meggyőzni arról, hogy váltsanak egy jóval drágább gamer monitorra. Az eSport játékok és a teljesítmény szerelemesei ugyanis nem fognak egy 34 hüvelykes hajlított óriáson vesződni, egyszerűen azok nem erre lettek kitalálva.

 

aoc3

 

Összegzés

A felhasználóbarát menü nem feledteti például azt, hogy csak DisplayPort van a monitoron, tehát HDMI vagy DVI nincs, amire érdemes a vásárlás előtt nagyon figyelni. Szintén nem túl ideális az audio-csatlakozó hiánya, hiszen sokan szeretik közvetlenül a monitorba dugni a fülest, mondjuk egy asztali USB-s mikrofon mellé. Kapunk ugyan két USB 2.0 csatlakozót és a DisplayPort kábel is benne van a dobozban, valamint a garancia is kiemelkedő, 3 év, mégsem lehetünk maradéktalanul elégedettek akkor, ha az összképet nézzük.

A teljesítményt illetően igazából egy rossz szavunk sem lehet, de ez nem jelenti azt, hogy rohanni kéne a boltba és megvenni a monitort. Egyfelől a G-SYNC máris kilövi az AMD kártyával rendelkező hatalmas tábort, hiszen számukra teljesen fölösleges lenne megfizetni a felárat. Másfelől pedig 2014 óta sokat változott a piac, még az AOC házán belül is találunk sokkal jobb ajánlatokat, frissített, modernebb modelleket, miközben a G2460pg még mindig 110 000 Ft fölötti áron található meg a boltokban. Ennyiért sajnos határozottan vannak már jobb vételek, jó lett volna mondjuk 80 000 Ft környékén látni, mert akkor továbbra is jó vásár lenne. 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top