Bemutató

AOC AGON AG322QC4 Teszt

A játékosoknak szánt monitorok piacán jóformán két elkülöníthető szegmens létezik, hiszen vannak olyan modellek, melyek főként a hardcore gamereket és eSport játékosokat célozzák meg és vannak az átlagos gamereket megcélzó modellek. Előbbiek jóformán a 24-27 hüvelykes 144 és 240Hz-es megoldások, mindenféle extra és maszlag nélkül, utóbbiakba pedig mi a 27 col feletti, hajlított vagy nem hajlított, de mindenesetre óriási, akár 2K vagy 4K felbontású megjelenítőket soroljuk, melyek egyre több extrával próbálják meggyőzni a gamerek többségét.

Nos, a jó ideig nálunk vendégeskedő AOC AGON AG322QC4-et is az utóbbi sorba állítanánk be egy válogató során, de félreértés ne essék, ez egyáltalán nem probléma és jól látszik, hogy az AOC AGON szériában is vannak kimondottan eSport célokra fejlesztett modellek, sőt a G2 eSport szervezet egyik fő támogatója is a cég. És hogy mi teszi átlagos gamernek szánt modellé a mai tesztalanyunkat? Hát kb. minden. A kijelző mérete, a felépítés és az extra funkciók sora.

Külső

Aki már látott AOC AGON monitort, az nem igazán fog meglepődni az
AG322QC4 külsején, tipikus AOC megoldásokkal találkozunk, ami nem baj, hiszen háromágú, masszív és jó minőségű fém talpat kapunk, melyen egy fekete-pirosba bújtatott nagy kijelző tölti majd mindennapjait. Természetesen állítható a magasság és dönteni is lehet a monitort, valamint kapunk VESA 100 támogatást is. Az AOC talpakkal eddig mindig meg voltunk elégedve és ezúttal sem csalódtunk.

Maga a kijelző körül oldalt és felül meglehetősen vékony a káva, egyedül alul vastagabb, de egyáltalán nem zavaró. Ez kiegészülve a hajlított kialakítással igencsak csökkenti a monitor térérzetét, de azért így is hatalmas képernyővel van dolgunk. Az alsó kávánál maradva nem mehetünk el a beépített LED világítás mellett sem, mely sajnos csak néhány színt támogat, RGB-t és komolyabb szinkronizálási opciókat nem kapunk, de pirosra állítva így is kellemes és látványos extrával van dolgunk.

Képernyő

Egy 31,5 hüvelykes hajlított VA panellel van dolgunk, mely QHD felbontást kínál, vagyis 2560 x 1440 pixelt láthatunk rajta. Ez bizonyos szempontokból jobb választás, mint a TN technológia, de nem éri el az IPS képminőségét és színtartományát. A legtöbb ekkora méretű gamer monitor egyébként VA panelt használ, még a nála jóval drágább modellek többsége is, az IPS változatok pedig még brutálisan drágák.

Maga a képminőség mondhatni hogy átlagos. Fotósok és videósok értelemszerűen ne ezt a modellt válasszák az AOC vagy a Philips kínálatából, de átlagos felhasználásra és játékra teljes megfelelőek a színek és kontraszt is.

A kijelző kapcsán fontos megemlíteni a 4ms-os válaszidőt, mely szintén átlagos ebben a szegmensben és mivel nem egy eSport monitorról beszélünk, azért a játékosoknak is tökéletesen meg fog felelni. Pláne úgy, ha olyan technológiák segítik, mint például az AMD FreeSync 2, ami már inkább csak adaptív képfrissítést takar, hiszen az Xbox One X konzol mellett az AMD Radeon kártyák többsége és az újabb NVIDIA GeForce modellek is támogatják. A FreeSync 2-es szabvány még azért is fontos, mert ez egyben azt is jelenti, hogy HDR-kompatibilis az adaptív képfrissítés és lám, a monitor is támogatja A HDR-technológiát.

Tulajdonképpen maga a HDR az AOC AGON AG322QC4 fő attrakciója, hiszen kategóriájában ezzel az egyik legolcsóbb ajánlat. Egészen pontosan a VESA DisplayHDR 400-as szabványt támogatja vagyis nem a HDR 1000-et, vagyis a nem HDR megoldásokhoz képest nem ezzel lesz a leglátványosabb a különbség, de azért a képélményhez jócskán hozzá tud tenni még játék közben is, hiszen olyan címek támogatják már a szabványt, mint például a Hitman, Battlefield 1, a Shadow of the Tomb Raider vagy a Forza Horizon 4.

Végül ezen a téren még a 144Hz-es képfrissítést említenénk meg, mely szintén nagyon fontos, hiszen mégiscsak egy kimondottan gamer monitorról beszélünk és az erősebb grafikus kártyák már QHD felbontásban is el tudják érni a 144 fps-t. Összességében tehát a panelra és a használt/támogatott technológiák sorára nem lehet panaszunk, jó kis csomagot raktak össze a mérnökök.

Egyebek

A csomagban találkozhatunk még az AOC AGON monitoroknál már jól ismert gyorsvezérlővel is, melynek sok értelmét őszintén szólva mi nem látjuk. Persze jó dolog, hogy rögtön kéznél van és egy gombnyomásra állíthatunk a képernyő beállításán, de magunk között szólva ki az, aki ezt valóban használná? Ha ennek elhagyásával akár egy 5 ezrest is lehetne spórolni a végfelhasználói árban, mi inkább arra szavaznánk.

Itt említenénk még meg a monitor menüjét is, mely szintén tipikus AOC. Láttunk már jobbat nála és a dedikált vezérlővel sem a legegyszerűbb a navigáció, de tulajdonképpen sok mindent nem is kell rajta állítani és utána még ahogy már írtuk, mi nem is nyúlnánk hozzá soha többet.

A csatlakozások terén jól el vagyunk látva, hiszen két HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.2 mellé D-SUB is került, valamint van két USB 3.0 csatlakozás is. Kapunk hangszórókat is, melyek kissé dobozosan szólnak, de vésztartaléknak vagy ritka használathoz tökéletesen megfelelnek. Az oldalt kihajthat headset tartó is kellemes extra, legalább ha nem használjuk, akkor nem az asztalon foglalja a helyet a headset.

Összegzés

Az AOC AGON AG322QC4 jelenleg nagyjából 150 000 Ft környékén kapható itthon, mely nem kevés összeg. Egy egészen korrekt eSport monitor már 100 000 Ft környékén megvásárolható, de egy nagyobb és hasonló tulajdonságokkal rendelkező riválisért bizony sokszor jóval többet kell adnunk. Ilyen szempontból nézve nem olyan vészes ez az ár, az extrákkal együtt pedig igenis van létjogosultsága a piacon.

A viszonylag nagy méret kiegészülve a HDR és a FreeSync 2 technológiákkal bizony a konzolos piacon is jó ajánlattá emeli és utóbbi két extrából pedig a casual gamerek is sokat profitálhatnak, hiszen egyre több játék érkezik majd HDR támogatással, valamint a QHD felbontásban is egyre jobbak lesznek az fps számokat a hardverek erősödésének köszönhetően.

Összességében egy nagyon jó kis gamer monitort kapunk, ha nem eSport célokra, hanem casual lövöldözésre vagy éppen autós játékokhoz és konzolokhoz keresünk valami jó ajánlatot, mely kellemes extrákkal rendelkezik, akkor abszolút ajánlott választásról van szó.

Ad

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top