PC

Alcor Joy Android box – Boldogság a hétköznapokra

A televíziók piaca igen nagy változásokon ment keresztül az utóbbi néhány évben, a mai trendek nagy része pedig valóban jobb felhasználói élményekhez és több lehetőséghez juttat minket. Ilyen fejlesztés például a televíziók okossá tétele is, de ez a mai napig csak részben sikerült a gyártóknak, hiszen ezek a rendszerek általában lassabbak és ügyetlenebbek a felhasználók által elvárt szintnél. Ettől függetlenül új elvárásokat hoztak ezek a fejlődések, de ez nem jelenti azt, hogy a néhány éve vásárolt termékeket a kukába kéne dobnunk. Megjelentek ugyanis a külső okosítók, melyek közül nemrég az Alcor Joy járt nálam.

 

Alcor Joy 1Az apró dobozkán már önmagában is megtaláljuk a legfontosabb specifikációkat, funkciókat és magát az eszközt is szemügyre vehetjük. Felnyitva a dobozt egyből az Alcor Joy-jal találkozunk, alatta pedig a szükséges papírok, a HDMI hosszabbító és a tápegység kapott helyet. A leginkább egy termetes pendrive-hoz hasonlító eszközünk HDMI csatlakozóján kívül minden fekete színű, de ezzel nincsen probléma. További tartozékokra nem is lenne szükségünk, így elégedettek lehetünk a csomagban találtakkal, pláne úgy, hogy a tápként funkcionáló egység nincs egybekötve a kábelével, így később cserélni, illetve máshol felhasználni sem okoz majd gondot.

Alcor Joy 2

Az eszköz formavilágát nem igazán lehet hosszasan elemezni, de ez nem csak az Alcor megoldására igaz, hiszen a piac szinte összes szereplője nagyon hasonlóan néz ki. A pendrive-ra hajazó felépítéssel nincs is semmi gond, szépen megbújnak a televíziók mögött, ha pedig nem lenne elég hely az eszköznek, akkor a nagyjából 15 centiméteres hosszabbító megold minden problémát. Az áramellátás már nem ennyire kényelmes dolog, hiszen ahogy korábban említettem, kell hozzá egy külső tápegység, ami egyben az Alcor Joy kikapcsolási lehetőségét is kínálja. Így akik valamilyen minimalista felépítést terveztek a nappaliba vagy a szobába, azoknak gondot okozhat keresni egy egérutat a termék micro USB csatlakozója és a konnektor között. A külsőhöz tartoznak még a különféle csatlakozások is, melyek terén tesztalanyunk kimondottan jól teljesít. A mindössze 40 grammos apróságon ugyanis találunk egy 1.4-es HDMI csatlakozót, melyet főként a televíziókhoz fogunk majd használni, egy darab OTG-képes USB 2.0 csatlakozás a perifériáknak, két micro USB lehetőséget, melyek közül egy a tápellátásra hivatott, valamint a beépített MicroSD kártyaolvasó sem elhanyagolható pont.

Alcor Joy 3

Ezeknél a termékeknél a legfontosabb pont egyértelműen a hardver, hiszen a belsőből tudhatjuk meg, hogy a gyári megoldásnál valóban gyorsabb és okosabb lesz e az okostévénk. Szerencsére az Alcor mérnökei nem spóroltak ezen a téren, hiszen az Android 4.2 (Jelly Bean) rendszert egy négymagos, magonként 1.6GHz-en ketyegő RockChip megoldás és 2GB RAM hajtja. A belső tárhely mérte 8GB, de ebből természetesen megeszik néhányat a rendszer, viszont a microSD bővítésnek és az USB 2.0 csatlakozásnak hála ez nem jelenthet gondot. Ugyancsak fontos megemlíteni a vezeték nélküli technológiákat, melyek közül Bluetooth 4.0 és WiFi került a specifikációs lapra. Mindkét technológiának fontos szerepe van, hiszen az Alcor Joy kényelmes és praktikus használatának szinte alapvető feltétele az internetelérés, míg a Bluetooth modulnak köszönhetően percek alatt távirányítóvá léphet elő okostelefonunk vagy táblagépünk.

Ezzel el is érkeztünk a másik nagyon fontos ponthoz, a felhasználói felülethez és a használhatósághoz. A felhasználói felületet leginkább úgy lehet jellemezni, hogy használat közben televíziónk képernyője egy nagy táblagéppé lép elő, ilyenkor pedig bánhatjuk, hogy nappalink központi szórakoztatóelemének képernyője nem érintőképernyő. Így irányításra maradt nekünk az USB csatlakozás, mellyel az egér és billentyűzet már bevált párosát vehetjük segítségül, valamint a már említett Bluetooth, mely kapcsán sokan gondolhatjátok, hogy egy vezeték nélküli periféria szintén sokba kerül, de ebben az esetben legalább van egy kiskapu. Ez a kiskapu azonban csak azok számára érhető el, akik Android vagy BlackBerry OS 10 rendszerű okostelefonnal rendelkeznek, hiszen Androidra ingyenesen beszerezhető a U Stick Remote Controller(URC) távvezérlő alkalmazás, mellyel nagyon kényelmesen használhatjuk az Alcor Joy-t. A párosítás rendkívül egyszerű és gyors folyamat, utána pedig telefonunk vagy táblagépünk képernyője lesz az egérpadunk, ujjaink pedig az egeret helyettesítik.

Alcor Joy 4

Az említett módszerrel egyáltalán nem kell további extra költségekkel számolni az Alcor Joy megvásárlása után, így néhány perc elteltével már élvezhetjük az apróság előnyeit. Ezekből az előnyökből szerencsére viszonylag sok van. Az egyik legfontosabb dolog az a hardver és a szoftver együttese, mely tényleg egy nagy androidos géppé lépteti elő a televíziónkat, annak minden előnyével. A teljes értékű Google Play áruház segítségével beszerezhetjük kedvencünket az egyre jobb minőséget képviselő játékokból, feltelepíthetjük a számunkra fontos és általunk sokszor használt alkalmazásokat, illetve minden Google szolgáltatást egyszerűen használhatunk. Persze a médiaközpont funkció sem elhanyagolható, de ezen a téren leginkább a videólejátszást emelhetjük ki, hiszen a képnézegetés gyerekjáték, zenéket pedig nem sokan fognak az Alcor Joy segítségével hallgatni, de ettől függetlenül teljesen megfelelő ez a szolgáltatás is. A videólejátszásnál azonban érdemes a már jól bevált alkalmazásunkat beszereznünk, mert a gyárinál bizony sok jobbal találkozhatunk a Google áruházában. Ahogy a játékoknál, úgy a videók minőségénél is a hardverhez mérten kell nyújtózkodnunk, így ha lehet, akkor ne így próbáljuk meg lejátszani az online megvásárolt 10GB méretű fájlokat. Az átlagos Full HD filmekkel nincs semmi probléma, a sokszor használt MKV fájlokkal is szépen boldogult az apróság, a távirányító szoftver pedig a multimédiás feladatoknál is jól teljesít.Alcor Joy 5

Összeségében egy remek kiegészítőt ismertem meg az Alcor Joy személyében, mely ár/érték arányban is nagyon rendben van. Hálószobákba esti használatra és nappalikba valódi okosítónak is megfelelő ajánlatról van szó.

Pro:

Korrekt ár/érték arány
Valóban okossá teszi a televíziókat
Az Android rendszer minden előnye

Kontra:

Áramellátás megoldása

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top