PC

Alcor Codex – Kezedben a könyvtárad

A 21. században nagyon sokan temetik a könyveket, ugyanis a hagyományos olvasási lehetőséget sokak számára kiváltotta már az internet, a zenehallgatás vagy pedig valamilyen más, viszonylag modern tevékenység. Az utóbbi években azonban mintha újra divat lenne könyveket olvasni, a technológia fejlődésének hála pedig ehhez már nem kell magunkkal cipelni a mai eszközök mellett már igencsak súlyosnak mondható könyveket. Egy ideje ugyanis piacon vannak az úgynevezett E-book olvasók, melyek egyre jobb alternatívát kínálnak a művelődés ezen válfajához.

 

Alcor Codex 1Nemrég én is művelődtem egy kicsit, hiszen az Alcor Codex E-book olvasó vendégeskedett nálam, melyen néhány viszonylag rövid könyvet ki is pörgettem. Néhány éve még ódzkodtam az ilyesféle készülékektől, hiszen elég bénák voltak, illetve a hozzájuk beszerezhető tartalom is igen kevés volt a hagyományos könyvekhez viszonyítva. Az Alcor Codex E-book olvasó azonban remek példája annak, hogy hogyan is kell felépülnie és mit is kell tudnia egy szinte tökéletes E-book olvasónak.

Az Alcor szereti apró dobozban tálalni termékeit, ez pedig ezúttal sem alakult másként. A kicsomagolás közben az E-book olvasó és a szokásos papírok mellett csak a töltésre, illetve szinkronizálásra használható kábel várt rám, illetve számomra meglepetés volt a külön megvásárolható bőrtok, mely nagyon minőségi darab. A tokot egyébként több helyről is be lehet szerezni, az ára 2000 Ft alatt van, ennyiért pedig szinte kötelező és szuper vétel, néhány helyen azonban ajándékként jár a termékhez, így érdemes vásárlás előtt körülnézni. Kibontás után következett néhány óra töltés, közben pedig megnéztem a világháló ingyenes E-book kínálatát.

Alcor Codex 2A számítógéphez csatlakoztatva hamar felismerhetővé vált az eszköz, innentől kezdve pedig egy szokványos külső adattárolóként kell használnunk. Én magam csináltam egy könyvek mappát, amibe néhány tesztkönyvet gyorsan át is másoltam. Ezek között volt EPUB, PDF és TXT formátumú is, az Alcor Codex pedig minden gond nélkül elbánt velük. Alapból volt még egy Pictures és egy Music mappa is a gépen, előbbibe értelemszerűen képeket, utóbbiba pedig zenéket tehetünk, hiszen ezeket is támogatja az eszköz. A töltés viszonylag rövid ideig tart, nálam pedig 2 könyv alatt sem merült le a termék.

A külsőről még nem esett szó, pedig nagyon fontos egy olyan eszköz esetében, melyet sokan magukkal visznek a munkába vagy az utazásokra. Az Alcor Codex szinte észrevehetetlenül lapul meg táskánkban, hiszen a készülékház mindössze 9mm vékony, súlya pedig a gyári adatok szerint 221 gramm környékén van, ami szintén nem sok. Egy E-book olvasónál szintén nagyon fontosak a gombok, illetve azok elhelyezkedése, hiszen már-már könyvszerű olvasási élményre vágyunk. Szerencsére erre a területre is szántak időt a fejlesztők, hiszen minden gomb ott van, ahol lennie kell. A jobb oldalon egy felfelé és egy lefelé lapozó gomb található, alattuk pedig a háttérvilágítást aktiváló gombot találjuk meg. A készülék bal oldalán szintén három gomb kapott helyet, az előbbi kettő iránygombbal párhuzamosan egy jobbra és egy balra lapozásra szolgáló gomb kapott helyet, de ezek igazándiból a könyvek olvasásának ugyanúgy felfelé és lefelé lapoznak, tehát leginkább a menüben használjuk majd őket. A párhuzamos kialakításra az alattuk található Esc/Home gomb teszi fel a koronát, mellyel visszafelé lépkedhetünk a menüben, illetve a főmenüt érhetjük el bárhonnan. Alul kapott helyet a szokványos 3.5mm-es hangkimenet, a MicroSD kártyaolvasó és a töltésre, valamint szinkronizálásra szolgáló Micro USB kimenet. Felül csak a ki/be kapcsolásra használt kis gombocskát találjuk meg, hátul pedig feltűnhet az ötletesen kialakított hangszórónyílás.

Alcor Codex 3A rendszer szerepét elméletben egy 4.2-es Android tölti be, de természetesen ne olyan rendszerre gondoljunk, mint a táblagépek vagy az okostelefonok esetében. A kétmagos processzor és az 512MB DDR3-as memória elégségesnek tűnik, azonban nem számítsunk olyan gyorsaságra mint egy közép vagy felsőkategóriás okostelefon és táblagép esetében elvárható lenne, de a könyvfalók amúgy is türelmesek. Az E-book olvasók kapcsán sokan első ránézésre azt mondják, hogy kisebb a képernyő, mint egy normál könyv oldala, ez pedig így is van, azonban ahogy a legtöbb ilyen terméknél, úgy az Alcor CODEX esetében is nagyíthatunk a betűkön, illetve állíthatunk a háttérvilágítás erősségén, így szinte bárki számára élvezhetőek ezek az eszközök. A készülék egyébként egy 6 hüvelykes (758 × 1024) E-ink érintőkijelzővel rendelkezik, mely szerintem egy pont jól eltalált méret.

A menü elég egyszerű felépítésű, nagyok az ikonok és vastagok a betűk, így a fiatalok mellett az idősebb felhasználóknak sem lesz gondjuk ezen a téren. A támogatott formátumok listája igencsak hosszú, így EPUB, PDF, TXT, HTML, FB2, RTF és Mobi fájlokat is kezel az Alcor olvasója. Azt nagyon hasznosnak tartottam, hogy mielőtt kiválasztanánk egy könyvet, látjuk, hogy annak hány százalékánál tartunk, ami akár extra motiváció is lehet egy-egy nehezen beinduló könyv esetében. Egy ilyen termék nagyban függ a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoktól, amiről szerencsére elmondhatjuk, hogy hazánkban is egyre nagyobb teret nyer magának. Akik angol nyelven szeretnek és tudnak olvasni, azoknak főnyeremény egy ilyen E-book olvasó, hiszen számos ingyenes külföldi gyűjteményt lehet találni az interneten. A magyar nyelvre korlátozódott felhasználóknak már kicsit nehezebb a dolguk, de néhány kiadónál már rögtön E-book-képes formátumban vásárolhatjuk meg a kiválasztott könyvet, így a hazai piackép is egyre jobb.Alcor Codex 4

Összességében egy nagyon hasznos és jól megtervezett készülékről van szó, mely teljes mértékben képes kiváltani a hagyományos könyveket. Zenét hallgatni és képeket nézegetni valószínűleg nem sokan fognak egy ilyen eszközön, de ettől függetlenül örömteli, hogy erre is gondoltak a fejlesztők. A menü egyszerűségéért, az állítható fényerőért és háttérvilágításért még egy vállveregetést nyugodtan könyveljenek el a fejlesztők.

Pro:
Praktikus felépítés
Sok formátum támogatása
Extra funkciók

Kontra:
Picit magas ár

Alcor Codex 5

 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top