PC

Alcor Access Q913M – Harc a pixelekkel

Tesztlaborunkban az Alcor egyik “nagyképű” táblagépe járt, és elsősorban a jó árával és nagy kijelzőjével kíván hódítani.

What’s in the box?
A letisztult dizájnt felvonulató dobozban magát a Q913M-et egy hálózati töltőt, adatkábelt, USB OTG kábelt és egy fülhallgatót találunk egy rövid használati útmutató társaságában.

 


5
Megjelenés:

A Q913M eleje átlagosnak mondható. Itt nagyképűsködik a 9,7″-es IPS kijelző és felül a 0,3MPixeles előlapi kamera. A készülék tetején találunk szinte mindent: Itt leledzik a bekapcsológomb, a hangerőszabályzó gomb, a reset nyílás, a “D típusú” Micro HDMI csatlakozó, a micro USB csatlakozó (OTG támogatással rendelkezik külső eszközök csatlakoztatásához), a 3,5mm-es jack csatlakozó és az egyetlen hangszóró. A szálcsiszolt alumínium hátlapon találhatunk egy 2MPixeles “képalkotó berendezést”, a gyártó logóját valamit a microSD és SIM kártya foglalatot.

1
Anyaghasználat:
Anyaghasználatot tekintve nem találtunk olyan részt amibe bele kellene kötni, nagyon masszív, nem recseg-ropog, nem horpad be az eleje és hátulja. Minden elmondható róla ami a drágább modellekre jellemző. Egy kicsit talán érzékeny a karcokra az alu borítás. A készülék 585g-os súllyal büszkélkedhet, ami egykezes használatra hosszabb távon kényelmetlen lehet, ezért a kétkezes használat a javasolt.

2
Hardver:

A tablet lelke egy Rockchip RK3188 SoC. Ez négy darab 1,6GHz-es működő energiahatékony Cortex A9 maggal kívánja garantálni a zökkenőmentes működést egy Mali-400MP(1) GPU mellett. Ezekhet társul még 2GB DDR3 RAM, 16GB NAND Flash tárhely (elérhető 32GB-os verzió),egy beépített 3G Modem, ami 900 és 2100MHz-es WCDMA sávokon működik és telefonhívások emiatt nem bonyolíthatóak le a Q913M-mel. A hardver az AnTuTu benchmark alatt 23625 pontot ért el. Ezek szerint valahol a Xiaomi MI2 és a Lenovo K900 között helyezkedik el.

3
Kijelző:

A kijelző az egyik fénypontja és legnagyobb “gyengesége” is a cuccnak. Gyönyörű képe van, ami a hatalmas (2048×1536) felbontásnak és az IPS technológiának köszönhető, betekintési szögek “csak” 160° körüliek mert a kijelző nincs egybeépítve az ezt védő üveggel és 4:3-as képarányú. Természetes színekkel dolgozik, túlszaturáltságnak nyoma sincs. A feketék nem tökéletesek, erre rátesz (de csak egy kiskanállal) a kijelző széleinek egyes pontjain megfigyelhető beszűrődő fény ami a hátérvilágítástól származik. Amit elfelejtettem meglíteni, hogy ez a fényjelenség a fém burkolat és a műanyag előlap találkozásánál is megfigyelhető. A nagy felbontás és az MP1-es konfigurációjú Mali-400-as GPU kombója néha elég masszív szaggatást generál egyes alkalmazásokban és néha a felhasználói felület megjelenítése közben is. De 99%-ban sikerrel veszi az akadályt a GPU és folyékony működés jellemző.

Multimédia:
A nagy kijelző legfőbbképpen tartalomfogyasztásra alkalmassá teszi a készüléket és ebben a szoftver is segíteni fog minket.
Audio fájlokból MP3.FLAC,WAV,APE az elfogadható (alakalmazás telepítésével több is lejátszható), videoformátumok közül az MKV,AVI,MOV,VOD és az MPEG formátumok a támogatottak. (ezt is bővíthetjük pl. MXPlayerrel). 1080p-s .mkv tartalmakat gond nélkül lejátszotta. 4K-s tartalmak jelátszása már nem volt zökkenőmentes és az is csak szoftveres úton. Kamerát nem részletezném. Arra alkalmas, hogy gyorsan elkapjunk vele valamit valamilyen nézhető minőségben, de nem is fotózásra való ez a tablet. A jack csatlakozóhoz hangszórót vagy fejhallgatót csatlakoztathatunk. Minőségre hangszóró használata esetén nincs panasz. De fejhallgató (kis impedanciájú ~16Ω) használata esetén már nem valami jó a helyzet: Mély hangokra olyan módon reagál az integrált audio, hogy egyszerűen torzít (clippel) és élvezhetetlen lesz a zene. Egy 20Ft-os műveleti erősítő még szerintem beleférhetett volna.

Kapcsolati lehetőségek:

A készülék képes kihasználni a már fentebb említett WCDMA hálózatokat megfelelő mobilinternet előfizetéssel karöltve. Rendelkezik továbbá b/g/n Wi-Fi-vel, valamint 4.0-ás Bluetooth modullal (Bluetooth LE támogatásról nincsenek információink). 3G vétel stabilnak mondható. Szolgáltatótól függően változhat ez. De a Piros szolgáltató mobilkapcsolatával Budapesten belül nem volt probléma. Wifi vételi erősség elég komolynak mondható. Egy földelt vasbeton szerkezetű épületben is kiválóan szívta magába az internetet. Ellentétben a Lumia 520-as készülékemmel. 

4
Szoftver:

A Q931M-en az Android 4.4.2-es (KitKat) teljesít szolgálatot. Ebből is egy módosítatlan verzió. “Extra” alkalmazások is csak ilyen APK Installer,File Explorer,stb található meg. További alkalmazásokat a Play Áruházból szerezhetünk be, a letöltött alkalmazások zöme gond nélkül futott.

Mindennapi használat és Személyes vélemény:
Az Alcor Q913M hogyismondjam… “Társ volt a mindennapokban”. Iskolában, otthon, útközben ha kellett csak előkaptam (9,7″-os létére elég ijesztő tud lenni  ) és használatba vettem. Mindig működött, a Reset nyílást nem kellett igénybe vennem.
Alkalmazások pöccre indultak, bár nem volt zökkenőmentes a működés, de jól csinálja azt amit csinál. Nekem tetszik a Q913M, eleinte óvatosan forgattam a kezemben, nem valami nagy lelkesedéssel, de ahogy használtam megtetszett és egyre inkább kialakult egy ilyen “Must have” feeling bennem. 9,7″-os, szép képe van, alapfeladatokra teljesen alkalmas, akkuidő… Apropó akkuidő: Reggel levéve a töltőről és egész nap használva (ez kb. 5óra kijelzőidőt jelent közepes fényerőn) csak délután kezdett el sírni a töltőért. Játszani is tudtam, ha kedvem tartotta. Egyszerűbb játékok futtatása nem okoz gondot, a 3D-s cuccok futtatása már nem éppen folyamatos. Ezek közül is az egyszerűbbek futnak jól (60FPS) a komolyabb hardverigényű alkalmazások már hajlamosak akadozni. Egy szóban: Kell! Ennyi pénzért (~45000Ft) nincs 3G-s, 10″-os tablet ilyen kijelzővel, megfelelő szervízháttérrel és garanciával.

Pro:

  • Nagy és szép kijelző
  • 3G
  • Jó akkuidő
  • Jó ár

Kontra:

  • Kicsit lomha hardver (árat is tekintve nem is olyan lomha)

Mindent egybevéve nagyon kellemes gép. Használható, nem diavetítés a használata,
3G-s, tűéles a képe, relatív olcsó és ez amivel igazán képes hódítani. Ezért kiérdemelte az Ezüst értékelést.

Az Alcor Q913M tabletet az Expert Zrt.-től kaptuk tesztre. Ezúttal is köszönjük nekik.
expert logo

 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top