PC

Akkutippek a Toshibától – így tarts karban!

Jó időben nem szívesen ülünk a sötét szobában, igyekszünk a szabadban dolgozni és szórakozni is. Persze csak akkor, ha a munkánk ezt lehetővé teszi. A szabadtéri foglalatosságnak számos korlátja van, a hordozható eszközök akkumulátorai viszonylag hamar lemerülnek. Az elmúlt években ezt a gyártók felismerték, így nagy gondot fordítanak a laptopok, tabletek, telefonok fogyasztásának csökkentésére, és egyúttal a beépített áramforrás üzemidejének meghosszabbítására.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy tárgyaláson, útközben vagy az iskolában vagyunk – és akkor jön a horror: az akku mindjárt lemerül. Lehet, hogy otthon maradt a tápegység, vagy épp nincs a közelben konnektor. Az akkumulátorból egyre csak fogy a töltés, de még van egy csomó dolog, amit meg kellene csinálnunk. Persze a remény hal meg utoljára. Bízunk abban, hogy az akku még kitart addig, hogy a fontos emailt vagy dolgozatot megírjuk, de azért egy csomó dolgot tehetünk annak érdekében, hogy az üzemidőt meghosszabbítsuk. 

lemerült smallTöbbféle stratégiát is választhatunk. Előre felkészülhetünk arra, hogy egész nap nem leszünk konnektor közelében, és ennek ellenére minél hosszabb ideig használni szeretnénk laptopunkat. Ugyanakkor van néhány módszer akkor is, ha csak néhány további percet szeretnénk kifacsarni az akkuból.

A rövidtávú stratégiáink célja, hogy az utolsó pillanatokra is maradjon elég szufla az akkuban.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a tárolt energia mennyisége növekszik, pusztán annyit tehetünk, hogy az eszköz fogyasztását a minimálisra csökkentjük, így van esélyünk arra, hogy az utolsó feladatot is elvégezzük.

Bekapcsolhatjuk a laptopok akkukímélő, vagy más néven eco üzemmódját

A számítógéppel végzett különböző feladatok nem egyformán terhelik meg a hardvert. Játék közben sokkal magasabb teljesítményre van szüksége, mint egyszerű szövegszerkesztésre. A modern eszközöket úgy alakították ki, hogy a használatnak megfelelő energiaséma beállításával az akkumulátor üzemidejét meghosszabbíthassuk. Ezeket a Vezérlőpultban találjuk.

Kikapcsolhatjuk a nem használt eszközöket

Egy eszköz akkor fogyasztja a legkevesebbet, ha ki van kapcsolva. Ez az elég egyértelmű megállapítás is segíthet abban, hogy notebookunk kevesebbet fogyasszon. Kikapcsolhatjuk például az épp nem használt optikai meghajtót, lecsatlakoztathatjuk a külső merevlemezt, billentyűzetet vagy egeret. Ha nincs szükségünk rájuk, a rádiófrekvenciával működő modulokat (wifi, bluetooth stb.) is leállíthatjuk.

Beállítások

keyboardA kijelző is jelentős fogyasztó. Ha a fényerőt csökkentjük, rengeteg energiát spórolhatunk. Ugyanez igaz a billentyűzet háttérvilágítására is, kedvező fényviszonyok mellett nem feltétlenül van szükségünk erre a funkcióra. A felbontás csökkentésével és a hang kikapcsolásával is sok energiát takaríthatunk meg, így az akku üzemideje tovább növelhető.

Egyes alkalmazások bezárása, a munkafolyamatok egyszerűsítése

A sokféle futó alkalmazás szintén nagy energiafaló. A notebook használati módjának megváltoztatásával, a folyamatok egyszerűsítésével is rengeteg energiát spórolhatunk. Több alkalmazás egyidejű futtatása remek dolog, ugyanakkor megterheli a processzort, így rendkívül energiaigényes. Akkumulátoros üzemmódban használjunk egyszerre egy alkalmazást, illetve kerüljük a nagy számításigényű programokat.

Az akkumulátor kezelése

Az akkumulátorok egyik legnagyobb ellensége a túlmelegedés. Ügyeljünk arra, hogy az áramforrást ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Ha például kültéren használjuk eszközünket, gondoskodjunk arról, hogy ne érje közvetlen napsütés, és szellőzése is mindig megfelelő legyen. Ezen felül persze nagy gondot okozhat, ha a notebook szellőzőnyílását szennyeződés, por eltömíti, vagy esetleg mi magunk takarjuk el. A laptopok belső tisztítását bízzuk szakemberekre, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy mi magunk ne zárjuk el a levegő szabad áramlását.

Új eszköz beszerzése

Mindezeken túl természetesen dönthetünk korszerűbb eszköz megvásárlása mellett is. Manapság a gyártók egyre fejlettebb technológiával egyre kevesebbet fogyasztó eszközöket gyártnak. Az akkumulátorok technológiája is fejlődik, így egy feltöltéssel egyre hosszabb ideig tudjuk notebookunkat használni.

A 2 az 1-ben eszközök általában egy tabletet és egy megfelelő dokkolót (egy billentyűzetet) tartalmaznak. Ezekbe a csatolt részekbe több gyártó is kiegészítő akkumulátort épít be. A Toshiba a közelmúltban mutatta be Satellite Click Mini nevű eszközét. Ebbe alacsony fogyasztású Intel Atom processzor működik. A billentyűzet egy kiegészítő akkumulátort is tartalmaz, így notebook üzemideje a gyári adatok alapján akár 13 óra is lehet. Ezzel egy hosszabb repülőutat, vagy másfél munkanapot is túlélhetünk. Az egészben az a legjobb, hogy a kis laptop (illetve a fejlesztő) helyettünk gondolkodik. Amikor akkumulátorról használjuk, először a billentyűzetben lévő áramforrást fogyasztja, így amikor az lemerül, a tablet önállóan, érintésvezérléssel is használható marad. Hálózatra kapcsolva ugyanezt végzi fordítva: először a táblagép töltődik fel, majd amikor ez megtörtént, a kiegészítő akku következik.

Be kell lássuk, hogy az eszközök akkumulátoros üzemidejének meghosszabbítása jelen pillanatban a gyártók egyik legjelentősebb feladata. Természetesen újabb technológiákat is fejlesztenek, ugyanakkor jó néhány évet kell várnunk még, mire ezek kiskereskedelmi forgalomban is kaphatók lesznek. Addig is a meglévő lehetőségekkel kell megoldani a problémát. Az említett használati tanácsok mellett érdemes új műszaki jellemzőkkel rendelkező termékeket vásárolni, hiszen ezekben már a legújabb fejlesztéseket és trükköket is megtaláljuk.

click mini small

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top