Bemutató PC Top

Zalman M4 Bemutató

A jól ismert dél-koreai gyártó egy új, Mini-Tower formátumú számítógépházzal jelentkezett a piacon, amely nemcsak nagyon vonzóan néz ki, hanem funkcionalitásával is előljáró. Ugyanakkor kiváló légkeringést biztosít, garantálva az optimális hőmérsékletet és a hatékony működést. Fedélzetén ARGB világítással is rendelkezik.

Az M4 megjelenése és építési minősége

Az M4 White modell minimalista dizájnjával és átgondolt kivitelezésével hívja fel magára a figyelmet. A Zalman új Mini Tower számítógépháza fehér és fekete változatban kapható. Az M4 White egy kompakt ház, amelynek méretei 385 x 208 x 425mm, súlya pedig kevesebb mint 4kg. Kizárólag mATX és Mini-ITX alaplapok befogadására tervezték. A teljes szerkezet tömör acélból és műanyagból készült. A ventilátorokat eltakaró, fekete hálóval ellátott fehér műanyag előlap könnyen eltávolítható, ami megkönnyíti a tisztítását. Emellett a fehér műanyag és az acél összhangja révén a ház esztétikája is megmarad, ami még a drágább megoldásoknál sem mindig jellemző.

A ház belsejében három 120mm-es ventilátor található, ZA1225BSL felirattal. A negyedik ventilátor a ház hátsó részén található. Az alaplaphoz egy 3 tűs csatlakozóval csatlakoznak, a csatlakozási folyamatot pedig a megfelelő elosztó segíti. Az ARGB világítás vezérlése 3 pólusú 5V-os csatlakozókkal történik, amelyek egy egyszerű vezérlőhöz csatlakoznak, amelyet SATA-ról táplálnak. A színeket vagy a reset gombon keresztül, vagy az alaplaphoz csatlakoztatva lehet kezelni.

Az M4-es modell az üvegajtókkal egészen biztosan jó néhány szimpatizánst szerez majd az évek során. Ezek zsanérokra vannak szerelve, ami érdekes megoldás. Erős mágnesek tartják őket a helyükön, így könnyen kinyitható, az üveg eltávolításához pedig egyszerűen csak felfelé kell húzni. Ami az elülső portokat illeti, egy USB 2.0 port és két 3.0 Type-A port található a szokványos panelen. Sajnos az M4 nem rendelkezik USB-C porttal.

Kompatibilitás

Az M4 White számítógép összeszerelését illetően bizonyos korlátokat szem előtt kell tartani. A tápegység hossza nem haladhatja meg a 140mm-t, a grafikus kártya hossza 320mm-re van korlátozva, a CPU-hűtő maximális magassága pedig 157mm lehet. Ami a ventilátorokat illeti, a ház felső része két 120mm-es egység beépítését teszi lehetővé, az elülső három 120mm-es ventilátor pedig két 140mm-es ventilátorral helyettesíthető. Ami a vízhűtést illeti, az M4 lehetővé teszi egy 240mm-es radiátor beszerelését a felső és az elülső részen, valamint egy 280mm-es radiátor beszerelését az elülső részen. Szerény mérete ellenére a ház meglehetősen tágasnak bizonyul.

Ami a tárolóhelyet illeti, a ház alagsorában van egy rekesz 3,5″ vagy 2,5″ meghajtók számára. Ezenkívül két 2,5″-os meghajtó is elhelyezhető az alaplap mellé a fő térben. A meghajtók hozzáadása egy ilyen kis házban azonban kihívást jelent a kábelkezeléssel okán. Megítélésünk szerint az M4-hez egy moduláris tápegység kötelező beruházás. Ezenkívül a házban a kábelkezelés meglehetősen ésszerű, köszönhetően a rendelkezésre álló kábelkötegelő rögzítőnek és kábelátvezetőknek. A ház elég kicsi ahhoz, hogy az olyan kábeleket, mint a HD Audio vagy az USB 2.0, a megszokottól eltérő módon lehessen elvezetni.

Ami a Zalman M4-ban tapasztalható hőmérsékletét illeti, az a kiválasztott alkatrészektől függ. A kocka alakja miatt nem optimális megoldás egy RTX 4090 és egy Core i7-13700K számára. Ha azonban egy jóval kisebb RTX 4060 vagy 4070 mellett döntesz egy középkategóriás processzorral, akkor nem lehet gond. A ház ventilátorai meglehetősen lassan forognak, így nem generálnak nagy nyomást, de az M4 kis mérete az előnyükre válik. Összességében nem okozhat gondot a megfelelően kiválasztott alkatrészek hűtése.

Néhány szó összefoglalóan

Összefoglalva, a Zalman M4 White ház kellemesen meglepett a felépítés minőségével és elegáns megjelenésével. Egyszerű és jól átgondolt dizájnról van szó, amelyet a fényesen csillogó ARGB ventilátorok fokoznak. A színek átmenete szivárvány üzemmódban talán nem olyan egyenletes, mint a jóval drágább megoldásoknál, de az egyszínű színek remekül mutatnak. A Zalman M4 White már elérhető Magyarországon, nagyjából 25-30 000 Ft közötti áron. Azoknak, akik kompakt PC-t szeretnének építeni anélkül, hogy bankot robbantanának, a Zalman M4 White abszolút ajánlható választás.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top