Bemutató Gaming Top

XPG Summoner – Ilyen egy minőségi mechanikus billentyűzet

Az ADATA márkanév elsősorban a memória és a NAND flash alapú tárolási megoldásairól vált ismertté. A 2001-ben alapított vállalat almárkája, az Xtreme Performance Gear (XPG) sokáig csak a nagyobb teljesítményű memóriamodulok és SSD-k gyártásával foglalkozott, azonban néhány éve a márka bővítette a portfólióját, így a memória és tárolómegoldások mellett manapság perifériák, számítógépházak, tápegységek, hűtések, laptopok és asztali mini PC-k is megtalálhatók a gyártó kínálatában, sőt a márka még koffeintartalmú gamer rágógumi értékesítésével is foglalkozik. Az XPG széleskörű termékkínálatából nemrégiben a Summoner billentyűzet kipróbálására nyílt lehetőségünk.

Prémium minden tekintetben

Függetlenül attól, hogy a Summoner a gyártó első mechanikus billentyűzete, egy kellőképpen prémium perifériát sikerült összehoznia az XPG mérnökeinek. A billentyűzet kapcsolók alatti területe homokfúvott alumíniumborítást kapott, míg a váz alsó része, amely a PCB-t is rejti jobb minőségű műanyagból készült. A billentyűzet elülső részén egy USB passthrough port is helyet kapott, így lehetővé teszi különböző adattárolók, wireless adapterek, vagy más perifériák csatlakoztatását is. Az ugyan csak angol kiosztásban elérhető Summoner valódi Cherry MX kapcsolókkal lett felszerelve, így szinte garancia az 100 milliós gomblenyomási élettartam biztosítása.

A billentyűzet nem mellesleg Cherry MX Blue, Red és MX Speed kapcsolókkal is elérhető, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő megoldást, amelyből az MX Red kapcsolókkal szerelt verziót volt alkalmunk kipróbálni. A Summoner nem mellesleg dedikált hangerőszabályozóval és egy mute gombbal is rendelkezik, ezzel lehetővé téve a hangerő egyszerű beállítását, valamint a hangsávok egy gombnyomásra történő némítását is. Az FN funkciógomb segítségével már a multimédiagombok is elérhetők, beleértve a lejátszást, a szüneteltetést és a zeneszámok váltását. Szintén az FN és a felső funkciógombok segítségével érhetők el a profilváltó/makró gombok is, valamint a játékos üzemmód is, amely letiltja a Windows gomb megnyomását, valamint az Alt + F4 és az Alt + Tab kombinációkat, hogy azok ne zavarjanak be a játékélménybe.

A Summoner természetesen 100% anti-ghosting funkcióval rendelkezik, így lehetővé teszi az összes leütött gomb egyszerre történő érzékelését, ellentétben a hagyományos USB billentyűzeteknél megszokott 6 gombbal. Természetesen a billentyűzet RGB világítással rendelkezik, amelyhez 7 eltérő effektet (statikus, légzés, lenyomás utáni világítás, robbanás effekt, színátmenet, szivárvány és WASD mód) mellékelt a gyártó. A XPG Prime szoftver segítségével már 9 effekt is elérhető, valamint teljesen testre is szabhatjuk az egyes gombok világítását 16,8 millió szín valamelyikével. A billentyűsapkák ugyan csak ABS műanyagból készültek, azonban a gyártó mellékel 9 extra piros színű billentyűsapkát is a nagyobb testreszabhatóság érdekében. A billentyűzet kialakítása meglehetősen masszív, amelyet a 449 x 135 x 44 mm-es méretei és a 951 grammos súlya is alátámaszt. Érdemes azonban kiemelni, hogy a Summoner mágneses, műbőr borítású memóriahabos csuklótámasszal is rendelkezik, amely jelentősen javít a használati kényelmen, ráadásul az XPG megoldása a legolcsóbb fém borítással rendelkező, Cherry MX kapcsolós billentyűzet, amely mágneses műbőr csuklótámasszal rendelkezik.

Használat közben

Az XPG Summoner tökéletesen visszaadja azt az élményt, ami miatt a mechanikus billentyűzeteket szeretik az emberek: reszponzív, gyors és pontos. Függetlenül a kapcsoló típusától, használat közben a billentyűzet nem fog csalódást okozni. A Cherry MX kapcsolók valóban felérnek a reputációjukhoz, persze ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéb megoldások rosszabban lennének. A világítás elegáns, azonban a szürke alumíniumborítás kevésbé veri vissza a fényt, így inkább csak a sapkákon lévő gombok rajzolatából szűrődik ki a fény. Ezt esetleg pudingkapcsolókkal még lehet javítani. A csuklótámasz rendkívül kényelmes, azonban időtállóságáról nem igazán tudunk pontos infókat mondani.

Az XPG Prime RGB szoftver használatához szerencsére nincs szükség fiók regisztrálására, a támogatott eszközök felismerése pedig automatikus. Amennyiben a szoftver nem találja meg a billentyűzetet, felajánlja a Firmware frissítésének lehetőségét is, amely telepítését követően már elérhető lesz a periféria a vezérlőfelületen. Természetesen minden gomb egyedileg személyre szabható, azonban a makrókat az F funkciógombokon kívül nem igazán ajánlott más gombokra helyezni. A szoftver felülete átlátható és tud mindent, amire egy játékosnak szüksége lehet.

Vélemény

Összességében az XPG Summoner egy remek billentyűzet a maga 35 000 Ft-os árához mérten. Valódi Cherry MX kapcsolókkal lett felszerelve, támogatja az RGB világítást, emellett egy nagyon kényelmes memóriahabos műbőr csuklótámasszal is rendelkezik, így igazán nem lehet rá panaszt mondani. Ha valaki egy kényelmes, Cherry MX kapcsolós, RGB-s billentyűzetet keres csuklótámasszal, irreálisan magas árcédula nélkül – és nem jelent problémát az amerikai 104 gombos kiosztás -, annak a Summoner remek vételnek számíthat.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top