PC

Teszt – MSI Z170A GAMING M5 – Egyensúlyban az erő

A processzorgyártók órisái hatással vannak az alaplapok piacára, hiszen a partnerek akkor tudnak igazán új modellekkel előállni, ha az Intel vagy az AMD új chipkészletet és processzorokat mutat be. Nemrég megérkezett az Intel Z170-es chipkészlet, vele pedig az új Skylake család, mely egyelőre viszonylag kevés taggal képviselteti magát, de az már tisztán látszik, hogy az utóbbi évek egyik legfontosabb és legtöbb változást hozó frissítéséről van szó.

 

msi z170a gaming m5 product pictures boxshot 1

Az új processzorok ugyanis nem kisebb dolgot vettek a vállukra, mint a DDR4-es memóriák elterjesztését, aminek a memóriagyártók nagyon örülnek. Nem kell azért megijedni, itt nem hatalmas piaci összejátékról van szó, hiszen ezzel a felhasználók is jól járnak. Az új moduloknak hála javuló teljesítményekkel, modernebb hardverekkel és újgenerációs megoldásokkal találkozhatunk a következő években. Persze továbbra is igaz, hogy a DDR4-es modulok, az új Intel Skylake processzorok és a Z170-es alaplapok is a játékosoknak és a komoly számítási teljesítményt igénylőknek nyújtanak mérvadó előrelépést.

msi z170a gaming m5 product pictures 2d1

Az MSI minden új chipkészlet és processzorrajt esetében az elsők között mutatja be újdonságait, ez pedig az Intel Skylake család esetében sem alakult másképpen, ráadsául a Z170-es chipkészletet igen széles palettával nyitotta a vállalat. A különlegesebb darabok mellett ugyanis belépőszintű változatot és a szokottnál több gamer-orientált modellt is kaptunk.

msi z170a gaming m5 product pictures 3d1

Hozzánk egy igazán komoly alaplap jött tesztelésre, melyet MSI Z170A GAMING M5 néven találtok meg a hazi boltok polcain. Az itthon nagyjából 60 000 Ft környékén beszerezhető újdonság a középkategória legfelsőbb szegmensében versenyez és minden olyan technológia megoldást megkapott, mely elérhető a piacon.

Az alaplapok piacán nincs olyan könnyű dolgunk, ha meg akarjuk találni a megfelelő megoldást, hiszen a gyártók sokszor közel azonos modelleket mutatnak be, melyről természetesen nem ők tehetnek, hiszen a chipkészletek adottak, valamint a legújabb technológiák sem gyártó-specifikusak. Ez a helyzet állt elő az Intel Z170-es chipkészleténél is, hiszen az MSI gamer alaplapjának olyan riválisokkal kell versenyeznie, mint például az ASUS ROG vagy a Gigabyte G1.Gaming széria tagja.msi z170a gaming m5 product pictures 3d3

Azért az MSI tarsolyában akad néhány különlegesség, melyek még vonzobbá teszik az MSI Gaming családot. Azt bizonyára kevesen tudják, hogy a normál tesztek mellett ezekkel az alaplapokkal 24 órás online és offline tesztet hajtanak végre az MSI szerződtetett eSport játékosai. Az 1 éves XSplit Gamecaster prémium előfizetés sem rossz, hiszen a szolgáltatás 9 dollárba kerül egy hónapban. Az extrák után térjünk át a kicsit unalmasabb részre.

A megbízhatóságot az új, titánium elemekkel megerősített Military Class 5-ös komponensek biztosítják, a processzorok estében pedig a 6. generációs Intel Core, Pentium és Celeron modelleket támogatja az alapalap, melyek LGA 1151-es foglalattal rendelkeznek. A DDR4-es memóriák terén a 4 slotba összesen 64GB-ot pakolhatunk, az alaplap pedig támogatja az OC lehetőséget, tehát 3600MHz sem jelent neki gondot. Az USB csatlakozások esetében fontos kiemelni az új USB 3.1-es megoldásokat, melyekből összesen nyolcat kínál a gyártó, ami bőségesen elegendő kell hogy legyen egy gamer számára, ráadásul a Type-A és Type-C kábelekkel sem lesz gondunk.

msi z170a gaming m5 product pictures io

A végére pedig jöjjön néhány MSI-exkluzív technológia, a sort pedig az Audio Boost 3 nyitja. A 8-csatornás audio-megoldás a Nahimic Sound Technology segítségével lett még jobb, de nem mehetünk el a két erősítő és az aranyozott csatlakozások mellett sem. A Gaming LAN szolgáltatás előtérbe helyezi a játékunkat, ha az adatátvitelről van szó, így nem kell aggondnunk, hogy a tálcán hagyott több szoftver sokat foglal a sávszélességből.

A hiányosságok terén egyedül a WiFi és Bluetooth modult említhetnénk meg, de a friss kínálatban ez egyelőre a feljebb tanyázó megoldások ismérve, másba pedig nem lehet belekötni. Az MSI Z170A GAMING M5 egy remek gamer alaplap, mely természetesen nem csak a játékosoknak jelent biztos alapot. Az ára nagyjából rendben is van, az MSI-től pedig megszokhattuk, hogy itthon is számos akcióval, ajándékkal kedveskedik a vásárlóknak, így érdemes lehet megvárni az ünnepi szezont, hiszen akár olcsóbban és némi extrával is hozzájuthatunk ehhez a remek alaplaphoz.

gold transparent HU másolata

 

 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top