Bemutató PC

MSI GS65 Stealth Thin 8RF Teszt

A játékosoknak szánt laptopok piaca óriásit lépett előre az elmúlt pár évben, hiszen korábban még csak vaskos és árban nem túl optimális választást jelentő modelleket tudtak felmutatni a gyártók, ám néhány éve nagyon összekapták magukat és egyre több a reálisabban árazott és meglehetősen kompakt modell. Az MSI már régóta jelen van ezen a piacon, nemrég pedig egy olyan megoldásuk jutott el hozzánk, melynek elődje kitaposta a mai modern gamer laptopok útját.

Az MSI GS szériája és pontosabban a GS60 az első olyan megoldások közé tartozott, mely vékony és könnyű kialakítása ellenére felsőkategóriás mobil megoldásokkal érkezett. Ezt jó néhány utód követte nagyjából hasonló külsővel és adottságokkal, azonban mai tesztalanyunknál, az MSI GS65 Stealth Thin 8RF-nél tovább csavartak a kapcsolókon, az eredmény pedig egy még kompaktabb és még erősebb masina, mely könnyen elfeledteti velünk, hogy néhány éve még milyen szenvedés volt egy gamer laptop használata.

Külső és első benyomások

Az első, ami eszünkbe juthat a külsővel kapcsolatban, hogy sajnos a látszat néha csal. A marketing anyagokon, képeken, videókon és még élőben is kicsomagolva és az asztalra téve egy igazi prémium megoldást láthatunk magunk előtt. A letisztult, arany-fekete külső nagyon jól áll a gépnek, az oldalsó hűtőrácsok egyedi formavilága nagyon jól el lett találva, az összhatás pedig nem egy 8cm vastag műanyag tömb, hanem egy vékony, könnyű és eleganciát sugárzó, akár az üzleti világba is tökéletesen beleillő prémium termék. Egészen addig, míg kezünkbe nem vesszük, fel nem emeljük, ki nem nyitjuk és el nem kezdjük használni.

Noha nem pehelysúlyú, a maga 1,9 kilójával egy kézzel is felemelhető és összességében könnyed gépről van szó. Viszont ami messziről masszív fémnek és prémium külsőnek tűnt, az megfogva már egy igencsak egy fele vagy akár harmad ennyibe kerülő gép érzését hozza vissza. A váz könnyen benyomható, recsegős, ropogós, lehangoló élmény. Persze messze nem vészes és a működést egyáltalán nem befolyásolja és valószínűleg az is igaz, hogy nekünk voltak túl magasak az elvárásaink, de erről az MSI is tehet, mert maga a gép tényleg gyönyörű és abszolút prémium érzetet kelt, csak ne fogjuk meg. Ehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy jelen tesztalanyunk már jó néhány kézen átment, ezerszer ki lett nyitva, be lett csukva, ki-be szedték a dobozából és ki tudja hány száz órát nyúzták már, de ez akkor sem mentség, kissé becsapva érezzük magunkat, pláne úgy, hogy tudjuk, hogy az MSI-nek megvannak a képességei és erőforrásai arra, hogy tökéletesebbre faragják a gépet.

Az a nem túl hiteles minőség talán a belsőnek is köszönhető, hiszen messze nem mindegy, hogy a háztető alatt hogyan állnak össze a bivalyerős hardverek. Mindenesetre ezt az első elkészült modelleknél már érezni kellett volna, de ahogy már mondtuk, ne tessék megijedni, egyáltalán nem vészes a helyzet, csupán kissé illúzióromboló.

A külsőnél járva menjünk is körbe a gépen, hiszen szerencsére bőven van miről beszélni. A két oldalt aranyozott, hátul pedig feketére festett hűtőrácsok nagyon jól mutatnak, mellettük pedig számos csatlakozást kapunk. A készülék bal oldalán kapott helyet az Ethernet csatlakozás, kiegészítve két USB 3.0 porttal és a fejhallgató, valamint a mikrofon csatlakozásával. A jobb oldalon még egy USB 3.0 csatlakozást találunk, amit egy Thunderbolt 3-as USB-C port és egy miniDP, valamint egy HDMI csatlakozás egészít ki a töltőnek való hely mellett. Összességében tehát abszolút jól felszerelt, szinte minden igényt kielégítő csatlakozásokról beszélhetünk, ami nagy piros pont a gyártónak.

Felnyitva a gépet a 15,6 hüvelykes panellal találjuk szembe magunkat, ami később részletesebben is kielemzünk majd. A webkamera bőven elfért a felső keretben, mely egyáltalán nem vészesen vastag és oldalt még vékonyabb. Az alsó kereten egy fekete MSI logó kapott helyet, ha már használták az arany színt, talán jó lett volna itt is azt látni, ahogy például az alatta elhelyezkedő bekapcsológomb és a trackpad körül. A billentyűzet felett tehát csak a bekapcsológomb és a masszív hangszórók kaptak helyet, az alatta található trackpad pedig nem óriási, de nem is kicsi, inkább átlagosnak mondhatnák és ez nem csak a méretére, hanem a minőségére is igaz.

Billentyűzet

A laptopbillentyűzetek minősége általában messze van az asztali megoldásokétól, de a gamer gépeknél már jó ideje tartanak a komolyabb együttműködések a két terület nagy gyártói között. Az MSI például a SteelSeries-szel dolgozik közösen azon, hogy minél jobban használható és természetesen funkcióban gazdagabb megoldásokat építhessen a gépeibe.

Ezt egyenesen SteelSeries billentyűzetnek hívják, de persze továbbra is messze van a mechanikus társaitól. A gombok rövid utat járnak be, nagyjából 1,4mm-ről beszélhetünk, de meglehetősen jó visszajelzéssel rendelkeznek és könnyen lenyomhatóak a 70 grammos nyomásérzékelésnek köszönhetően. Persze a hosszabb játékmenetekben továbbra is a külső megoldások használatát ajánlanánk, azért játék közben sem éreztük azt, hogy különösen nagy hátrányba lennénk.

A billentyűzet nem mondható zsúfoltnak, hiszen kivették a teljes Numpad részt. Jól átgondolt, könnyen megtanulható kiosztással van dolgunk, melynél azért sűrűn kell a funkciógombot használni, ha állítgatni akarjuk a dolgokat. Nem mehetünk el az RGB háttérvilágítás mellett sem, mely egyre több gamer laptopban kap helyet. Itt a SteelSeries név már garantálja, hogy a jobb megoldások egyikével van dolgunk, amit úgy szabhatunk személyre, ahogy csak akarunk. A szoftver meglehetősen egyszerű és átlátható, sokat nem is érdemes erről beszélni, ez a rész nagyon jól el lett találva, akár egy az egybe átvihető a következő szériákba.

A matt felületű Synaptics trackpad messze van egy egy Macbook megoldásától és a jobb prémium gépekétől, de a mindennapokban azért jól használható. Természetesen a játékosok számára egyértelműen egy külső egér használata az ajánlott, de mondhatjuk akár kötelezőnek is, ez alól viszont egyik gamer laptop sem kivétel. Az elsőre furcsa lehet, hogy csak a trackpad alsó fele funkcionál gombként, a felsőrész stabil, ha pedig biztosra akarunk menni, akkor leginkább a két alsó sarkot érdemes használni.

Kijelző

Az MSI büszkén hirdeti, hogy a 15,6 hüvelykes Full HD panel egy IPS-szintű 144Hz-es képfrissítéssel rendelkező, gamerek számára remek megoldás. Itt abszolút igazat kell adnunk a marketingnek, kijelzőre panaszunk nem igazán lehet. Az IPS-szint tényleg megvan, matt borítással, szép színekkel, kellően fényes panellel és villámgyors képfrissítéssel van dolgunk, melyen játszani is tényleg nagyon jól lehet. A színtartománya meglehetősen nagy, de persze nem egy profi tartalomgyártói panelről van szó, így stúdiómunkára nem ideális, amatőr és félprofi szintre viszont tökéletes.

Hardver

A gamereket mindig is különösen érdekelte, hogy pontosan milyen hardver van a gépben, hiszen nagyrészt az árcédula mellett a teljesítmény is ettől függ. Nos, ez nem éppen a legfrissebb összeállítás a piacon lévő gépeket tekintve, de azért egy igen masszív csomag, amelynek a népszerű eSport címek mellett a legújabb AAA játékokkal is el kell bánnia.

A gép egy Intel Coffee Lake szériás Core i7-8750H-val érkezett, mely egy 6 magos szörnyeteg 2,2GHz-es alap és akár 4GHz feletti Boost sebességgel. Ez nagy előrelépésnek számít a korábbi standardnak mondható négymagos i7-7700HQ-hoz képest. Időtálló, bivalyerős és hatmagos megoldásról van szó, mely néhány évig biztosan tartani fogja a lépést.

A bivalyerős Intel megoldást egy NVIDIA GTX 1070 Max-Q grafikus kártyával társították, mely 8GB GDDR5 memóriával rendelkezik. Max-Q kialakításról van szó, vagyis valamivel gyengébb, mint az asztali megfelelője, de ne legyen kétségünk ez ereje felől. Mindenképpen jó választásról van szó, mely talán valamivel rövidebb ideig tudja majd tartani a lépést, mint a processzor, de kompromisszumokkal egészen hosszú időt adunk neki.

A tesztalanyunk elvileg egy darab 8GB-os DDR4-es memóriamodult kapott, ami nem túl acélos, mindenképpen a 16GB-os változatot ajánlanánk, de elméletileg két hely van a gépben, így 32GB-ig meg sem kell állnunk. A tárhely kapcsán jelen modell egy 480-as SSD-vel érkezett, de itt is eltérő változatokkal találkozni, a SATA M.2 mellett akár NVMe változatok is kaphatóak. Két hely van a RAM-nak és kettő az SSD-nek, az egyik NVMe és SATA modellt is fogad, míg a másik csak NVMe-t, így a processzort és a grafikus kártyát is bőven ki tudjuk egészíteni tárhellyel és memóriával.

Persze néhány tesztet is lefuttattunk, de tartjuk magunkat ahhoz, hogy ezek egyáltalán nem mérvadóak. Természetesen jó néhány játékkal is kipróbáltuk a gépet és ahogy írtuk, a lényeg az, hogy mindent elvisz, az eSport címeknél a 144Hz is kihasználható, hiszen elérhető a 144fps, míg a legújabb játékoknál a Full HD 60 sem jelent nagy kihívást.

Eredmények:

3Dmark 13:  Time Spy – 4913 , Fire Strike – 12778 (Graphics 14416, Physics 15707)

CineBench R15: OpenGL  112.76 fps, CPU 1061 pont, CPU egymagos 171 pont.

Witcher 3

  • Ultra, 1080p – 58-72fps
  • High, 1080p – 79-94fps

DOOM– Playing final boss fight for 15 minutes

  • Default ultra settings, 1080p – 105-120fps
  • Default high settings, 1080p – 115-132fps

Ahogy már említettük a CS:GO, LoL, Dota 2 tökéletesen fut a gépeken, de nem jelent neki gondot például a Battlefield V vagy éppen a Fortnite és a PUBG futtatása sem. Utóbbinál még erősebb asztali gépeknél is optimalizálni kell a beállításokat, így nem csoda, hogy itt is ezt kellett tenni. Az általunk próbált 5-6 játékban számunkra megfelelő teljesítményt nyújtott annak ellenére, hogy nem a legújabb hardverekkel van felszerelve.

Amit viszont fontos elmondani, hogy a játékok során és nagyobb terhelés esetében is eléggé hangos a gép. Persze ezeket a hardvereket hűteni kell, de ettől függetlenül találkoztunk már hasonló erővel és halkabb működéssel. Ha fülessel játszunk, akkor minket nem fog zavarni, de mást egyértelműen zavarhat körülöttünk.

Összegzés

Az biztos, hogy nem ez az optimális felszereltség, a 8GB RAM egyértelműen kevés és a grafikus kártyák terén is érkeztek már jóval frissebb összeállításokkal, de sajnos most csak ez a modell jutott el hozzánk. Ugyanez az összeállítás 16GB memóriával már 600 000 Ft alatt beszerezhető itthon, ennyiért viszont így sem tudjuk teljes szívvel ajánlani.

A feltörekvő Ryzen-es megoldások és a számos újabb NVIDIA grafikus megoldással szerelt modellek jelenleg abszolút jobb vételnek tűnnek, pláne ha egy kiegyensúlyozott gépet keresünk. A közeljövőben valószínűleg más MSI modellek is érkeznek hozzánk, így szélesebb képet tudunk majd adni a gyártó palettájával kapcsolatban.

Ad
Scroll to top