Bemutató PC Top

Mekkora az ideális laptop?

Manapság rengeteg laptopok kínálnak a gyártók, a vásárlás előtt pedig az ár és tudás mellett talán a legtöbbek számára a méret a legfontosabb tényező, hiszen azért laptopot vásárolunk, hogy azt bárhová magunkkal tudjuk vinni. Ha pedig magunkkal akarjuk vinni, akkor nem mindegy, hogy mekkora táskába fér bele, meddig bírja az akkumulátora vagy éppen mekkora és milyen nehéz a töltője.

Hogy ennek pontosan utána tudjunk járni, elkértük az ASUS ZenBook szériájának három felsőkategóriás tagját, melyek lefedik az általános méreteket és tökéletesen példázzák a legfontosabb különbségeket, hiszen mindhárom méretnek megvan a maga előnye és hátránya. Ezúttal tehát 13, 14 és 15 hüvelykes laptopokat néztünk meg, vagyis pontosan a ZenBook 13/14/15 hármast, melyek UX334, UX434 és UX534 kódnéven is futnak.

Méretek és Súly

Ha már a címet is úgy kezdtük, hogy “mekkora” az ideális laptop, akkor kezdjünk is a három gép méreteivel. Sokak örömére a modern, prémium kategóriás laptopoknál mérettől függetlenül igyekeznek a legkompaktabb házzal dolgozni a gyártók, melyet főként a kijelző körüli kávák csökkentésével érnek el és ez egyben azt is jelenti, hogy óriási különbségekre nem kell számítanunk.

UX334
-Magasság: 1,79cm
-Mélység: 18,9cm
-Szélesség: 30,2cm
-Súly: 1,22kg

UX434
-Magasság: 1,69cm
-Mélység: 19,9cm
-Szélesség: 31,9cm
-Súly: 1,26kg

UX545
-Magasság: 1,89cm
-Mélység: 22cm
-Szélesség: 35,4cm
-Súly: 1,55-1,65kg

Jól látszik tehát, hogy a 13 és 14 hüvelykes méret között alig van méretbeli és súlybéli különbség. A kávák mindkét esetben rendkívül vékonyak, a 14 hüvelykes modellre pedig sokszor mondják, hogy nagyjából akkora, mint más gyártók 13 colos megoldásai, ami sokat elmond arról, hogy milyen kompakt házat kapott a nagy kijelző ellenére. A 15 hüvelykes változat ilyen szempontból kiló a sorból, hiszen “jelentősen” más dimenziókat kapott, de erőben is képes más szintet képviselni, hiszen egy viszonylag komoly grafikus kártyával is elérhető, ami azért már könnyedebb játékra és grafikus erőt igénylő számításokra is jó választás.

Mindehhez hozzájön még az is, hogy hiába 15,6 hüvelykes a kijelző, a keretek továbbra is nagyon vékonyak, így egészen kompakt az összkép. A súly kapcsán jól látszik, hogy itt a vállalat prémium családját vizsgáltuk, hiszen a legerősebb és legnehezebb modell sem igazán lépi túl a másfél kilót, ami a hordozhatóság szempontjából egy remek súly. Mindhárom modell vastagsága jóval 2cm alatt maradt, tehát a táskákban is könnyen elférnek.

Üzemidő és Töltők

Nos, az nyilvánvaló, hogy ha kisebb a hely a házban, akkor kisebb akkumulátort kell a gépekbe szerelni. Ebből a szempontból is kitűnik, hogy a 13 és 14 hüvelykes modell milyen közel áll egymáshoz, hiszen mindkét gép 50Wh-os akksit kapott, mely a gyártó szerint kb. 13 órát bír ki, ami nagyjából valós használat mellett a felére csökken le. Hozzájuk ugyanaz a 65 Wattos hálózati adapter tartozik, mely nagyon kompakt, bármilyen táskában, oldalzsebben elfér.

Az UX534 esetében már más a helyzet. Főleg a már említett erőfölény miatt kellett egy komolyabb akkumulátor és egy komolyabb töltő is. A 71Wh-s akkumulátor a gyártó szerint 14 óra feletti üzemidőt is biztosíthat, szerintünk ez inkább valós használat mellett olyan 6-8 óra lehet. A géphez már egy laposabb, de nagyobb, 120Wh-s töltő tartozik, mely egyébként egy vékony tégla, vagyis viszonylag kis helyen is elfér.

Teljesítmény

Az ASUS ZenBook szériája 8. és 10. generációs Intel Core i processzorokkal érhető el itthon. A két széria között nagy különbség nincsen, de nyilvánvalóan 2020-ban már inkább a 10.generációt választanánk. Melléjük villámgyors PCIe SSD kerül mindhárom gép esetében és akár 16-32GB RAM is kérhető beléjük. A két kisebbik modellben az Intel beépített grafikus gyorsítója dolgozik, melyet bizonyos modellekben kiegészít egy 2GB-os NVIDIA GeForce MX250, mely ugyan jóval erősebb, mint a processzorba épített megoldás, mégsem túl jó játékra vagy grafikai erőt igénylő komoly szoftverekhez.

Ilyen téren a ZenBook UX534 messze kimagaslik a testvérei közül, hiszen akár egy 4GB-os NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q grafikus kártya is található benne, ami már egy egészen korrekt darab. Nyilván nem egy gamer laptopot veszünk még így sem, de ha néha kedvenc eSport játékunkat előkapnánk a munka után, akkor gond nélkül tudjuk játszani őket közepes grafikai beállítások mellett. Persze szigorúan töltőről használva, különben nagyon hamar lemerülne a gép.

Egyebek

Kevés az a gyártó, mely a hardveren és a komponensek méretein kívül más különbségeket is bevállal az azonos szériák különböző méreteinél. Ezt az ASUS sem tette meg, így például mindhárom gép megkapta az 5,65 hüvelykes ScreenPad 2.0 touchpad-technológiát, mely számos hasznos extra funkció mellett akár egy másodlagos kijelzőként is üzemelhet. Ami talán fontos lehet sokak számára az a kártyaolvasónál tapasztalható különbség. A 13 és 14 colos modell ugyanis csak microSD-kártyaolvasót kapott, míg a ZenBook 15-ben már normál SD-kártyaolvasó található.

A csatlakozások más téren nem igazán térnek el, a legtöbbek számára mindhárom modell elegendő portot kínál. Ugyanúgy közös a Windows Hello-képes webkamera is, vagyis kényelmesen és biztonságosan bejelentkezhetünk a gép felnyitásakor úgy, hogy a jelszavunkat be sem kell gépelnünk, az arcfelismerő rendszer teszi a dolgát.

Árazás

A ZenBook 13 (UX334) már 350 000 Ft környékén beszerezhető egy alap konfigurációval, mely mindennapi használatra, böngészésre, irodai programokhoz és sorozatokhoz elegendő a legtöbb ember számára. Hasonló konfigurációban kb 10%-os felárral kell számolni akkor, ha a ZenBook 14-et (UX434) szeretnénk magunkévá tudni. A ZenBook 15 (UX534) pedig 450 000 Ft környékén érhető el, vagyis kb. 25%-os felárral jár a még nagyobb kijelző és a jelentősen nagyobb erő.

Ha ezeket a számokat nézzük, akkor számunkra a 13 colos verzió tényleg csak akkor érné meg, ha a méret a legfontosabb és tényleg egy nagyon kompakt, korrekt és prémium minőségű gépet szeretnénk. Máskülönben a 14 colos változat jóval több konfigurációban, alig nagyobb lábnyommal kínál nagyobb kijelzőt. Ha pedig egy olyan mindenest keresünk, amivel a munkahelyen, tárgyaláson és a haveroknál is meg tudunk jelenni, akkor érdemes lehet akár a legolcsóbb Zenbook 15-öt választani.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top