Bemutató Egyebek PC Top

Kipróbáltuk a Synology legolcsóbb NAS rendszerét

A Synology egy kifejezetten nagy elismeréssel rendelkező vállalatnak számít a hálózati adattárolók piacán. A Tajvani vállalatot 2000-ben hozták létre, azóta pedig több millió eszközt értékesítettek világszerte, továbbá olyan nemzetközi partnerekkel rendelkezik, mint a Német Vöröskereszt, az Unilever, vagy éppen az Audi. A leginkább a DiskStation modelljeiről ismert gyártó 2020 folyamán teljesen felújította a népszerű NAS modellek kínálatát és bemutatta a DS120J és a DS220J belépő szintű NAS rendszereket, melyekből az előbbivel volt szerencsénk közelebbről is megismerkedni, amely a gyártó kínálatában az eddigi legolcsóbb megoldásnak számít.

A modell a DS119J utódjaként fogható fel megnövelt memóriakapacitással, amely 256 MB-ról 512 MB DDR3L-ra duzzadt. A NAS-ban egy kétmagos Marvell Armada 3700 88F3720 64 bites ARM alapú processzor található 800 MHz-es magonkénti órajellel. Ez a 2020-as igényeknek megfelelően igencsak csekélynek tűnik, ellenben ezt a rendszert nem a hardvere teszi képessé mindenre, hanem a kimagaslóan jól optimalizált DiskStation Manager (vagyis DSM) webes operációs rendszer, amely Linux alapokra épít, így rendkívül jól skálázható szinte bármilyen rendszerre. Önmagában a rendszer 1 SATA csatlakozású lemezt képes fogadni, ez lehet akár 2,5-es vagy 3,5-es HDD, vagy éppen SSD is, elhelyezni pedig igen egyszerű, mindössze két hátulsó csavart kell eltávolítani, amelyet követően a NAS oldalborítása lecsúsztatható és hozzáférést enged a tárolólemez tartójához és csatlakozásához.

Mi egy Seagate EXOS 4TB-os merevlemezzel próbáltuk ki a DS120J-t. A csatlakozásért egy gigabites RJ45 Ethernet port felel, ráadásul két USB 2.0 porttal is rendelkezik a NAS a további bővíthetőség érdekében egy bővítőegység, vagy egyéb külső tárolók segítségével. A rendszer hűtéséért egy hátsó, szabályozható mini ventilátor felel, amely kifejezetten halknak számít, a DS120J háza pedig úgy lett kialakítva, hogy rengeteg szellőzőnyílással rendelkezzen a hatékony hűtésért. Maga a NAS egy kifejezetten kompakt méretű gép, amely fehér műanyag burkolatot kapott egy kifejezetten letisztult elülső panellel, ahol a bekapcsológomb mellett 3 állapotjelző LED is helyet kapott, alul pedig 4 gumitalp felel azért, hogy a NAS-nak stabil tartása legyen és bárhová el tudjuk állítva helyezni.

Az eszköz egy újrahasznosítható, egyszerű kartondobozban érkezik, amelyben maga a NAS, egy ethernet kábel és egy külső tápegység található, amely 36 W-os teljesítmény leadására képes. Ebből már sejthető, hogy egy igencsak alacsony fogyasztású rendszerről van szó. Ez pontosan a DS120J legnagyobb előnye, ugyanis önmagában mindössze 9.81 W-ot fogyaszt így egy kifejezetten költséghatékony tárolási megoldásnak számít az otthoni felhasználóknak. A DSM 6.2 rendszer ráadásul teljesen magyar kezelőfelülettel rendelkezik, így minden fontos rendszeradatról, a lemezek állapotáról, az értesítésekről, vagy bármilyen egyéb, a Synology-tól származó applikációból képes magyar értesítéseket küldeni, ezzel könnyítve a rendszerben való navigálás.

A DiskStation Manager továbbá lehetőségeket biztosít az adatok tárolásán kívül a felhőtárolókkal való szinkronizációra, támogatja a videó átkódolást, a Moments applikációval azonnal képes a telefonok tárhelyén lévő fényképekről biztonsági mentést készíteni a NAS-ra, valamint média szerverként és akár webszerverként is képes működni, így bármilyen hálózatra csatlakoztatott eszközön elérhetjük fényképeinket, videóinkat és dokumentumainkat.

A telepítés folyamata a Web Assistant segítségével kifejezetten egyszerű, automatikusan elvégzi a tárolólemez formázását és partícionálását, valamint a rendszer telepítését, és mindösszesen az egész folyamat csak 10 percet vesz igénybe. A DS120J negatívuma leginkább a kis teljesítményű processzorban keresendő, amely a számítási teljesítmény visszafogottságából adódóan egyszerre csak 1 folyamatot képes végrehajtani, így multitasking feladatokra nem kifejezetten a legjobb eszköznek számít. Ellenben Windows biztonsági mentések- és multimédiás fájlok tárolására, térfigyelő rendszer működtetésére, valamint akár videó és audio streamingre is tökéletesen használható készüléknek számít. Ugyan a SATA SSD-ket támogatja, de a vezérlőből adódóan maximálisan csak 110 MB/s írási és olvasási sebességre képes, amely kifejezetten nem jelent nagy problémát, ugyanis a rendszer hátulján lévő Gigabites porton sem tud kifejezetten nagyobb sebességgel átkerülni az adat.

Aki kifejezetten most ismerkedik a NAS-ok világával, annak a Synology DS120J egy kifejezetten remek és megfizethető lehetőséget biztosít az otthoni felhasználásra bőven elegendő tudásával, ellenben aki több lemezes védelmet, nagyobb teljesítményt, valamint Plex médiaszerver támogatást szeretne, annak kicsit mélyebben a zsebébe kell nyúlnia és érdemesebb a DS220J-, vagy éppen a jóval nagyobb teljesítményű és tudású DS220+ modelleket választania.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top