Bemutató

FSP NanoFit 600 Teszt

Az FSP a magyar piacon egy kifejezetten elterjed márkanév, amely már nem csak kiváló tápegységek gyártásával foglalkozik. A Fortron/Source Group több különböző márka számára is gyárt tápegységeket, ilyen például a be quiet!, Antec, Bitfenix, EVGA, Fractal Design, Cooler Master, OCZ vagy éppen az NZXT is. Az elmúlt években a márka kibővítette a kínálatát, és a tápegységek és orvosi kiegészítők mellett számítógépházak, hűtések, és szünetmentes tápegységek gyártásával is foglalkozni kezdtek. A jelenlegi tesztben egyugyan kisebb teljesítményű, de annál hasznosabb szünetmentes tápegységről lesz szó.

Voltamper vs Watt

A NanoFit 600 egy 600 voltamperes UPS, melynek az átszámított teljesítménye 360W-ra tehető. A számítástechnikai eszközök fogyasztását általában wattal szoktuk mérni, viszont a szünetmentes tápegységeken más érték szerepel, ez pedig a VA, vagyis a voltamper. Alapvetően a voltamper és a watt váltószáma 1, de mégis van különbség a két érték között, ez pedig a hatékonyságnak tudható be. A jelenleg tesztelt NanoFit600 hatékonysága 60%, így már könnyedén ki lehet találni, hogyan is jött az a végleges, 360W-os érték. Érték feletti teljesítmény leadására is képes, de ez kifejezetten nem ajánlott, illetve az NanoFit 600 is folyamatos jelzéseket fog küldeni túlfogyasztás esetén.

NanoFit 600

Maga az UPS egyébként kifejezetten kompakt méretekkel rendelkezik, így akár falra is szerelhető. Méreteit tekintve csak305 x 158,5 x 95 mm hosszú, magas és széles, illetve mindössze csak 2,6 kg-os súllyal rendelkezik. A műanyagváz az alsó talprésznél található szellőzőnyílások a belső komponensekhűtését szolgálják. Elől egy 3 diódás LED panel található piros, sárga és zöld diódákkal. A zöld állapota értelemszerűen az UPS normális működését jelzi, a piros LED a hibajelzésre szolgál, ha világítana, javasolt az újraindítás, illetve a sárga LED jelzi az áramkimaradás és az akkumulátor állapotát. Ezek között érintéssel tudunk váltogatni, az említett értékeket pedig AC, vagyis áram alatti üzemmódban is, illetve offline UPS üzemmódban is mutatja. Az UPS szimulált szinuszgörbe alapon működik, tehát nem tiszta hullámokról beszélünk, hanem enyhén szólva szögletes hullámok formájában továbbítja az áramot az UPS a kívánt eszközök számára. Természetesen az UPS minden védelemmel fel lett szerelve, így nem kell aggódni a túlfeszültség, túláram miatt sem.

Jelzések sokasága

Akkumulátoros üzemmódban az UPS 10 másodpercenként sípolni fog, ezzel jelezve az áramkimaradást. Ha falra szereltük fel az UPS-t, a sípolás hangja kifejezetten zavaró tud lenni, így ezzel számolni kell és érdemes olyan helyre tenni, ahol ez nem fog zavarni minket. Amennyiben viszont túlfogyasztana a NanoFit fél másodpercenként fog ismétlődő sípolással jelezni a felhasználó számára, melynek esetében érdemes a hardver kihasználtságát csökkenteni, ugyanis ezzel is csökken a mentésre rendelkezésre álló idő. Ha az áram visszajön, a szünetmentes tápegység automatikusan újraindul és elkezdi újra feltölteni a 12 voltos/4,5 amperórás akkumulátort, amelyet 8 órán keresztül kell töltenie, hogy elérje a 90%-os töltöttségi szintet. 

Csatlakozók

A NanoFit az európai piacon a szokásos 230 voltos európai szabványnak megfelelő hálózati csatlakozókkal rendelkezik, ezekből összesen pedig 6 található a készüléken. 3 csatlakozó szolgál energiával áramkimaradás esetén, amelyek bal oldalt találhatóak. A jobb oldali rész egyszerű túlfeszültségvédelemmel ellátott elosztóként funkcionál, ahova érdemesebb ritkán használt eszközöket dugni. A csatlakozók mellett saját töltéshez szükséges hálózati kábelbemenetet is találunk, amely mellett a gyári reset gombot/megszakítás gombot is megtalálhatjuk. Oldalt két 5 voltos/1 amperes USB-A port is helyet kapott, amelyet akár okostelefonok, vagy okoskészülékek töltésére használhatunk, de ne számítsunk túlzottan gyors töltésre, hanem a megszokott gyári Apple iPhone töltő sebességére számítsunk. A bekapcsológombot végezetül a visszajelző panelek alatt találhatjuk meg.

Fogyasztás és üzemidő

A NanoFit 600 a nagyjából 360W-os maximális teljesítményével 2-6 ms alatt kapcsol át UPS üzemmódba, ha érzékeli az áramkimaradást. Ezt követően pedig az üzemidő annak függvényében növekszik, vagy csökken, hogy milyen és mennyi eszköz lett a szünetmentes tápegységre csatlakoztatva. A példa kedvéért vegyünk egy olyan középkategóriás rendszert, amely éppen csak belefér a fogyasztási keretbe.  

Tesztkonfiguráció:• MSI X99 Raider• Intel Core i7 5820K • Zotac GTX 980 Ti AMP! 6G GDDR5• Patriot Viper 16GB RGB DDR4 Ram 3000 Mhz• Zalman k1 ház• Cooler Master V850• AMD 240GB SSD SATA III• Kingston 240GB eDrive SLC SSD• HDD 1TB

Egy ilyen konfiguráció nagyjából 90-110 W között fogyasztüresjáratban, netezés közben vagy dokumentumszerkesztésnél úgy, hogy közben perifériák tömkelege is csatlakoztatva van, amely nem egy utolsó szempont. Ehhez társul egy 25W-ot fogyasztó monitor és a fogyasztás máris 110-130 W között jár.Kapacitásából adódóan nem túlzottan ajánlott terhelni, játszani ilyenkor egy hasonló konfiguráció, ugyanis könnyedén átléphetjük a 360W-os határétéket, pláne egy AMD videokártyák esetében. Ha játék közben történne az áramszünet, érdemes azonnal menteni és kilépni. Terhelés tekintetében 50%-os terhelés esetén (üresjárat) nagyjából 5 percet bír az eszköz, míg 100% terhelésnél ez 1-fél percre csökken le, így sietnünk kell az adatok mentésével.

Értékelés

A NanoFit 600 nem kifejezetten a combos akkumulátorideje ellenére kifejezetten hasznos, ha az áramszünet munka alatt, vagy fontos tevékenység alatt történik, és azonnali mentésre van szükség. A készülék által biztosított 5 perc ugyanis nem sok lehetőséget biztosít a felhasználók számára a legfontosabb dolgok mentését leszámítva. A NanoFit ennek ellenére egy kifejezetten hasznos készülék, ha nem szeretnénk aggódni az adatvesztés miatt, ezzel is megspórolva magunknak a már létrehozott adatok helyreállításának idejét. A NanoFit leginkább az irodai számítógépek, kis teljesítményű gépek, HTPC-k, gyengébb laptopok mellé, illetve kis teljesítményű készülékek mellé jelent kiváló választást.

Ad
Scroll to top