Bemutató

FSP iFP800: Fő a biztonság

Az FSP a magyar piacon egy kifejezetten elterjed márkanév, amely már nem csak kiváló tápegységek gyártásával foglalkozik. A Fortron/Source Group több különböző márka számára is gyárt tápegységeket, ilyen például a be quiet!, Antec, Bitfenix, EVGA, Fractal Design, Cooler Master, OCZ vagy éppen az NZXT is. Az elmúlt években a márka kibővítette a kínálatát, és a tápegységek és orvosi kiegészítők mellett számítógépházak, hűtések, és szünetmentes tápegységek gyártásával is foglalkozni kezdtek. A mai tesztben szünetmentes tápegységről lesz szó.

Voltamper vs Watt

Az iFP800 egy 800 voltamperes UPS, melynek az átszámított teljesítménye 480W-ra tehető. A két mértékegység sokban hasonlít egymásra, de érdemes az elején tisztázni a különbséget.A számítástechnikai eszközök fogyasztását általában wattal szoktuk mérni, viszont a szünetmentes tápegységeken más érték szerepel, ez pedig a VA, vagyis a voltamper. A voltamper és a watt váltószáma 1, de az értéket a hatékonyság is sokban befolyásolja, amely segítségével ténylegesen meghatározható az az érték, amelyet még biztonságosan képes leadni az UPS. Az iFP800 hatékonysága 60%, így már könnyedén ki lehet találni, hogyan is jött az a végleges, 480W-os érték. Érték feletti teljesítmény leadására is képes, de ez kifejezetten nem ajánlott, illetve az iFP 800 is folyamatos jelzéseket fog küldeni túlfogyasztás esetén.

FSP iFP800

Maga az UPS egyébként kifejezetten kompakt, 300 x 101 x 142 mm hosszú, magas és széles méretekkel rendelkezik, súlyra pedig mindössze 4,9 kg. A műanyagváz rengeteg szellőzőnyílással rendelkezik, amely a belső komponensek hűtését szolgálja. Elől egy érintésérzékeny LED-es panel található az FSP modelljén, amely olyan fontos információkkal lát el minket, mint a kimeneti- és bemeneti értéke, terhelés mértéke, illetve az akkumulátor töltöttsége. Ezek között érintéssel tudunk váltogatni, az említett értékeket pedig AC, vagyis áram alatti üzemmódban is, illetve offline UPS üzemmódban is mutatja. Az UPS szimulált szinuszgörbe alapon működik, amelyek ellentétben a rendes hullámokkal szögletes formában továbbítják az áramot az UPS-re csatlakoztatott eszközök számára. AZ UPS minden védelemmel fel lett szerelve, így a túlfeszültség és a túláram kialakulása miatt sem kell aggódni.

Jelzések sokasága

Akkumulátoros üzemmódban az UPS 10 másodpercenként sípolni fog, ezzel jelezve az áramkimaradást. A sípolás mértéke kifejezetten hangos és zavaró tud lenni, így érdemes olyan helyre tenni, ahol ez nem fog zavarni minket. Túlfogyasztás esetén a készülék fél másodpercenként fog ismétlődő sípolással jelezni a felhasználó számára, melynek esetében érdemes a hardver kihasználtságát csökkenteni, ugyanis ezzel is csökken a mentésre rendelkezésre álló idő. Amennyiben az áram visszajön, a szünetmentes tápegység automatikusan újraindul és elkezdi újra feltölteni a 12 voltos/9 amperórás akkumulátort, amelyet 4 órán keresztül kell töltenie, hogy elérje a 90%-os töltöttségi szintet.

Csatlakozók

Az iFP800 az európai piacon két 230 voltos hálózati csatlakozóval rendelkezik, ahova csatlakoztatni tudjuk az áramkimaradás elleni védelemre eszközeinket, legyen szó akár számítógépről, laptopról, telefonról, vagy egyéb okoseszközről, amire szükségünk lenne. Az említett csatlakozók mellett található az UPS saját tápcsatlakozója, amely nem eltávolítható, ez a töltést szolgálja. Ezenfelül az UPS rendelkezik két RJ45/RJ11 bemenettel is, ahol az internet/telefonkábel vonalát tudjuk védeni az esetleges túlfeszültségtől, de ennek manapság már nincsen sok jelentőségé. Végül egy USB-B kommunikációs port is található a hátoldalon, amelyet az iFP800 monitorozását és beállítását teszi lehetővé a csatlakoztatott számítógépen, persze csak akkor, ha a szükséges szoftvert feltelepítjük hozzá, ezt követően pedig a szünetmentes tápegységet igényeink szerint tudjuk beállítani, legyen szó akkumulátormódról, vagy monitorozásról. Végezetül egy gyári reset gombot találunk még hátul, elől pedig az érintésérzékeny LED panel mellett a bekapcsológombot is elérhetjük.

Fogyasztás és üzemidő

Az iFP 800 a nagyjából 480W-os maximális teljesítményével 2-6 ms alatt kapcsol át UPS üzemmódba, ha érzékeli az áramkimaradást. Ezt követően pedig az üzemidő annak függvényében növekszik, vagy csökken, hogy milyen és mennyi eszköz lett a szünetmentes tápegységre csatlakoztatva.  Vegyünk alapul egy középkategóriás számítógépet, jelen esetünkben a tesztkonfigurációt. 

Tesztkonfiguráció:• MSI X99 Raider• Intel Core i7 5820K• Zotac GTX 980 Ti AMP! 6G GDDR5• Patriot Viper 16GB RGB DDR4 Ram 3000 Mhz• Zalman k1 ház• Cooler Master V850• AMD 240GB SSD SATA III• Kingston 240GB eDrive SLC SSD• HDD 1TB

Egy ilyen konfiguráció nagyjából 90-110 W között fogyasztüresjáratban, netezés közben vagy dokumentumszerkesztésnélúgy, hogy közben perifériák tömkelege is csatlakoztatva van, amely nem egy utolsó szempont. Ehhez társul egy 25W-ot fogyasztó monitor és a fogyasztás máris 110-130 W között jár. Ilyen esetben, ha különösebb terhelésnek nem tesszük ki a számítógépet (vagyis nem kezdünk el nagy hirtelen PlayerUnknown Battlegroundozni mert túlságosan szeretnénk, hogy még egy meccs beleférjen), akkor terheléstől függően és a tápegység konfigurációs beállításától függően nagyjából 18-20 percig bírja az iramot. Ha viszont terhelés alatt van a gép és közel 310W fogyasztást is meghaladja a rendszer, akkor már csak szűkös 15-13 percig fogja bírni az iFP800.

Értékelés

Az FSP iFP800 szünetmentes tápegység remek vételnek számít,ha szeretnénk a fontos munkáinkat elmenteni áramkimaradás idején, ezzel is megspórolva az amúgy elvesző munkánkat, így több szabadidőt biztosítva önmagunk számára. Ha nagyon nagy szükség lenne az áramra, mert lemerülne valamilyen készülékünk, akkor a készülék által biztosított 15-20 perc üzemidő is életmentő tud lenni mindenki számára. A megfizethető árának köszönhetően pedig kifejezetten ajánlott lehet bárki számára, aki kicsit is aggódik az elektronikai eszközeinek védelme iránt.

Ad
Scroll to top