Bemutató Gaming Top

Cooler Master MM710: Pehelykönnyű egér nehézsúlyú képességekkel

A Cooler Master mostanság főként az új számítógépházaival és hűtési megoldásaival hívta fel magára a figyelmet, miközben korábban jó néhány komoly gamer perifériát is letettek már az asztalra. Az elmúlt 1 évben azonban újra fontos szerepet kapott náluk a gaming és sorra mutatják be a régi időket idéző, kiváló minőségű és jó ár/érték arányú gamer megoldásaikat. A székek már kaphatóak, a monitorok úton vannak, a billentyűzetek és headsetek terén már az év elején bizonyítottak, így őszre nem maradt más hátra, mint megmutatni, hogy egeret is tudnak készíteni.

A Cooler Master Mizar óta talán nem volt olyan egerük, amire mi azt mondhattuk volna, hogy na igen, ez egy tökéletes darab, megfizethető, kényelmes és jó minőségű. A piacon pedig időközben új trend jelent meg, hiszen az RGB már szinte a belépőszegmensben is alapfelszereltség. Az új hívószó a súly, vagyis inkább súlytalanság, hiszen a gyártók egymásra licitálva próbálják meg csökkenteni az egerek súlyát úgy, hogy kompromisszumot ne kelljen kötniük a játékosoknak. Az igencsak felkapott Finalmouse több termékénél is a súlyával igyekszik eladni őket, aztán nemrég megjelent a Gloriuos-féle Model O, mely egy megfizethető alternatívát kínált a túlárazott modellekkel szemben és nem véletlenül lett iszonyatosan népszerű, azonban egy új márkáról van szó, mely nem minden országban kapható és nem is annyira ismert. Ha online rendeljük a gyártótól, akkor pedig előtte nem tudjuk kipróbálni és a garanciális ügyintézés is nehézkes lehet, így az örömünk nem volt teljes a bemutatásakor, de mindenképpen igyekszünk egyet tesztre is befogni. A Computex 2019-en viszont jött a Cooler Master és bemutatta az MM710-et, mellyel óriási hype-ot sikerült generálniuk és most az országban elsőként sikerült kipróbálnunk, hogy tényleg egy új klasszikust született vagy csak megpróbáltak felülni a trendvonatra.

Külső

A játékosoknak szánt egerek kapcsán a külső rendkívül fontos, hiszen ez foglalja magában a formát és a súlyt, melyek meghatározzák a kényelmet és a dinamikát. Nyilvánvalóan a sok millió játékos eltérő igényekkel rendelkezik, de általánosságban a kényelem mellé a könnyű súly az elvárás. Ezen a téren nem köthetünk bele a Cooler Master MM710-be, hiszen 53 grammos súlyával jelenleg ez a világ legkönnyebb gamer egere. Bizony, világszinten vezető megoldással van dolgunk, melyre ki tudja, hogy mikor és melyik lesz képes majd rálicitálni. Nagyon egyébként az 53 grammra nem is kellene, hiszen az egér pehelykönnyű. A meglehetősen egyszerű, semmi extrát nem tartalmazó csomagolásból kiszedve és elsőre kézben fogva igazából el sem hisszük, hogy ez egy valóban működő, felsőkategóriás termék.

Az egérpadra letéve és az USB kábelt csatlakoztatva azonban hamar rájöttünk, hogy bizony ez tényleg egy pehelykönnyű egér, mely piacvezető megoldásokkal lett felszerelve. A kábelről is kell néhány sort írnunk, hiszen ez egy olyan terület, ahol jelenleg két irányt látunk. Néhány gyártó, mint például a Logitech vagy mondjuk az ASUS és most már a HyperX is, úgy fest, hogy a vezeték nélküli irányt preferálja, amely nem is probléma, hiszen technikailag tényleg kiváló megoldásokat kapunk, akár profi versenyeken is megállják a helyüket a legjobb vezeték nélküli egeret, viszont a töltésük sokszor még körülményes és az áruk is magas. Nyilvánvalóan a kábeles egerek vannak még többségben és ez jó néhány évig várhatóan még így is marad.

A kábeleknél viszont sokszor találkozunk silány minőséggel, vagy nem is védik a gyártó vagy pedig vékony és nem túl hatékony szövetréteggel vonják be, mely akár 1 éven belül is szakadozni kezd és beakad ide-oda, illetve a mozgást is befolyásolhatja. Az MM710 esetében erre a területre is nagy hangsúlyt fektetett a Cooler Master és bemutatták az Ultraweave technológiát. Ez egy új fejlesztésű, tartós, de egyben rugalmas anyag, mely meglehetősen vastag, mégis pehelykönnyű. Ezzel egyfelől a kábel is igazodik az új, pehelykönnyű irányhoz, másfelől pedig nem “húz” az egér és a mozgatást sem akadályozza, befolyásolja ez a fejlesztés. Kézben fogva a kábelt, olyan érzésünk lehet, minta “üres” lenne és csak egy szövetdarabot tartanánk a kezünkben. A gyártó szerint az egyre népszerűbb egérzsinór-tartókat is elfelejthetjük, melyben igazuk is van, de ennek két oka van. Egyfelől hiába próbáltam, nem igazán passzolt az én tartómba a kábel, kissé vastag volt és nem szerettem volna erőltetni, így első próbálkozás után úgy voltam vele, hogy tartó nélkül használom. Másrészről pedig a használat során bebizonyosodott, hogy igaza van a Cooler Master-nek, nincs szükség zsinórtartóra. Az egér úgy mozgott, ahogy szerettem volna, majdnem olyan szabadságot ad, mint egy vezeték nélküli megoldás, ami szinte elképesztő.

Az Ultraweave technológiáról azonban az egér súlya és kialakítása egészen biztosan magára irányítja a reflektorfényt. Az 53 grammról már beszéltünk, az viszont érdekes, hogy miként sikerült ezt elérniük. Az említett riválisoknál már látott “méhsejt” mintázattal tudtak jelentős súlycsökkentést véghezvinni, mely a legtöbb hasonló megoldáshoz képest nem csak az egér felső részén jelent meg, hanem a kapcsolók hátsó részénél, az egér alján és a két oldalán is. Ez a kialakítás egyébként nem befolyásolja a fogást, jó minőségű, masszív műanyagról van szó. A bejelentéskor sokan aggódtak, hogy milyen masszív lesz így a szerkezet, de a Cooler Master direkt úgy tervezte meg a vázat, hogy oldalsó megerősítést kapott az egér, így abszolút sziklaszilárd megoldást kaptunk. Nem recseg, nem ropog, igazi prémium érzést kelt. Az oldalsó lyukak azonban a gumírozás hiányát is jelentik, amit mi nagyon szeretünk a komoly gamer egerekben, hiszen képes valamivel jobb és stabilabb fogást biztosítani, de összességében annyira nem hiányzott ez a dolog.

A súlycsökkentés áldozatává vált a mostanság már mindenhol felbukkanó RGB LED világítás is. Bizonyára jó néhány grammot spóroltak ezzel, hiszen nem hogy RGB, de semmilyen LED világítás nincs, de őszintén szólva nem is nagyon hiányzott, hiszen a játék közben úgyis a kezünk alatt van az egér. A formavilágot tekintve egyébként teljesen átlagos megoldással van dolgunk, nem húztak extrém vonalakat, nem szerettek volna egy teljesen új ergonómiai irányba elmenni és ez nem is baj. Klasszikus, modern és letisztult külsővel van dolgunk és az egér a legtöbb kézbe tökéletesen illeszkedik majd. A 116.6 x 62.6 x 38.3 mm-es méretével viszont számolni kell azoknak, akik nagyobb tenyérrel rendelkeznek vagy alapból a tenyeres fogást részesítik előnyben, hiszen számunkra például éppen a határon mozgott a dolog. Jó lett volna, ha valamivel nagyobb az egér, de még a mi nagy tenyerünkben is pont kényelmesen elfért, nem kellett több 1-2 napnál ahhoz, hogy teljesen hozzászokjunk.

A gombok terén összesen 6 darab áll rendelkezésünkre, hiszen a szokásos jobb és balklikk mellé a görgőt is lenyomhatjuk, mögötte pedig a DPI állító kapott helyet, illetve a bal oldalon az előre-vissza gombok sem maradtak el. Jó helyre kerültek a gombok, határozott nyomással rendelkeznek és minőséginek tűnnek. Nyilvánvalóan inkább FPS stílusokhoz és kompetitív játékhoz készült az MM710, így programozható extra gombokra és egyéb trükkös megoldásra nem is számítottunk.

Szenzor és kapcsolók

A kényelem és a súly mellett a technológiai megoldások tesznek igazán jóvá egy egeret. A Cooler Master eddig is minőségi alkatrészekkel dolgozott, az MM710 esetében pedig mindenből a legjobbat kapjuk. Az egér lelke egy 16 000 DPI-re képes PixArt PMW 3389-es szenzor, melyet nyilván 400 DPI-n használtunk, de egyébként 7 lépésben szoftveresen bekonfigurálható (400, 800, 1200 (alap), 1600, 3200, 6400, 16000). Jelenleg a piac egyik legjobb szenzora, ha nem a legjobb. 400 ips követési sebességgel, 1000Hz-es frissítési rátával és 50g-s gyorsulással, belekötni nem igazán tudunk és a teljesítményével sem volt gondunk.

A felsőkategóriás szenzor mellett a 20 millió kattintásra hitelesített Omron kapcsolókat érdemes még kiemelni, melyek itt nagyon határozottan teszik a dolgukat. Több, papíron Omron kapcsolós egérnél sem éreztünk ilyen határozottságot és prémium érzetet, tényleg minden kattintás egyfajta elégedettséggel tölt el. Összességében tehát technológiai oldalról is a felsőkategóriát kapjuk, belekötni egyáltalán nem tudunk ebbe a részbe, tartós, jó megoldásnak tűnik ez a csomag.

Egyebek

Fontos még szót ejteni a Cooler Master szoftveres támogatásáról is, melyben valószínűleg nem ők a legerősebbek, de az MM710 rajtjára úgy fest, hogy jól felkészültek. A perifériákhoz szánt Cooler Master MasterPlus Portal szoftver rögtön felismerte az egeret és egy Firmware-frissítést is felajánlott hozzá, mely néhány másodperc alatt meg is történt, és utána néhány nappal a V1-es szoftververzió már rögtön V2-re frissült, szintén néhány másodperc alatt. Az egér weboldalán egyébként könnyen elérjük a szoftvert és a legújabb Firmware-t is.

A szoftver gyorsan indul és egyszerre több perifériánkat is kezeli, mint a képen látható, nálunk egy kattintással tudtunk az MH752-es headset, az MP750-es RGB egérpad és az új MM710 között váltani. Az egérnél egyébként ahogy már említettük, beállíthatóak az érzékenységet, a frissítés gyorsasága és akár az operációs rendszerben való érzékenység is. Ezenfelül igazíthatjuk az egérpad felülethez, átprogramozhatjuk az összes gombot és saját profilokat is elmenthetünk. Igazából sok mindent nem kell állítgatnunk, a profik úgyis 1000Hz-en és 400 DPI-n használják majd az egeret és RGB világítás sincsen, amit állítgatni lehetne. A frissítések miatt azonban mindenképpen érdemes a vásárlás után egyből letölteni a gyártó honlapjáról és utána hetente egyszer legalább ránézni, van e új egérvezérlő szoftver.

Árak és elérhetőség

A Cooler Master MM710 napokon belül elérhető lesz Magyarországon, méghozzá 16 990 Ft-os ajánlott áron, 2 év gyári garanciával. Ezzel az árral a gyártó ugyanis nem “budget” egeret kínál, de még mindig szinte fél- vagy bizonyos esetekben harmadáron kapjuk meg az MM710-et néhány más gyártó csúcsmodelljéhez képest. Nyilvánvalóan nem RGB-s és nem vezeték nélküli, de ne felejtsük el, hogy a világ legkönnyebb gamer egeréről van szó, mely különleges kialakítást és csúcsminőségű technikát tesz a kezünk alá.

Információink szerint hamarosan több színben is piacra kerülhet az újdonság és arra is nagyobb összegben fogadnánk, hogy RGB-s változatot is kapunk, tehát egy várható sikerszéria első darabjával van dolgunk.

9.5
Kiváló vétel

Összegzés

A Cooler Master MM710 egy megfizethető, innovatív megoldás, mely a legkönnyebb csomagban a legjobb technikát teszi a kezünk alá. Az 53 grammos súly "súlytalanságát" kézben fogva fogjuk csak fel, az Ultraweave kábel egy szuper megoldás és a 16 990 Ft-os ár miatt sem panaszkodhatunk. Kompetitív játékosoknak, eSport címekkel játszóknak és egyébként bárkinek nyugodt szívvel ajánljuk.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top